BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Κάτω από τα 240 ευρώ οι τιμές για τη νέα σοδειά καλαμποκιού στην ΕΕ

Σηµαντικές πιέσεις στις τιµές των συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης αλλά και µια δυσοίωνη εµπορική προοπτική που συνδέεται άµεσα µε τις ισορροπίες που διαµορφώνει στην ευρωπαϊκή αγορά η υπόθεση των ουκρανικών σιτηρών, δίνουν τον τόνο προς το παρόν στα εµπορικά δεδοµένα της αγοράς καλαµποκιού.

22-35a_7

Πέτρος Γκόγκος

6545
5

Ήδη οι τιµές αποθήκης εµπόρου της περσινής σοδειάς προσεγγίζουν την περιοχή των 26 λεπτών ανά κιλό σακιασµένου προϊόντος, όσο η φυσική αγορά στη Γαλλία και τη Γερµανία διαµορφώνεται στα 249 και 236 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα.

Τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης, σε µια διαρκή πτωτική πορεία, βρίσκονται πλέον στα 242 ευρώ ο τόνος για αυτά που λήγουν το προσεχές καλοκαίρι, ενώ η νέα σοδειά, µε το συµβόλαιο Νοεµβρίου 2023 διαπραγµατεύεται στα 239 ευρώ ο τόνος.

Σύµφωνα µε τους αναλυτές, αν και οι προοπτικές παραγωγής αναµένονται µειωµένες, επιπλέον παράγοντες, όπως η σχετική αβεβαιότητα στο θέµα της συµφωνίας των ουκρανικών εξαγωγών και ο πιθανός περιορισµός των πρώιµων φυτεύσεων στις ΗΠΑ, λόγω βροχοπτώσεων, δύναται να ενισχύσουν την τιµή του βραχυπρόθεσµα. Όµως, περαιτέρω ενίσχυση του ελλείµµατος ζήτησης, σύµφωνα µε τους αναλυτές, δύναται να συµβάλλει σε υποχώρηση της τιµής του καλαµποκιού.

Ωστόσο, η υπόθεση της εµπορικής πορείας της νέας σοδειάς, συναντά πλέον τις εξελίξεις που λαµβάνουν χώρα στα ευρωπαϊκά σύνορα µε την Ουκρανία. Αποθέµατα, νέα σοδειά, έστω και µειωµένη, εισέρχεται αδασµολόγητα στην Ευρώπη, κάτι που πίεσε σηµαντικά τις τιµές στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αρκετές εκ των οποίων εξάγουν καλαµπόκι στην Ελλάδα. Η ισορροπία αυτή λοιπόν, αλυσιδωτά φτάνει και στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, µε το παιχνίδι που έχει στηθεί και διευκολύνει η στάση της Κοµισιόν, να αναµένεται ότι θα αποτυπωθεί στις τιµές που θα διαµορφωθούν το προσεχές φθινόπωρο.

Φυσικά, σε περίπου έναν µήνα, η Ρωσία θα κληθεί να αποφασίσει ξανά αν θα ανανεώσει τη συµφωνία. Βλέποντας όµως την πολιτική κρίση που γεννά η διόρθωση στις τιµές αγροτικών εµπορευµάτων στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο, δεν αποκλείεται να χειριστεί την κατάσταση µε τρόπο τέτοιο που θα αποδυνάµωνε την επιρροή των Βρυξελλών προς τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές των τιµών σε σιτηρά και καλαµπόκι.
 

Στα 20 λεπτά πρώτες κοπές για το τριφύλλι

Αισθητική αποκλιµάκωση από τα υψηλά των 42 λεπτών αλλά και από τα 35 λεπτά µε τα οποία έφυγαν οι τελευταίες αποθηκευµένες ποσότητες προδιαγράφεται για την τιµή εκκίνησης των φετινών τριφυλλιών. Οι πρώτες κοπές θα ξεκινήσουν το επόµενο δεκαήµερο, µε τις συζητήσεις ανάµεσα σε αγρότες και κτηνοτρόφους να τοποθετούν την τιµή κοντά στην περιοχή των 20 λεπτών. Μένει ωστόσο να φανεί πώς θα ανταποκριθεί η ζήτηση σε αυτό το επίπεδο, µιας και τα 25 και 20 λεπτά αποτέλεσαν το σηµείο εκκίνησης της αγοράς την περασµένη άνοιξη του 2022. Φυσικά τώρα οι προοπτικές δεν υπαγορεύουν ανοδική πορεία ούτε τόσο υψηλή µεταβλητότητα όπως πέρυσι. Φαίνεται πάντως
πως µέχρι να ξεκινήσει πιο µαζικά η συγκοµιδή, οι τιµές για τα πρώτης ποιότητας, καθαρά τριφύλλια θα µπορούσαν να διατηρηθούν στα 20 µε 22 λεπτά.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

24-11-2023 12:49Νικος

Εφτασανε 10 κιλα καλαμποκι να στηχιζη οσο ενας καφες. Εγω πιστευω ηλικρινα μολεις διαλιθουν και τα τελευτεα τρακτερ και οση φουκαραδες δουλευουν στα χωραφια βγουν συνταξη που δεν αργη αυτω ,τωτε πιστευω τοτε θα παρη τιμι το σιτιρω που τωτε θα τα παρη ολα μαζεμενα και παλι δεν θα μπορη να καλιφτη η αγωρα. θα πεση πείνα με της μαλακιες που γινωντε στης τιμεες ευτηχως εμεις η αγρωτες δεν θα πειναμαι τοσο

Απάντηση

26-04-2023 09:59Spiros

ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΣΠΕΙΡΑΜΕ Κ ΑΥΤΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΙΜΕΣ ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΛΗΤΕΣ

Απάντηση

25-04-2023 19:24Giorgos S.

Καλαμποκάρα και παραλία να πείτε στα φιλαράκια σας... Για πες μας θείο την τιμή του βαμβακιού γιατί μόνο για καλαμπόκι ηλίανθο και σιταριά λέτε τελευταία.

Απάντηση

25-04-2023 09:30Φιλοι μ καλοσωρισατε

Προσπαθούν με ψίχουλα επιδοτήσεις να ρίξουν τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα Επακολουθο ήδη οι γαλατάδες άρχισαν να ρίχνουν απι τώρα την τιμή στο γάλα Προτροπή από κτηνοτρφο 40χρονια σφσξτε τα όλοι σε ένα αίμα να φάνε σκονογαλο..

Απάντηση

25-04-2023 08:43ΑΓΡΟΤΗΣ

Ο μεγάλος σας καημός να χτυπήσετε τα αγροτικα προϊόντα στα αλώνια που δεν θα υπάρχει προϊόν τότε να σε δω κύριε πως σε λένε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία