Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Καρφώνει τα 24 λεπτά η τιμή στο καλαμπόκι της νέας σοδειάς

Άφαντο το καλαµπόκι στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά, µε τις ζωοτροφικές µονάδες ήδη να κατευθύνονται στην αγορά συµβολαίων για ποσότητες από την επερχόµενη παραγωγή, προκειµένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιµές, όσο οι ενδείξεις υπαγορεύουν διατήρηση της περιορισµένης προσφοράς και κατά τη νέα εµπορική περίοδο.

20-37_pin_2

Πέτρος Γκόγκος

5160
4

Σύµφωνα µε πληροφορίες ήδη έχουν γίνει κάποιες συµφωνίες για ποσότητες καλαµποκιού που θα συγκοµιστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέµβριο µε τιµή γύρω στα 23 µε 24 λεπτά, όσο τα ζωοτροφάδικα αγοράζουν αποθηκευµένο στα 28-29 λεπτά για να καλύψουν άµεσες ανάγκες.

Την ίδια στιγµή, τα στοιχεία των εταιρειών εισροών δείχνουν µια ελαφριά αύξηση των στρεµµάτων, η οποία ωστόσο δεν αναµένεται να φανεί στην εσωτερική αγορά, δεδοµένου ότι η ζήτηση βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως µεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς στην εφηµερίδα Agrenda, που βλέπουν ότι το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα έχει αυξηθεί.

Την ίδια στιγµή φαίνεται ότι οι ροές από τις βαλκανικές χώρες θα είναι και φέτος µειωµένες, αφού σηµαντικές ποσότητες που συνήθως προκαλούν συµφόρηση και συµπίεση των τιµών για τον Έλληνα παραγωγό, «σκουπίζονται» από την Κίνα της οποίας οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τόσο από την αναδόµηση του ζωικού της κεφαλαίου όσο και από τον στόχο αναπλήρωσης των κρατικών της αποθεµάτων.

Εν τω µεταξύ µεσίτες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης φέρεται να κερδοσκοπούν πουλώντας συµβόλαια της νέας χρονιάς, κάτι που επιβαρύνει σηµαντικά το κόστος για τους κτηνοτρόφους, χωρίς παράλληλα να καρπώνονται υψηλότερες τιµές οι αγρότες.

Όπως σηµειώνει συνοµιλητής της Agrenda, το µόνο που θα µπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία στην τιµή καλαµποκιού, θα ήταν το να στραφούν µεγάλες πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές µονάδες σε άλλα δηµητριακά, όπως το κριθάρι, το οποίο ακόµα και στα 22 λεπτά που πληρώνεται σήµερα, συµφέρει περισσότερο απ’ ότι το καλαµπόκι. Ωστόσο το σενάριο αυτό δεν προκρίνεται προς το παρόν, καθώς και η τιµή κριθαριού έχει αυξηθεί κατά 70% συγκριτικά µε πέρυσι λόγω περιορισµένης παραγωγής, µε τις φθηνές εισαγωγές να µην αποτελούν ακόµη εναλλακτική.

Το αφιέρωμα βρίσκεται διαθέσιμο στο φύλλο της Agrenda που κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο 26-27 Ιουνίου


 

Στοιχεία της Οµοσπονδίας Ευρωπαίων Εµπόρων ∆ηµητριακών (COCERAL), δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή θα αυξηθεί ανεπαίσθητα κατά 3 εκατ. τόνους, στους 65 εκατ. τόνους από τους 62,7 εκατ. τόνους που ήταν το 2020. Σηµειώνεται ακόµα ότι ο κρύος και βροχερός καιρός απέτρεψαν την έγκαιρη σπορά του καλαµποκιού στη Βουλγαρία, όπου σύµφωνα µε στοιχεία του USDA, η έκταση του pου είχε σπαρεί στις 27 Μαΐου 2021 ήταν 13,6% χαµηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούµενου έτους.

Στην πρόσφατη έκθεσή του, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ διατήρησε αµετάβλητη την εκτίµηση για την παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού, για το 2021-2022, στους 1.189 εκατ. τόνους. Αναθεωρήθηκε ελαφρώς πτωτικά η παγκόσµια κατανάλωση καλαµποκιού, σε 1,181.04 εκατ. τόνους, καθώς και η χρήση του για ζωοτροφές, σε 784,27 εκατ. τόνους, για το 2021-2022. Σηµαντική υποχώρηση προβλέπεται στα αποθέµατα καλαµποκιού (289,41 εκατ. τόνους από 292,30 εκατ. τόνους), για το 2021-2022, αντικατοπτρίζοντας την ενίσχυση των αµερικανικών εξαγωγών και τη χρήση του στην παραγωγή αιθανόλης ως καύσιµο, της οποίας η τιµή έχει ανακάµψει σηµαντικά, καθώς πλησιάζει η κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου στις ΗΠΑ. Ο δείκτης αποθέµατα/κατανάλωση διαµορφώνεται σε 24,50% (από 24,75%).

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

27-06-2021 15:15Γιάννης

Τα ίδια παπατζιλίκια με πέρυσι. 19 λεπτά θα πάρετε, μπορεί και 20 και 21.Και στο τέλος πάρε 15,5 και αντε στο καλό. Φτάνει ρε παιδιά, παλιωσε το αστείο.

Απάντηση

27-06-2021 14:27Γρηγόρης

Μας δουλεύετε Ποιος παραγωγός πήρε 21 λεπτά

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία