Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Σε μη αναστρέψιμη οριακή βιωσιμότητα οδηγείται η κτηνοτροφία

Την άποψη ότι η αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών μπορεί να οδηγήσουν σε μία μη αναστρέψιμη κατάσταση οριακής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων στην Ελλάδα, καθώς εκτιμάται πως είναι μία συνθήκη που ήρθε για να μείνει αρκετούς μήνες πριν αποκλιμακωθεί, εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα «Ορθολογικό Διατροφή Παραγωγικών Ζώων» που διοργάνωσε το ΔΠΜΣ «Επιχειρηματικότητα & Συμβουλευτική στην Αγροτική Ανάπτυξη», στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τη Δευτέρα 11 Απριλίου.

KAR_2433

3400
1

Σε μη αναστρέψιμη οριακή βιωσιμότητα οδηγείται η κτηνοτροφία εκτιμά το ΓΠΑ

Όπως ανέφερθηκε κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, εκτιμάται ότι κάθε πέντε ημέρες οι τιμή στις ζωοτροφές αυξάνεται 5 ευρώ, γεγονός που υποστήριξε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΓΠΑ Γιώργος Παπαδομιχελάκης με ένα ενδεικτικό παράδειγμα του τι συμβαίνει στη χοιροτροφία. Όπως είπε, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα μία μονάδα με 400 χοιρομητέρες θα πρέπει να δαπανήσει μέσα στο χρόνο 1,628 εκατ. ευρώ για τη διατροφή των ζώων, ένα ποσό που χαρακτήρισε «τρομακτικό».Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει λοιπόν να αναζητηθούν τρόποι είτε μείωσης της ποσότητας της ζωοοτροφής, είτε στο κόστος του σιτηρεσίου. «Έστω και 2 λεπτά να μειωθεί στο κιλό το κόστος σιτηρεσίου, θα εξοικονομηθούν 58.850 ευρώ», ποσό που όπως αναγνώρισε μπορεί να μην μοιάζει σημαντικό σε σχέση με τη συνολική εικόνα, αλλά προφανώς βοηθάει. Το ζήτημα εδώ είναι να γίνεται οικονομική αξιολόγηση του σιτηρεσίου πριν ή κατά τη διάρκεια της κατάρτισής τους και πως ο κτηνοτρόφος δεν πρέπει να κοιτάει την αξία του σακιού αλλά το κόστος ανά θρεπτικό στοιχείο. Για παράδειγμα, ένα σακό σογιάλευρο μπορεί να είναι φθηνότερο στον τόνο, αλλά ανά θρεπτικό που είναι και η ουσία του σιτερισίου να έρχεται στην ουσία λιγότερο οικονομικά αποτελεσματικό. «Το φθηνό μπορεί να μην είναι οικονομικά συμφέρον», συμπλήρωσε ο ίδιος.  

 Οι εναλλακτικές

Η αποτελεσματικότητα της διατροφής μπορεί να στηριχθεί στην χρήση νέων τεχνολογιών, υποστήριξε ο κ. Μπαρτζάνας αναπληρωτής καθηγητής του ΓΠΑ. Ανέλυσε τα συστήματα που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο, όπως είναι για παράδειγμα η ανίχνευση των προβλημάτων ή η σπατάλη τροφής σε πτηνοτροφία με την χρήση κάμερας. Οι αισθητήρες δεν εφαρμόζονται πάνω στα ζώα και η παροχή δεδομένων καλύπτεται από την ανάλυση εικόνων και ήχου. Έτσι η πληθώρα δεδομένων που συγκεντρώνεται θα μετασχηματιστεί σε χρήσιμη γνώση για τον κτηνοτρόφο. 

Κύριο λόγο στην ορθολογική διατροφή των παραγωγικών ζώων κατέχουν τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας. Τα έξυπνα βιώσιμα συστήματα αμειψισποράς, η ορθολογική χρήση λιπασμάτων που μπορεί να επιτευχθεί με τις σωστές καλλιεργητικές τεχνικές και ο ρόλος των σιτηρών, των ψυχανθών και των παραπροϊόντων τους είναι αναγκαία εργαλεία για τους καλλιεργητές. « Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντίδραση αποτελούν το κλειδί στις εισροές» διευκρίνισε η κ. Οικονόμου καθηγήτρια του ΓΠΑ.  Έμφαση δόθηκε και στα νέα είδη που μπορούν να ενταχθούν στα συστήματα της Ελλάδας, όπως είναι η Mucuna pruriens από τα καρποδοτικά και ο Μελίλωτος από τα χορτοδοτικά. Ενδιαφέρον εμφανίζουν τα παραπροϊόντα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα στις ζωοτροφές, σημειώνει η κ. Παπαστυλιανού καθηγήτρια του ΓΠΑ. 

Οι φυσικοί βοσκότοποι είναι σημαντικός παράγοντας στη χώρας μας αλλά αναγκαία φαίνεται η σωστή διαχείρισή τους. Τα ψυχανθή εφοδιάζοντας το έδαφος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση των φυσικών βοσκοτόπων. Η ορθή διαχείριση των βοσκοτόπων έχει άμεσο αντίκτυπο στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών. Με την κανονική χρήση τους συνεπάγεται η εξασφάλιση της παραγωγικότητας ώστε να διατηρείται υψηλή, γεγονός που έκανε κατανοητό ο κ. Χατζηγεωργίου αναπληρωτής καθηγητής του ΓΠΑ. 

Αν και όχι τόσο διαδεδομένα στην Ελλάδα, τα μικροφύκη μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διατροφή των παραγωγικών ζώων. Η κ. Μαυρίκου επίκουρη καθηγήτρια του ΓΠΑ, παρουσίασε την συμβολή και την αξία των μικρόφυκων προσθέτοντας νέους εργαλεία για τα ελληνικά δεδομένα. Ισχυρό πλεονέκτημα των μικροφυκών αποτελεί η υψηλότερη απόδοση της βιομάζας σε σύγκριση με εκείνη που δίνουν τα χερσαία φυτά. Πειραματικά δεδομένα της τελευταίας 4ετιας έχουν δείξει ότι για παράδειγμα τα μικροφύκη στην διατροφή των βοοειδών μειώνουν την πρόσληψη τροφής αλλά διατηρούν σταθερή την απόδοση και την ποιότητα του γάλακτος. 

Στον τομέα των ζωοτροφών υπάρχει χώρος και για εναλλακτικές - καινοτόμες ιδέες. Μία από αυτές είναι η εκτροφή των εντόμων για την διατροφή των ζώων, συμπληρώνει ο κ. Τσαγκαράκης, Επίκουρος καθηγητής του ΓΠΑ. Συγκεκριμένα, το εντομάλευρο είναι πλούσιο σε ακατέργαστη πρωτεΐνη και φαίνεται να είναι πιο ισορροπημένο θρεπτικά από το ιχθυάλευρο. Στόχος των νέων ιδεών αποτελεί η δημιουργία σιτηρέσιων με υψηλή θρεπτική αξία. 

Οι ελλείψεις στην αγορά είναι σοβαρές όμως τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν αποθέματα, εκτίμησε ο κ. Σαλάτας Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της τρέχουσας περιόδου είναι η ραγδαία αύξηση των τιμών και η έλλειψη ρευστότητας, συμπλήρωσαν ο κ. Ζέρβας Ομότιμος καθηγητής και Πρώην Πρύτανης του ΓΠΑ και ο κ. Βαστάρδης Διευθυντής ζώνης γάλακτος ΔΕΛΤΑ, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην στρογγυλή τράπεζα. Ο κλάδος σιγά σιγά θα στραφεί σε ζώα υψηλότερων αποδόσεων σε συνδυασμό με μια καλύτερη και πιο ορθή διαχείριση, σημείωσε ο κ. Μανούρας Διευθυντής Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων & Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Χαιρετισμός του υφυπουργού Σίμου Κεδίκογλου στη σχετική εκδήλωση: 

«Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ζωοτροφών, η πάταξη της αισχροκέρδειας και ο μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου στον χαιρετισμό του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ημερίδα για την «Ορθολογική διατροφή παραγωγικών ζώων».

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο κόστος των ζωοτροφών, τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την παραγωγή τους. «Μια λέξη-κλειδί που πρέπει να θυμόμαστε ως δίδαγμα μέσα από αυτή τη κρίση εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης, είναι η αυτάρκεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τη διατροφική μας αυτάρκεια, την αυτάρκειά μας σε ζωοτροφές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Έχουμε τροποποιήσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ώστε να στηρίξουμε τις καλλιέργειες των κτηνοτροφικών φυτών και σε συνδυασμό με την προσωρινή αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης, που αφορά πάνω από 380.000 στρέμματα, να αυξήσουμε την έκταση της παραγωγικής γης».

Επικεντρώθηκε, επιπλέον, και στην πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, που περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.

«Στη χώρα μας, όπως διαβεβαίωσαν ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης και να συμβάλλουμε στον έλεγχο των τιμών, παρεμβαίνοντας όπου διαπιστώνονται φαινόμενα αισχροκέρδειας και στρέβλωσης της αγοράς», εξήγησε.

«Παράλληλα», επανέλαβε «κινηθήκαμε ταχύτατα ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για εισαγωγή σιτηρών και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, αλλά και από τη Β. Αφρική, κυρίως από την Αίγυπτο». Ο κ. Κεδίκογλου υπενθύμισε ότι η αβεβαιότητα για την ασφάλεια εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς, είχε ξεκινήσει πριν την ρωσική εισβολή, λέγοντας ότι «η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, οδήγησε σε άνοδο των τιμών των λιπασμάτων με ένα απλό τρόπο: αυξήθηκε 400% το κόστος της αμμωνίας. Στην παραγωγή της αμμωνίας χρειάζεται μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου. Έκτοτε, ακολούθησε το φαινόμενο-ντόμινο και συμπαρέσυρε και τις ζωοτροφές», τόνισε.

Κλείνοντας, προειδοποίησε εκείνους που τυχόν επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν ότι δε θα τα καταφέρουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι κερδοσκόποι θυμίζουν μαυραγορίτες της κατοχής».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-04-2022 22:02Κώστας

Πρέπει να υπάρξει γρήγορα αποκλιμάκωση των τιμών στις ζωοτροφές να έρθουν σε πιο λογικά επίπεδα πχ το καλαμπόκι να μην υπερβαίνει τα 25λ το κιλό στο σακί το τριφύλλι να μην υπερβαίνει τα 25λ στην αποθήκη τον χειμώνα αν δεν υπάρξουν αυτά πρέπει να βρουν οι κτηνοτρόφοι ( γιατί μόνοι τους είναι δεν υπάρχει κράτος να ενδιαφέρεται μόνο για τον τουρισμό και τα λαμογια-επιχειρηματιες ενδιαφέρεται )να βρουν εναλλακτικές επί παραδείγματι να παράγουν όσο αυτό είναι εφικτό μόνοι τους τις ζωοτροφές ήδη υπάρχουν παραδείγματα πρέπει να πάψει ο κτηνοτρόφος μόνο να αγοράζει διότι δεν συμφέρει πλέον ή αν αγοράζει να παίρνει λιγότερα . Τουλάχιστον να παράγουν αν όχι τριφύλλι Βίκο ή μπιζέλι με βρώμη ή κριθάρι αν όχι καλαμπόκι να παράγουν κριθάρι για καρπό επίσης να σταματήσουν να αγοράζουν την πανάκριβη σόγια και να αντικατασταθεί από πχ κουκί ή αλεσμένο μπιζέλι αυτά.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία