BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Το ευρωπαϊκό βαμβάκι ψηλώνει στα μάτια της αγοράς, στόχος η 100% ιχνηλάτηση της ίνας

Η βιωσιμότητα και ποιότητα του ευρωπαϊκού βαμβακιού αναδείχθηκαν στην Phygital Sustainability Expo 2024, τη μεγαλύτερη εκδήλωση βιωσιμότητας στην Ιταλία, όπου η πρωτοβουλία EUCOTTON παρουσιάστηκε στο ιταλικό κοινό, ενώ επίκειται ειδική εκδήλωση για μεγάλα brands στο Μιλάνο τον Ιούλιο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις των κλάδων μόδας και κλωστοϋφαντουργίας καλούνται να συμμετέχουν στην 1η συνάντηση για την παρουσίαση του EUCOTTON & της δυνατότητας παραγωγής 100% ιχνηλατίσιμων ευρωπαϊκών προϊόντων, στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουνίου.

021_PSE_EUCotton

214
3

Πριν ένα περίπου μήνα, δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε Ελλάδα και Ισπανία, τις 2 χώρες που συγκεντρώνουν σχεδόν το 100% της Ευρωπαϊκής παραγωγής βαμβακιού, εκκίνησαν τη σπορά της νέας καλλιεργητικής περιόδου.  Οι δύο αυτές χώρες συνεργάζονται στενά για την προώθηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών ποιότητας και βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού, μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή του EUCOTTON η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA).

Για την Ελλάδα, το βαμβάκι αποτελεί τη σημαντικότερη βιομηχανική καλλιέργεια, απασχολώντας περισσότερους από 47.000 καλλιεργητές και δημιουργώντας περαιτέρω 100.000 θέσεις εργασίας σε σχετικούς τομείς μεταποίησης και εξαγωγών. Το ελληνικό βαμβάκι αποτελεί το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής, καθιστώντας το προϊόν πολύτιμο όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η χώρα εξάγει περισσότερους από 250.000 τόνους βαμβακιού αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας την 6η θέση παγκοσμίως.

Οι καλλιεργητές και οι μεταποιητές βαμβακιού στην Ελλάδα και την Ισπανία, τις κυρίες χώρες παραγωγής του προϊόντος στην Ευρώπη, προσπαθούν να συνθέσουν τον ιστό αναδεικνύοντας την υψηλή τεχνογνωσία, την παράδοση και την υψηλή βιωσιμότητας της καλλιέργειας η οποία συνεισφέρει ουσιαστικά στις οικονομίες των χωρών παραγωγής αλλά και της Ευρωζώνης ολόκληρης. Επιδιώκεται η ιχνιλατήσιμη επεξεργασία της πρώτης ύλης με στόχο την παραγωγή τελικών προϊόντων μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας όπως απαιτούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. 

Το ευρωπαϊκό βαμβάκι, τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και οι βιώσιμοι τρόποι παραγωγής του παρουσιάστηκαν στις 4 και 5 Ιουνίου στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της Phygital Sustainability Expo (PSE) 2024. Η διήμερη διοργάνωση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση βιωσιμότητας στην Ιταλία, προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 10.000 επισκέπτες και προσεγγίζει ένα κοινό που ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια θεατές. Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τη Sustainable Fashion Innovation Society,  πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό Μουσείο Imperial Fora και είχε την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Κυβέρνησης στην Ιταλία, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ιταλικής κυβέρνησης, της UNESCO, του FAO και πολλών ακόμη εθνικών και διεθνών οργανισμών.

Την εκδήλωση επισκέφθηκαν οι Υπουργοί κκ. Fabio Rampelli, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Adolfo Urso, Υπουργός Επιχειρηματικότητας, Gilberto Pichetto Fratin, Υπουργός Περιβάλλοντος, Maurizio Leo, Υπουργός Οικονομικών, Giuseppe Conte, τέως πρωθυπουργός και άλλοι. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση βράβευσης σχεδιαστών οι οποίοι προάγουν τη βιώσιμη μόδα και συμβάλλουν στο πολιτιστικό αποτύπωμα της Ιταλίας στο χώρο της μόδας, όπως οι Armani, Dolce & Gabbana,  Bottega Veneta, και άλλοι σημαντικοί οίκοι.

Το EUCOTTON εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος κ. Αντώνιο Σιάρκο, ο οποίος παρουσίασε την πρωτοβουλία στην 1ο Διεθνή Στρογγυλή Τράπεζα για το Βαμβάκι. Στη συζήτηση, η οποία μεταδόθηκε από τη RAI, ο κ. Σιάρκος τόνισε: «Το ευρωπαϊκό βαμβάκι είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας. Το EUCOTTON είναι μια μοναδική πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού τομέα του βαμβακιού για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ιδιότητες βιωσιμότητας και ποιότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού, καθώς και για την οργάνωση της Ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού στα πλαίσια της ιχνιλατήσιμης μεταποίησης μιας υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης για την παραγωγή επώνυμων τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας που μπορούν τεκμηριωμένα να εγγυηθούν την ευρωπαϊκή τους προέλευση».


Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Expo, η πρωτοβουλία EUCOTTON υποδέχθηκε τους επισκέπτες σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων ρούχα από 100% ευρωπαϊκό βαμβάκι που ετοίμασαν σπουδαστές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος -Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Μόδας στο πλαίσιο των πτυχιακών τους εργασιών και στο περιθώριο μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος και του Τμήματος. Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Τμήματος στο Κιλκίς στις 29/5 ειδικό σεμινάριο για το ευρωπαϊκό βαμβάκι  για περισσότερους από 70 σπουδαστές σε συνεργασία με την καθηγήτρια κα Βενετία Κουτσού. 

Στα επόμενα βήματα, η πρωτοβουλία EUCOTTON πραγματοποιεί ειδική ενημερωτική εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση απευθυνόμενη σε επαγγελματίες των κλάδων μόδας και κλωστοϋφαντουργίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 27/6 (Porto Palace, 12.00). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι ενέργειες του ελληνικού κλάδου βάμβακός για τη δημιουργία ισχυρού brand name για το ευρωπαϊκό βαμβάκι, και την ιχνηλασιμότητα αυτού προκειμένου τα προϊόντα που παράγονται να μπορούν με αποδείξεις να ισχυριστούν ότι είναι 100% ευρωπαϊκά.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία