BACK TO
TOP
Agrenda

Με διορθωτικές, αποζημιώσεις έως την προκαταβολή ενιαίας

Προηγούνται οι αιγοπροβατοτρόφοι, Σεπτέμβριο οι ενισχύσεις σε παράκτιους αλιείς, παραγωγούς λαϊκών και οινοπαραγωγούς.

6_pin_20

Ελένη Δούσκα

67
9

Έκλεισαν την περασµένη εβδοµάδα, τυπικά αλλά και ουσιαστικά, οι υποχρεώσεις του Οργανισµού Πληρωµών, απέναντι στους αγρότες σχετικά µε το έτος 2019 τόσο όσον αφορά την ενιαία ενίσχυση όσο και τα προγράµµατα. Επί της ουσίας, µέσα στο καλοκαίρι, η δουλειά των ανθρώπων της Δοµοκού θα κινείται σε «θερινούς» ρυθµούς, µε µόνη µεγάλη πληρωµή να αφορά τις ενισχύσεις στους παραγωγούς λόγω κορωνοϊού και όποια απόφαση ληφθεί σχετικά µε την προκαταβολή του τσεκ. Το µεγαλύτερο βάρος τώρα πέφτει στις αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ, µε την εντολή από το Μαξίµου για ενίσχυση του φορέα µε 35 εκατ. ευρώ να φέρνει και διαβεβαιώσεις για εξόφληση του υπολοίπου 35% της περσινής χρονιάς µέσα στον Αύγουστο. Την ίδια ώρα, εκκρεµούν και οι αποζηµιώσεις του 2020, οι οποίες ξεκίνησαν και θα «τρέχουν» σε τακτά χρονικά διαστήµατα.

Χωρίς ειδήσεις κύλησαν οι τελευταίες ηµέρες σχετικά µε τις ειδικές ενισχύσεις των αιγοπροβατοτρόφων, µε το καλύτερο σενάριο να δείχνει πληρωµή στα τέλη του µήνα. Εν τω µεταξύ, µετά την πίστωση 8,9 εκατ. ευρώ σε 1.070 γεωργούς της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής ανθέων, θέµα χρόνου πρέπει να θεωρείται και η πληρωµή των παραγωγών σπαραγγιού, καθώς δηµοσιεύτηκε η σχετική απόφαση µε τη δέσµευση πίστωσης ποσού 4,7 εκατ. ευρώ, που τους δίνει ποσό περίπου 270 ευρώ το στρέµµα.

Για τον Σεπτέµβριο δείχνει να πηγαίνει η πληρωµή των ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (de minimis) στον τοµέα της παράκτιας αλιείας, ύψους 15,2 εκατ. ευρώ, δεδοµένου ότι η ψηφιακή πλατφόρµα για την υποδοχή των αιτήσεων θα είναι ανοιχτή µέχρι και την Παρασκευή 28 Αυγούστου. Εν τω µεταξύ για τους οινοπαραγωγούς, µπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τον πράσινο τρύγο, ωστόσο εκκρεµεί η έκδοση της ΚΥΑ από τα συναρµόδια υπουργεία, γεγονός που µεταθέτει και αυτή την πληρωµή για τον Σεπτέµβριο.

Στην καλύτερη περίπτωση µέσα στον Σεπτέµβριο φαίνεται να δροµολογείται και η πληρωµή των παραγωγών λαϊκών, αφού ακόµα δεν έχει πάρει την έγκριση της Κοµισιόν η εν  λόγω ενίσχυση, ενώ µετά θα πρέπει να δηµοσιευτεί και η απαραίτητη ΚΥΑ που θα καθορίζει τις λεπτοµέρειες της πληρωµής.

Πρώτα 7 εκατ. για ζηµιές του 2019, µετά 8 εκατ. για ΠΣΕΑ του 2017

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζηµιώσεων του 2019 µε πληρωµές ύψους 7 εκατ. ευρώ στους αγρότες που αφορούν καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2019 και 2020. Εν τω µεταξύ, αναµένεται νέο πακέτο για πακέτο 8 εκατ. ευρώ για ΠΣΕΑ, που θα αφορά παραγωγούς σιτηρών και αµυγδάλου που επλήγησαν το 2017 και έκαναν τις σχετικές δηλώσεις το 2018, σύµφωνα µε δηλώσεις της υφυπουργού Φωτεινής Αραµπατζή.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Ιουλίου  μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός.
Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

13-07-2020 11:40Γιωργος

Το agronews εχει πει οτι τελος Ιουλιου θα δοθει η προκαταβολη ενιαιας ενισχυσης.δεν το εχουμε ξεχασει αυτο.περιμενουμε!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

13-07-2020 11:39Γιωργος

Το agronews εχει πει οτι τελος Ιουλιου θα δοθει η προκαταβολη ενιαιας ενισχυσης.δεν το εχουμε ξεχασει αυτο.περιμενουμε!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση

11-07-2020 22:05Λευτέρης

Όλη αυτή η φασαρία 4 μήνες τώρα για τα 4€ ο χειροτερος υπουργός αγροτικής ανάπτυξης που έχει περάσει στα χρονικά .Διοξτων Κούλη όσο είναι νωρίς για την κτηνοτροφία και γενικά για τους αγρότες.ΑΜΑΝ

Απάντηση

11-07-2020 12:38Giorgos

Για τους τους μικρομεσαίους ελεοπαραγογους ούτε κουβέντα Κανένας δεν λέει τίποτα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία