BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Κόπηκαν τα πρώτα κριθάρια, πράξεις με 20 λεπτά το κιλό

Ανεβάζει ρυθμούς ο αλωνισμός στον κάμπο της Θεσσαλίας, με τα πρώτα κριθάρια να έχουν ήδη κοπεί και τις πράξεις για τη καινούρια σοδειά να κλείνουν σε τιμές ακόμα και στα 20 λεπτά για τον παραγωγό.

ALONISMOS4

206
0

Τόσο στα κριθάρια, όσο και στο σκληρό σιτάρι του οποίου η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο 20ήμερο, οι αποδόσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση υψηλές. Η έντονη ζήτηση για ζωοτροφές που εξακολουθεί να κλιμακώνεται, σε συνδυασμό με τις μέτριες αποδόσεις έχουν διαμορφώσει τιμές στο κριθάρι ανάμεσα στα 18,5 και τα 20 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα, ενώ μεμονωμένες πωλήσεις μικρών ποσοτήτων απευθείας σε κτηνοτρόφους έχουν γίνει και στα 22 λεπτά.

Όπως μεταφέρουν παραγωγοί στην Agrenda, οι ποσότητες είναι λίγες αφού και τα στρέμματα που μπήκαν φέτος ήταν κατά τι λιγότερα συγκριτικά με προηγούμενη χρονιά, κάτι που συνεπάγεται ότι οι τιμές διατηρήσουν τα επίπεδα αυτά και στη συνέχεια, εκτός και αν σημειωθούν εξαγωγές υπέρ του συνηθισμένου, όπως επισημαίνουν ορισμένοι.

Στην τελευταία ευθεία πριν από τα αλώνια μπαίνει και η καλλιέργεια σκληρού σίτου και όσο περνούν οι μέρες, τόσο εμπεδώνεται η διαπίστωση πως οι αποδόσεις φέτος θα είναι κάτω του μετρίου. Υπό αυτό το πρίσμα, τα περισσότερα στρέμματα που θα αλωνιστούν φέτος, θα επηρεάσουν ανεπαίσθητα τις ισορροπίες της προσφοράς και της ζήτησης σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η ξηρασία σε κομβικές για την καλλιέργεια περιόδους κατά τον χειμώνα, έδωσε τη θέση της στους ανοιξιάτικους παγετούς που βρήκαν τα φυτά σε ανεπτυγμένο στάδιο, με αποτέλεσμα να στρεσαριστεί το στάχι.

Με δεδομένο ότι και τα αποθέματα από την περσινή χρονιά είναι λιγοστά, εδραιώνεται στους κύκλους των παραγωγών η απαίτηση για άνοιγμα της αγοράς σε επίπεδα τιμών ανάμεσα στα 24 και τα 25 λεπτά το κιλό. Άλλωστε όπως παραθέτουν ορισμένοι, το κόστος της καλλιέργειας αυξήθηκε, αφού μόνο το πετρέλαιο από τα 90 λεπτά που ήταν πέρσι, πλέον κυμαίνεται στα 1,40 ευρώ το λίτρο.

Ταυτόχρονα και στη γειτονική Ιταλία, η τιμή του σκληρού σίτου έμεινε αμετάβλητη για ακόμα μια εβδομάδα. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/ hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 290-295 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 280-285 ευρώ ο τόνος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία