Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Υποψήφιο για βράβευση από την Κομισιόν ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Ελιάς

Το έργο LIFE oLIVE-CLIMA, στο οποίο συμμετέχουν από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά και το Ινστιτούτο  Εδαφοϋδατικών Πόρων στη Θεσσαλονίκη, επιλέχθηκε ανάμεσα στα 15 καλύτερα έργα σε όλη την Ευρώπη ως υποψήφιο για βράβευση στις κατηγορίες «Περιβάλλον», «Φύση» και «Κλιματική Αλλαγή». Στη συνέχεια, προκρίθηκε στα 5 πιο καινοτόμα, εμπνευσμένα και αποτελεσματικά έργα στην κατηγορία «Κλιματική Αλλαγή». Τα βραβεία θα ανακοινωθούν στις Βρυξέλλες στις 16 Μαΐου 2019. 

ELGO

50
0

Ειδικότερα, το έργο LIFE oLIVE-CLIMA «Εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία με στόχο τον περιορισμό της Κλιματικής Αλλαγής» είχε σαν αντικείμενο τη μετατροπή της ελαιοκαλλιέργειας σε ένα εργαλείο αντιμετώπισης/ διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, μετριάζοντας το φαινόμενο και προσαρμόζοντας τους αγρότες στα νέα δεδομένα. Αυτό θα επιχειρηθεί από την μία μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καλλιέργεια της ελιάς και από την άλλη μέσω της αύξησης της δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα στα φυτά και στο έδαφος του ελαιώνα. Το έργο πέτυχε πλήρως τους πολλαπλούς στόχους του.Ο σημαντικότερος από αυτούς ήταν η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος μέσω της αύξησης του ρυθμού συσσώρευσης οργανικής ουσίας και τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους με ταυτόχρονη μείωση της ανάγκης για χημικά λιπάσματα.

Το έργο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2017 σε συνεργασία με τρείς ομάδες ελαιοπαραγωγών, την ΕΑΣ Πεζών Ηρακλείου, την ΕΑΣ Μεραμβέλου Λασιθίου και την ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ Μεσσηνίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία