BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Καλαμπόκι με 30 λεπτά, πόνος στο εμπόριο και ανάσα για κτηνοτρόφους

Νέα υποχώρηση στην τιµή καλαµποκιού καταγράφει η εγχώρια αγορά, µε το χύµα από τις αποθήκες παραγωγών να φεύγει πλέον στα 30 λεπτά το κιλό, έναντι 32 λεπτών πριν από δύο εβδοµάδες.

22-35a_4

Πέτρος Γκόγκος

12736
1

Πίεση σηµειώνεται και για το σακιασµένο καλαµπόκι, µε το τσουβάλι να έρχεται πλέον στα 35 λεπτά το κιλό έναντι των 37 πριν από λίγο καιρό και των 40 λεπτών που ήταν τα υψηλά περιόδου και διαµορφώθηκαν τις τελευταίες ηµέρες του 2022.

Η υποχώρηση των τιµών αποδίδεται τόσο στην αδυναµία της εγχώριας ζήτησης να ανταποκριθεί στο υψηλό εύρος τιµών που διαµορφώθηκε µετά τον αλωνισµό, όσο και στην διευρυµένη διόρθωση που καταγράφεται στις διεθνείς τιµές των δηµητριακών.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, σε αυτή τη φάση, η «πιάτσα» διαµορφώνει δύο ταχύτητες. Από την µια είναι τα καλαµπόκια στις αποθήκες παραγωγών που διατίθενται στην αγορά, απευθείας σε κτηνοτρόφους, µε τιµή στα 30 λεπτά το κιλό. Από την άλλη είναι διάφοροι έµποροι, οι οποίοι είτε γιατί αγόρασαν υψηλά είτε γιατί δεν βιάζονται να αδειάσουν τα σιλό τους, κρατάνε τις τιµές δύο µε τρία λεπτά υψηλότερα.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, η περιοχή των 300 ευρώ ο τόνος έχει χαθεί ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις του 2023, όταν τα χρηµατιστήρια άνοιξαν µε µια βίαιη διόρθωση που έριξαν τις τιµές των συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης ακόµα και στη ζώνη των 270 ευρώ. Τις τελευταίες ηµέρες η αγορά σηµείωσε µια ανοδική αντίδραση, διεκδικώντας στα συµβόλαια Μαρτίου τα 290 ευρώ ο τόνος (287 ευρώ στο κλείσιµο της Πέµπτης 9 Φεβρουαρίου), ενώ τα συµβόλαια της νέας σοδειάς διαπραγµατεύονται στα 272 ευρώ ο τόνος.

Πίσω στην ελληνική αγορά, διόρθωση καταγράφεται και στις τιµές για το τριφύλλι, µε τον βασικό όγκο των διαθέσιµων ποσοτήτων να φεύγει τις τελευταίες ηµέρες µε 35 λεπτά το κιλό. Τα ελάχιστα ποιοτικά τριφύλλια πληρώνονται µε 38 λεπτά και βρίσκονται πιο κοντά στα υψηλά περιόδου, δηλαδή κάπου ανάµεσα στα 40 µε 42 λεπτά το κιλό.

Άνθρωποι της αγοράς αναµένουν να δουν τον τρόπο µε τον οποίο θα αντιδράσει η ζήτηση τις επόµενες ηµέρες, έπειτα από την καθυστερηµένη έλευση του χειµώνα, αλλά και τη µικρή διευκόλυνση ρευστότητας που είχαν οι κτηνοτρόφοι µετά την πίστωση της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-02-2023 20:53Vardavas

Εγω 21 το αγοραζα 21 το αγοραζω ακομα το τσουβαλι.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία