Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Στα 3,60 το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προεξοφλεί καλύτερη αφετηρία για τη νέα ελαιοκομική χρόνια

Κρατάνε απ’ ό,τι φαίνεται οι παραγωγοί ελαιολάδου το προϊόν τους από την αγορά, όσο βλέπουν πως τα επίπεδα τιµών διαµορφώνουν σταθερά όλο και πιο υψηλές κορυφές, προσδοκώντας σε περαιτέρω βελτίωση του εµπορικού τοπίου. Ήδη έχουν σηµειωθεί πράξεις πέριξ των 3,60 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, ενώ και στην Κρήτη η τιµή των έξτρα παρθένων ελαιολάδων εδραιώνεται σε βασικά παραγωγικά κέντρα, άνω των 3,40 ευρώ το κιλό.

22-35_pin_14

Πέτρος Γκόγκος

111
0

Αρκετοί είναι αυτοί που εκτιµούν πως πράγµατι η αγορά έχει τα περιθώρια για… «παραπάνω» ωστόσο άλλοι επισηµαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και η λεγόµενη «ψυχολογία της αγοράς». «Σχεδόν κανένας δεν πουλάει όσο οι τιµές ανεβαίνουν και µετά µόλις αρχίσει η πτώση, πουλάνε όλοι µαζί, µε αποτέλεσµα η τιµή να διαµορφώσει τιµές χαµηλότερες από όσες υπαγορεύουν τα θεµελιώδη» σχολιάζει µεταξύ άλλων στην Agrenda άνθρωπος της αγοράς. Ωστόσο φαίνεται πως η ροή των εµπορικών πράξεων αποκαθίσταται σταδιακά, µε τη ζήτηση να κορυφώνεται όσο προχωρούν και οι προετοιµασίες ενόψει του καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα, τα µηνύµατα από την επερχόµενη παραγωγή δεν είναι ενθαρρυντικά, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία, κάτι που  θα επιτρέψει στην αγορά να διατηρήσει τουλάχιστον τα τελευταίως σχηµατισθέντα υψηλά. Άλλωστε και στην Ισπανία η τιµή εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, κερδίζοντας την εβδοµάδα που πέρασε επιπλέον 4 µε 5 λεπτά το κιλό η µέση τιµή της κατηγορίας των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, που έγραψε τα 3,38 ευρώ.

Η ιταλική αγορά βρίσκεται σε µια παρατεταµένη περίοδο συσσώρευσης, µε την τιµή του προϊόντος να διατηρείται στα ίδια επίπεδα το τελευταίο δίµηνο, πέριξ δηλαδή των 5 ευρώ το κιλό για τα εξτρίσσιµα ελαιόλαδα. Ορισµένοι εκτιµούν ότι στην αγορά έχουν πλέον ωριµάσει οι συνθήκες για µια ανοδική πορεία των τιµών, µε δεδοµένο ότι οι µεγάλες ποσότητες της νέας παραγωγής απέχουν ακόµα από το εµπόριο κατά πέντε µε έξι µήνες περίπου. Καταλύτης ανόδου, αναµένεται ότι θα είναι η ανακοίνωση των διαθέσιµων αποθεµάτων, στοιχεία που ανέµενε επί σειρά εβδοµάδων το εµπόριο. Τα αποθέµατα τελικά διαµορφώνονται κοντά στους 250.000 τόνους έξτρα παρθένου µέχρι και τις αρχές Μαΐου, ενώ παράλληλα καταγράφεται µείωση της τάξης του 4,17% από µήνα σε µήνα.

Το µέγεθος αυτό, αν και υπερβαίνει κατά πολύ αρχικές εικασίες που δεν ανέβαζαν τον αριθµό πάνω από τους 100.000 τόνους, δεν αξιολογείται ως ανησυχητικό από την αγορά, µε δεδοµένο ότι το σταδιακό άνοιγµα της εστίασης σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναµένεται να έρθει ως συµπλήρωµα στην υφιστάµενη ζήτηση, που είναι ούτως ή άλλως σαφώς υψηλότερη συγκριτικά µε άλλες χρονιές.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, προ ολίγων ηµερών, το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιοκοµίας, παρουσίασε εκ νέου κάποια δεδοµένα για το ιστορικό των τιµών σε βασικά παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου, όπου επικυρώνεται πως η τιµή παραγωγού στην Ελλάδα, διαµορφώθηκε για εκτεταµένες περιόδους σε επίπεδα κάτω από εκείνη των Ισπανών παραγωγών. Συγκεκριµένα, η µέση τιµή παραγωγού στην Ισπανία κατά την προηγούµενη δεκαετία, διαµορφώθηκε στα 2,74 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ελλάδα στα 2,68 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία, η µέση τιµή διαµορφώνεται στα 4,18 ευρώ το κιλό.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία