BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Χάνει 5 λεπτά η τιμή για το κτηνοτροφικό κριθάρι, πίεση στα σιτηρά διεθνώς

Μια επίµονη υποχώρηση των τιµών σιτηρών στις ευρωπαϊκές αγορές, σε συνδυασµό µε τον ήπιο χειµώνα που έχει περιορίσει τη ζήτηση για ζωοτροφές από αρκετές κτηνοτροφικές µονάδες στην Ελλάδα, έχουν κατεβάσει στην περιοχή των 30 λεπτών το κιλό το σακιασµένο κριθάρι.

22-35_pin_38

Πέτρος Γκόγκος

9122
2

Χάνει 5 λεπτά η τιμή για το  κτηνοτροφικό κριθάρι, πίεση  στην αγορά σιτηρών διεθνώς

Μια αναλογία σε τιµές χύµα, θα τοποθετούσε την τιµή κοντά στα 26 µε 27 λεπτά το κιλό, ωστόσο η προσφορά στο µεγαλύτερο µέρος της πλέον γίνεται σε σακιά. Μέχρι τα µέσα ∆εκεµβρίου, αν και είχε παρατηρηθεί µια αντιστροφή της τάσης στις αγορές σιτηρών της Ευρώπης, οι τιµές είχαν διατηρηθεί γύρω από τα 35 µε 36 λεπτά το κιλό για το σακιασµένο κριθάρι. Πρόκειται λοιπόν για υποχώρηση της τάξης του 16,6%. Πιέσεις έχουν σηµειωθεί και σε άλλα κτηνοτροφικής χρήσης προϊόντα, όπως η σανοβρώµη, η τιµή της οποίας υποχώρησε την ίδια περίοδο από τα 33 µε 34 λεπτά το κιλό, στα 28 µε 29 λεπτά.

Στο µεταξύ, τρίτη εβδοµάδα πιέσεων συµπλήρωσαν οι αγορές σιτηρών στην Ευρώπη, µε την τιµή του κτηνοτροφικού κριθαριού να γράφει και τις µεγαλύτερες απώλειες σε σχέση µε τα επίπεδα που διατηρούσε στα τέλη του 2022. Για την ακρίβεια, η τιµή για το κτηνοτροφικό κριθάρι στη Γαλλία, από την οποία παίρνουν γραµµή και τα υπόλοιπα εµπορικά κέντρα της ΕΕ, υποχώρησε κατά 30 ευρώ ο τόνος τον Ιανουάριο στα 263 ευρώ. Απώλειες καταγράφει και η τιµή για το βυνοποιήσιµο κριθάρι, το οποίο έπειτα από πολλούς µήνες επιστρέφει στην περιοχή των 300 ευρώ ο τόνος.

Γενικά η αγορά σιτηρών στην ΕΕ βρίσκεται σε πίεση, µε τις τιµές να έχουν χάσει το «πριµ πολέµου» όπως βάφτισαν τελικά οι εµπλεκόµενοι στην αγορά τα περίπου συν 80 µε 100 ευρώ ο τόνος που έγραψαν οι τιµές των περισσότερων σιτηρών την προηγούµενη άνοιξη. Τα βασικά αίτια υποχώρησης των τιµών εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιµές που διαµορφώνουν οι ρωσικές εξαγωγές, οι οποίες σε συνδυασµό µε το αδύναµο ρούβλι έχουν καταστήσει τα λιµάνια της Μαύρης Θάλασσας βασικό προορισµό εφοδιασµού σιτηρών για το µεγαλύτερο τµήµα της ζήτησης της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Την περίπτωση των ρωσικών εξαγωγών έχει διευκολύνει η παράταση που πήρε η συµφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας, µε τους διαδρόµους να έχουν σε σηµαντικό βαθµό ανοίξει στα λιµάνια της ευρύτερης περιοχής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, απώλειες γράφει και η τιµή για το µαλακό σιτάρι στο χρηµατιστήριο εµπορευµάτων της Γαλλίας, µε τα συµβόλαια Μαρτίου 2023 να υποχωρούν στα 280 ευρώ ο τόνος, το χαµηλότερο επίπεδο των τελευταίων µηνών. Η πρώτη επικύρωση της πτωτικής τάσης έγινε τον ∆εκέµβριο, όταν οι τιµές έχασαν το ψυχολογικό όριο των 300 ευρώ ο τόνος. Στη συνέχεια ανέκαµψαν προς τα 330 ευρώ, στον απόηχο του παγετού που σηµειώθηκε στη Βόρεια Αµερική και έγινε αφορµή για κερδοσκοπικές τοποθετήσεις funds στο χρηµατιστηρίο του Σικάγο, ορµόµενα από ανησυχίες για καταστροφές στα σιταροχώραφα που είχαν σπαρθεί το φθινόπωρο.

Πιέζεται και το καλαµπόκι

Ακριβώς 100 ευρώ κάτω από τα ιστορικά υψηλά του περασµένου Μαΐου βρίσκεται η τιµή στα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης καλαµποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά. Για τις παραδόσεις Μαρτίου, τα συµβόλαια αναγράφουν 279,25 ευρώ ενώ η νέα σοδειά διαπραγµατεύεται πλέον στα 264,5 ευρώ.

Χάνει ακόµα 5 ευρώ ο τόνος η Φότζια, αναιµική η ζήτηση στην ελληνική αγορά

Πιέσεις έγραψε και η τιµή για το σκληρό σιτάρι στην ιταλική αγορά, µε τη νέα λίστα τιµών της Φότζια να γράφει απώλειες της τάξης των 5 ευρώ ο τόνος σε όλες τις κατηγορίες, ενώ 10 ευρώ ο τόνος χάνει η τιµή για το βιολογικό σκληρό που πέφτει στα 500 ευρώ.

Πλέον η τιµή για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου φτάνει στα 385 ευρώ ο τόνος, ενώ στα 473 ευρώ υποχωρεί η τιµή των διαπραγµατεύσεων για τη δεύτερη ποιότητα.

Στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της Φότζια για το 2023, η αγορά χάνει συνολικά 10 ευρώ, ενώ την ίδια στιγµή, περιορισµένη είναι η ζήτηση των εµπόρων για σκληρό σιτάρι στην ελληνική αγορά, η οποία κινείται κυρίως από τις ανάγκες των εγχώριων µύλων.

Στην Γαλλία, πάντως, η αγορά παραµένει για πολλοστή εβδοµάδα σταθεροποιηµένη στην περιοχή των 460 ευρώ ο τόνος, όσο το εµπόριο αναµένει κατευθύνσεις από τις προθέσεις σποράς στον Καναδά, οι οποίες ανακοινώνονται συνήθως µέσα στον Φεβρουάριο.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

25-01-2023 17:01THEODOR

Πληρωμενο παπαγαλακι ουστ!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία