BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Δύο πρόσωπα στο κριθάρι, συμβόλαια νέας σεζόν βυνοποιήσιμου 24 λεπτά

Το σενάριο που θέλει την τιµή του κριθαριού να διατηρείται στα υψηλά του εύρους και για την επόµενη εµπορική περίοδο µαρτυρούν οι κινήσεις που γίνονται την τελευταία περίοδο στα παραγωγικά κέντρα της χώρας. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν συζητήσεις για τα νέα συµβόλαια βυνοποιήσιµου κριθαριού να γίνονται στη βάση των 24 λεπτών το κιλό, µε τους παραγωγούς να αναµένουν εξασφαλίσεις από τη µεταποίηση πριν µπουν στα χωράφια για να σπείρουν.

27-30_pin_3

Πέτρος Γκόγκος

4570
5

Με δύο πρόσωπα το κριθάρι,  συμβόλαια νέας σεζόν με 24  λεπτά για το βυνοποιήσιμο

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επιβεβαιώνει στην Agrenda πως πράγµατι επικοινωνούν στους συνεργαζόµενους αγρότες τα 24 λεπτά, αλλά εκτιµά πως η κατάσταση παραµένει «δυναµική». «Έχουµε αποδείξει και τα προηγούµενα χρόνια πως όταν συντρέχουν σηµαντικοί λόγοι, επιδεικνύουµε, πάντα µαζί µε τους συνεργάτες µας, την ανάλογη ευελιξία. Πιστεύουµε ότι αυτό αναγνωρίζεται από τους συνεργάτες µας παραγωγούς και παραµένουµε πιστοί στη σχέση µας µαζί τους» απαντά η εταιρεία.

Η τιµή αυτή είναι αρκετά κάτω από τα επίπεδα που πληρώνει η αγορά σήµερα για τα κτηνοτροφικά κριθάρια, ωστόσο πρόκειται για µια ελάχιστα εγγυηµένη τιµή, µε την εµπειρία των περασµένων αλωνιών, να δείχνουν ότι τα συµβόλαια ακολουθούν τις τιµές που διαµορφώνει η ελεύθερη αγορά. Αυτές τις ηµέρες, το κτηνοτροφικό κριθάρι πληρώνεται µε έως και 30 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, ενώ λίγο πάνω από τα 310 ευρώ ο τόνος διαµορφώνεται η σποτ τιµή στις ευρωπαϊκές αγορές. Το βυνοποιήσιµο κριθάρι, στη Γαλλία, φορτώνεται το τελευταίο διάστηµα στα 360 ευρώ ο τόνος, 50 ευρώ δηλαδή περισσότερα απ’ όσο το κτηνοτροφικό.

Να σηµειωθεί ότι οι αγορές στα αγροτικά εµπορεύµατα κινούνται εδώ και αρκετό καιρό σε αχαρτογράφητα νερά και έτσι οποιαδήποτε εκτίµηση για τις προοπτικές των τιµών σε βάθος 12µήνου, γίνεται µε πολύ µεγάλη επιφύλαξη και σηµαντικό περιθώριο απόκλισης από την πραγµατικότητα που θα έχει διαµορφωθεί µέχρι το καλοκαίρι του 2023. Άλλωστε, µε ένα σηµαντικό παραγωγικό και εµπορικό κέντρο σιτηρών, τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, να βρίσκονται στο κέντρο της εµπόλεµης ζώνης, τα δεδοµένα παραµένουν σηµαντικά ευµετάβλητα.

Φαίνεται πάντως ότι το ενδιαφέρον για καλλιέργεια κριθαριού είναι αυξηµένο φέτος. «Φέτος µπορούµε να πούµε πως παρατηρείται σηµαντικά αυξηµένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια κριθαριού σε σχέση µε τις δύο προηγούµενες χρονιές» αναφέρει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Στα δεδοµένα του εµπορίου τώρα, οι σοδειές σιτηρών στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν ως γνωστόν µειωµένες το καλοκαίρι του 2022, µε τους Ευρωπαίους εξαγωγείς να επιχειρούν την ίδια στιγµή µια αύξηση των εξαγωγών τους. Με το δολάριο σε ιστορικά υψηλά έναντι του ευρώ, οι ευρωπαϊκές τιµές καθίστανται πιο ανταγωνιστικές, ιδίως για τους αγοραστές της Ασίας, και δη της Κίνας που ήδη από το 2018 απορροφά γαλλικά κριθάρια. Από την άλλη, οι εισαγωγές καθίστανται πιο ασύµφορες, µε τις επιλογές της Ευρώπης να περιορίζονταν λίγο έως πολύ τα τελευταία χρόνια στα λιµάνια της Μαύρης Θάλασσας και λιγότερο στη Βόρεια Αµερική.

Οι τελευταίες πληροφορίες, θέλουν την Ουκρανία, που αποτελούσε υπερδύναµη στην αγορά µαλακού σίτου και κριθαριού, να προχωρά σε φθινοπωρινές φυτεύσεις που ανταποκρίνονται στο 1/3 περίπου των περσινών εκτάσεων. Μια ανάγνωση της παραπάνω συνθήκης, συνεπάγεται ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέµου, το 2023 θα υπάρχει ένα σηµαντικό έλλειµµα στην αγορά.

Βάζει εκτάσεις η Ελλάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζει η αιτιολογική έκθεση στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ που ξεκινά το 2023, µε την οποία συνοδεύεται η απόφαση περί κατανοµής συνδεδεµένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια κριθαριού. Σύµφωνα µε αυτήν, την περίοδο 2011 - 2019 παρατηρήθηκε µικρή αύξηση των εκτάσεων κριθαριού (από 1 εκατ. στρ. σε 1,3 εκατ. στρ.), ενώ η παραγόµενη ποσότητα έχει σταθεροποιηθεί στους 350.000 τόνους από το 2017 και µετά. Το 15% της ντόπιας παραγωγής κριθαριού πηγαίνει στην παραγωγή βύνης και η υπόλοιπη ποσότητα για κτηνοτροφική χρήση. Ο δείκτης αυτάρκειας κυµαίνεται µεταξύ 70% και 80% και το εµπορικό ισοζύγιο του προϊόντος είναι αρνητικό. Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει η ακαθάριστη αξία παραγωγής ανά στρέµµα, ωστόσο είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη του µαλακού σιταριού (ως αποτέλεσµα και της εφαρµογής συµβολαιακής γεωργίας για τη παραγωγή κριθαριού βυνοποίησης) και εξηγεί γιατί παρατηρείται - µικρή έστω - αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων κριθαριού και ταυτόχρονη µείωση των εκτάσεων µαλακού σιταριού.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

13-10-2022 11:14Αγανακτησμενος

Προσφέρω εγώ 24 λεπτά σε όλες τις εταιρείες για να σπείρουν αυτοί για εμένα και τα λεφτά μπροστά Με 2.20 πετρέλαιο και 1 -1,20 το κιλό το λίπασμα είναι τρελός για δέσιμο οποίος μπει να σπείρει με αυτές τις τιμές.Ας πληρώσουν 0,35+ και το συζητάμε.

Απάντηση

07-10-2022 20:54THEODOR

Oi ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΠΥΡΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΚΡΙΘΑΡΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ ΣΕ ΤΙΜΗ ΛΑΝΤΑ. ευχαριστουμε αλλα δεν κανουμε συμβολαιακή για την δικιά σας εξυπηρέτηση και μόνο !!!!

Απάντηση

07-10-2022 13:58Γιωργος

Μέγιστο ψέμα, πραγματικά θα αρχίσω να πιστεύω πως δουλευετε για τους εμπόρους. Προχτές (3/10/2022) πουλήθηκε το κριθάρι στην Αμφίκλεια 33 λεπτά το κιλό και μάλιστα κτηνοτροφικό και μη παραδοτέο. Ψεμα μεγάλο τα 29 λεπτά που γράφετε δεν παίζουν πουθενά

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία