BACK TO
TOP
Agrenda

Θρέψη και φυτοπροστασία εξασφαλίζουν αντισώματα στα υπαίθρια κηπευτικά

Οι εντονότερες πιέσεις από έντομα όπως παρατηρείται τελευταία με τους θρίπες στα κηπευτικά, φέρνουν στο προσκήνιο βιολογικά φυτοπροστατευτικά τα οποία δεν επηρεάζουν τα ωφέλιμα έντομα. Την ίδια ώρα, φέτος πολλά είναι και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού της καστανής ρυτίδωσης, γι' αυτό οι γεωπόνοι επισημαίνουν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η εφαρμογή καινοτόμων σκευασμάτων και βιοδιεγερτών που αυξάνουν τα «αντισώματα» των φυτών. Προσοχή και στις εφαρμογές Καλίου και Ασβεστίου που ρυθμίζουν τα σάκχαρα στη ντομάτα.

afierwma_25

236
0

Στόχος η καλύτερη βλάστηση, ο αυξηµένος αριθµός ανθέων και σακχάρων στους καρπούς.

Διαβάστε εδώ αναλυτικό σχετικό ρεπορτάζ του Φακέλου Κηπευτικά που κυκλοφόρησε στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 11 Ιουλίου  μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός


Βασικό στοιχείο για την επίτευξη των υψηλών αποδόσεων και της βέλτιστης ποιότητας, αποτελεί η ορθολογική λίπανση σε συνδυασµό µε την άρδευση. Επισηµαίνεται ότι, για τη διατήρηση των φυτών της ντοµάτας σε διαρκή υψηλά επίπεδα παραγωγής, προϋπόθεση είναι η προσθήκη των λιπασµάτων να γίνεται την κατάλληλη χρονική στιγµή και στις σωστές αναλογίες. Το στοιχείο που καθορίζει την απόδοση της καλλιέργειας είναι το άζωτο, καθώς αυξάνει τη βλάστηση και τον αριθµό των ανθέων. Ωστόσο, το ασβέστιο και το κάλιο ρυθµίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών. Ειδικότερα, η µη επαρκής περιεκτικότητα των φυτών σε ασβέστιο προκαλεί ποιοτική υποβάθµιση των καρπών, λόγω της εµφάνισης της ξηρής σήψης της κορυφής. Επιπλέον, το κάλιο αυξάνει την ολική οξύτητα του χυµού και τα σάκχαρα των καρπών, ενώ µειώνει το ποσοστό των καρπών µε ανοµοιόµορφο χρωµατισµό και ενισχύει τη συνεκτικότητα. Αξίζει να τονιστεί ότι, η ντοµάτα είναι καλιόφιλο φυτό. Συνεπώς, οι εφαρµογές καλίου, εκτός από τη βασική λίπανση, ξεκινούν µε µικρές ποσότητες στην καρπόδεση, οι οποίες αυξάνονται όσο ο καρπός προχωρά προς την ωρίµανση. Η ορθή αναλογία αζώτου και καλίου στη ντοµάτα βελτιώνει τη γεύση των καρπών. Μάλιστα, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ανεπάρκεια καλίου στα φυτά της ντοµάτας, δηµιουργούνται καρποί υδαρείς, κούφιοι µε κακή γεύση και µικρή αντοχή στους µετασυλλεκτικούς µηχανισµούς.

Συνίσταται στους παραγωγούς, πριν τη λίπανση να πραγµατοποιείται εδαφολογική ανάλυση και όπου απαιτείται φυλλοδιαγνωστική ανάλυση, ώστε να προσδιορίζονται τα διαθέσιµα θρεπτικά στοιχεία και να προγραµµατίζεται µε ακρίβεια το σχέδιο ορθολογικής λίπανσης και να επιτευχθεί µεγάλη παραγωγή και υψηλή ποιότητα.









Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία