BACK TO
TOP
Γνώμες

Υπουργείο Επισιτιστικής Κυριαρχίας

Στη Γαλλία, όπου τα θέµατα της αγροτικής παραγωγής αντιµετωπίζονται µε µεγάλη ευαισθησία, ο πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε όχι µόνο να λάβει µια σειρά από µέτρα για την οµαλή συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και να µετονοµάσει το αντίστοιχο υπουργείο, σε Γεωργίας Επισιτιστικής Κυριαρχίας.

υφυφρ_2_2_2_2__1___1__3_2_2_2

Γιάννης Πανάγος

3981
1

Απ’ ότι φαίνεται οι λόγοι για την επιλογή αυτή δεν έχουν να κάνουν µόνο µε τις πιθανές ελλείψεις στα τρόφιµα, ως αποτέλεσµα του πολέµου στην Ουκρανία. Μια σειρά από αναλύσεις ενισχύουν την άποψη ότι αναταραχή στην αγορά αγροτικών προϊόντων διεθνώς, έχει βαθύτερες αιτίες, θα απασχολεί την κοινωνία µας για καιρό και γι’ αυτό χρειάζεται µια νέα στρατηγική επί του θέµατος. Θα απαιτηθούν τα επόµενα χρόνια γενναίες πολιτικές που θα επιταχύνουν την ενσωµάτωση των νέων τεχνολογιών στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις, θα συνδυάσουν τη χρήση ήπιων µορφών ενέργειας µε καλύτερες αποδόσεις, θα µειώσουν τα εργατικά κόστη και θα ξαναµοιράσουν την «τράπουλα» της αγροτικής δραστηριότητας.

Προς το παρόν στη χώρα µας αυτά µοιάζουν µε ψιλά γράµµατα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, κάλεσε µεν τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης σε µια πρώτη διαβούλευση για τα µεγάλα ανοικτά µέτωπα της αγροτικής παραγωγής (δαπάνες ζωοτροφών, κόστη εισροών, εργάτες γης, ενεργειακό έλλειµµα, επισιτιστική επάρκεια κ.α.), µοιάζει ωστόσο να πιέζεται σ’ αυτή τη φάση πιο πολύ από τα δηµοσκοπικά ευρήµατα και τις εκλογικές αγωνίες και λιγότερο από µια πραγµατική φροντίδα για ενδυνάµωση της εθνικής στρατηγικής σε θέµατα του αγροτικού τοµέα.

Με τη διοικητική µηχανή του υπουργείου να υπολειτουργεί και τις καίριες θέσεις άσκησης πολιτικής να έχουν καταληφθεί από αµφιβόλου επάρκειας κοµµατικά στελέχη, τι να σου κάνει ένας υπουργός, όσο άξιος κι αν είναι. Ο Γιώργος Γεωργαντάς, στους 5 µήνες που βρίσκεται στο τιµόνι του υπουργείου, έχει αποδείξει όσο λίγοι το αλάνθαστο πολιτικό του κριτήριο, το θάρρος του για µεταρρυθµίσεις και το γνήσιο ενδιαφέρον του για το αγροτικό προϊόν και τον κόσµο της αγροτικής παραγωγής. Την ίδια στιγµή, βέβαια, έχει βιώσει την απόλυτη µοναξιά του ανθρώπου που επέλεξε να µην συµβιβασθεί µε κατεστηµένα συµφέροντα, να µην ενδώσει στις πιέσεις των παράπλευρων µηχανισµών εξουσίας και να κινηθεί µε ευθύτητα στην οδό της ανασυγκρότησης.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειασθεί το επόµενο διάστηµα να εστιάσει την προσοχή του στις νέες τάσεις που κερδίζουν έδαφος διεθνώς, ειδικά στο πεδίο της αγροδιατροφής, να αποµονώσει έγκαιρα τα φαινόµενα διαφθοράς στο χώρο της δηµόσιας διοίκησης και να κάνει πράξη µια νέα στρατηγική στο πεδίο της αγροτικής οικονοµίας. Ικανοί άνθρωποι τους οποίους θα µπορούσε να εµπιστευθεί υπάρχουν, στη διοίκηση, στην επιστηµονική κοινότητα, στην ελεύθερη αγορά. Αυτό που ίσως χρειάζεται είναι ακόµα περισσότερη τόλµη, ώστε να πιάσει το νήµα από την αρχή και να φθάσει τις επιλογές του ως το τέλος

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-06-2022 17:42Αγροτης παλαιού καθεστωτος

Ων παίδες υμνηται υπουργούς ευλογείτε λαός ταλαιπωρείται με όλους τους κυβερνώντες......

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία