BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Λίγα τα 30 λεπτά για συμπύρηνο, πρώτες κοπές στο 10ήμερο

Με την παραγωγή συµπύρηνων ροδάκινων περιορισµένη στο 1/3 µιας φυσιολογικής χρονιάς εξαιτίας των ζηµιών του ανοιξιάτικου παγετού και τις πρώτες κοπές να ξεκινούν τις επόµενες ηµέρες για τις υπερπρώιµες ποικιλίες «Κατερίνα» και «Ροµέο», ο θεµελιώδης κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης θα υπαγόρευε µια χαρακτηριστική αύξηση των τιµών παραγωγού.

22_25

Πέτρος Γκόγκος

393
1
Πέρυσι η τιµή παραγωγού περιορίστηκε στα 26 λεπτά το κιλό, µείον 1 λεπτό για τα µεταφορικά. Φέτος η συγκυρία δείχνει ότι ακόµα και τα 30 λεπτά είναι λίγα για να αποτυπώσουν την αξία της διαθέσιµης παραγωγής

Άλλωστε δεν είναι µόνο η προσφορά πρώτης ύλης που έχει περιοριστεί δραµατικά. Είναι και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές τέτοιες που ενισχύουν τη ζήτηση, µε τα αποθέµατα των βιοµηχανιών να έχουν περιοριστεί, µε το κανάλι στις εστίασης και του τουρισµού να αποσυµφορίζεται έπειτα από την πανδηµία, αλλά και τους δασµούς των ΗΠΑ που «χτύπησαν» την προηγούµενη διετία τις ελληνικές εξαγωγές κοµπόστας να έχουν αρθεί.

Ήδη από την άνοιξη οι ζυµώσεις µεταξύ παραγόντων από παραγωγικά κέντρα συµπύρηνου και εκπροσώπων των βιοµηχανιών µαρτυρούσαν τον ανταγωνισµό που θα επικρατήσει φέτος για την εξασφάλιση ποσοτήτων. Από την πλευρά της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) επιµένει στην πάγια τακτική της µη έγκαιρης ανακοίνωσης τιµών, µε τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Αποστόλου να περιορίζεται στο ότι «είναι εύλογο να υπάρξει µια αύξηση της τιµής, το επίπεδο όµως µένει να φανεί αφού δούµε το πραγµατικό µέγεθος της παραγωγής και τις ποιότητες», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην Agrenda.

Η φετινή χρονιά ωστόσο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους «τερτίπια», δεδοµένου του αισθήµατος εκνευρισµού και της αγανάκτησης που κυριαρχεί στα παραγωγικά κέντρα, προς όλες τις κατευθύνσεις: Πολιτεία και Βιοµηχανία. «Ποτίζω δέντρα που δεν έχουν ούτε έναν καρπό πάνω τους» περιγράφει στην Agrenda ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, λέγοντας πως εκτός από τις ζηµιές από παγετούς και χαλάζι, οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες κοστίζουν κι αυτές παραπάνω πλέον.

Αρκετοί έσπευσαν την άνοιξη να συγκρίνουν την καταστροφή µε εκείνη του 2003. «Το 2003 που είχε γίνει πάλι το ίδιο, πήραµε 50 λεπτά και προκαταβολές» θυµάται ο συνοµιλητής µας για να καταλήξει «τώρα πάµε στα τυφλά».

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-07-2021 14:01Δημητρης

35-40 Αλλιώς ούτε τα κουκουτσια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία