Αυτό το καλοκαίρι, η Ιταλία, μαζί με τη Γερμανία και την Πολωνία, βιώνει μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF), με τις περιφέρειες της Λομβαρδίας, του Πιεμόντε και της Εμίλια Ρομάνια να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η Λομβαρδία, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό χοιρινού κρέατος της χώρας, έχει πληγεί περισσότερο, με 18 κρούσματα να καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ασθένεια αυτή, που δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, πλήττει ωστόσο με ιδιαίτερη σφοδρότητα τόσο τους οικόσιτους χοίρους όσο και τους αγριόχοιρους, δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή ζαμπόν και άλλων προϊόντων χοιρινού κρέατος.
Ο Giovanni Filippini, έκτακτος επίτροπος για την πανώλη των χοίρων στην Ιταλία, περιέγραψε την κατάσταση ως «σύνθετη» και τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Οι αρχές έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στις μεταφορές ζώων και παραγγελίες, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας.
Παρά τις αυξημένες προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η έρευνα επί του θέματος δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο.
Καθώς οι αρχές επιβάλλουν περιορισμούς, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι οι επιστήμονες στο μπλοκ αγωνίζονται να αναπτύξουν το τόσο απαραίτητο εμβόλιο για την εξάλειψη της νόσου σε μεγάλη κλίμακα. Ο Πάκο Ρεβριίγκο Γκορντέχο, επικεφαλής της μονάδας στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Επιτροπής, δήλωσε ότι, παρά τις συνεχείς επενδύσεις, οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου έχουν συναντήσει πολυάριθμες δυσκολίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιός της ASF είναι εξαιρετικά περίπλοκος και δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλους ιούς, όπως ο COVID-19 ή η λύσσα.
«Η επιστήμη μας δεν έχει φτάσει ακόμη σε σημείο να μας παράσχει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», τόνισε ο Reviriego, ενώ επεσήμανε ότι ο ιός αυτός παραμένει μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες του κλάδου.
Το παράδειγμα του Βιετνάμ και οι ευρωπαϊκές αμφιβολίες
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Βιετνάμ, πέρυσι, έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε εμβόλιο κατά της πανώλης των χοίρων. Ωστόσο, οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH), δεν έχουν λάβει επαρκή δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα εισαγωγής του βιετναμέζικου εμβολίου στο μπλοκ, ο Reviriego εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν το εμβόλιο πληροί τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της ΕΕ.
Οι Ιταλοί παραγωγοί ζαμπόν προειδοποιούν για συνέπειες
Η Κοινοπραξία Ζαμπόν Πάρμας, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παραγωγών της διάσημης ιταλικής ΠΟΠ, προειδοποιεί ότι οι καταναλωτές βιώνουν ήδη τις οικονομικές συνέπειες της νόσου.
«Οι τιμές των αλλαντικών εκτοξεύονται και η πανώλη των χοίρων είναι η κύρια αιτία», δήλωσαν εκπρόσωποι της κοινοπραξίας.
Για να περιοριστεί η ασθένεια, οι μολυσμένοι χοίροι ή οι χοίροι που βρίσκονται σε κίνδυνο πρέπει να θανατώνονται. Ως εκ τούτου, η μείωση των χοίρων, λόγω των αναγκαστικών σφαγών, προκαλεί έλλειψη πρώτης ύλης και οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών στην αγορά.
Σύμφωνα με την ιταλική κοινοπραξία, η ασθένεια έχει αναγκάσει τη σφαγή περίπου 50 χιλιάδων χοίρων από την αρχή του έτους.
Όπως συνέβη ήδη με το γερμανικό χοιρινό κρέας που κατευθύνεται στην Κίνα, η εξαγωγή ιταλικού χοιρινού κρέατος στην Κίνα, την Ιαπωνία και ορισμένες αμερικανικές χώρες έχει μπλοκαριστεί.