BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

«Τέλος» στις θανατώσεις λόγω ευλογιάς ζητά ο ΕΒΟΛ

Μέσω επιστολής του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου «ΕΒΟΛ» τονίζει ότι πρέπει να εξεταστούν νέες στρατηγικές για εξάλειψη της ευλογιάς πέραν των θανατώσεων, οι οποίες στη Μαγνησία αγγίζουν τα 20.000 παραγωγικά ζώα.

provato213_2

33
0

Μεταξύ των στρατηγικών που προτείνει ο ΕΒΟΛ είναι και η ελεγχόμενη φυσική ανοσία και η ανοσία της αγέλης, όπου αυτό είναι επιστημονικά και υγειονομικά αποδεκτό.  «Η εμπειρία και η σύγχρονη επιστημονική γνώση αποδεικνύουν ότι υπάρχουν περιθώρια για πιο ήπιες και στοχευμένες παρεμβάσεις, που δεν οδηγούν σε καθολική εξόντωση των κοπαδιών. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευλογιά δεν είναι νέα ασθένεια, έχει αντιμετωπιστεί και στο παρελθόν χωρίς να καταφεύγουμε σε μαζική εξολόθρευση των ζώων», αναφέρει ο ΕΒΟΛ στη σχετική επιστολή.

Αναλυτικά η σχετική η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου «ΕΒΟΛ» εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μαζική θανάτωση αιγοπροβάτων λόγω κρουσμάτων ευλογιάς, η οποία εξελίσσεται σε τραγωδία για τους παραγωγούς της περιοχής μας και γενικότερα της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και την πληροφόρηση που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτή τη στιγμή έχουν θανατωθεί και πρόκειται να θανατωθούν πάνω από 20.000 παραγωγικά ζώα στο Νομό Μαγνησίας, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτική της Πολιτείας βασίζεται στην πλήρη εξάλειψη της νόσου μέσω της διαδικασίας της μαζικής θανάτωσης. Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο εφαρμογής εναλλακτικών στρατηγικών, όπως η ελεγχόμενη φυσική ανοσία και η ανοσία της αγέλης, όπου φυσικά αυτό είναι επιστημονικά και υγειονομικά αποδεκτό. Η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι η πλήρης εξολόθρευση των κοπαδιών δεν αποτελεί τη μοναδική τεκμηριωμένη λύση. Η φυσική νόσηση και η εν συνεχεία ανάρρωση μέρους του πληθυσμού των ζώων θα μπορούσε να προσφέρει ανοσία και να περιορίσει τη διασπορά της νόσου, χωρίς να οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

Ως Συνεταιρισμός, θεωρούμε ότι η πολιτική της μαζικής θανάτωσης, η οποία δεν εφαρμόζεται κατά τον πλέον ορθό τρόπο, πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα και να αξιολογηθεί σοβαρά η δυνατότητα φυσικής νόσησης και ανάρρωσης των ζώων, όπου αυτό επιτρέπεται.

Η εμπειρία και η σύγχρονη επιστημονική γνώση αποδεικνύουν ότι υπάρχουν περιθώρια για πιο ήπιες και στοχευμένες παρεμβάσεις, που δεν οδηγούν σε καθολική εξόντωση των κοπαδιών. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευλογιά δεν είναι νέα ασθένεια, έχει αντιμετωπιστεί και στο παρελθόν χωρίς να καταφεύγουμε σε μαζική εξολόθρευση των ζώων.

Ως Συνεταιρισμός, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ώστε η παρούσα κρίση να περιοριστεί αποτελεσματικά και να οδηγηθούμε στην πλήρη αντιμετώπισή της, με σεβασμό τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην επιβίωση της κτηνοτροφικής παραγωγής».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος