BACK TO
TOP
Food insider

Οι Κήποι Καρδίτσας χτίζουν τη μάρκα τους και επενδύουν 4,5 εκατ. για μικρόκαρπες ντομάτες

Στην προσθήκη επιπλέον 30 στρεμμάτων θερμοκηπιακής καλλιέργειας με την μέθοδο της υδροπονίας προχωρούν οι Κήποι Καρδίτσας, με δραστηριότητα στην περιοχή Προφήτης Ηλίας της Καρδίτσας.

karditsa4

Γιώργος Λαμπίρης

856
0

Η υπάρχουσα μονάδα διατηρεί παραγωγική δυναμική 50 στρεμμάτων, ενώ οι εγκαταστάσεις παρέχουν την δυνατότητα συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Το παραγόμενο προϊόν που βγαίνει από τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις είναι η ντομάτα. Όπως λέει ο Χρήστος Κατσάνος, σύμβουλος ολικής διαχείρισης θερμοκηπίων και φάρμας, ο οποίος συνέβαλε στην υλοποίηση και της συγκεκριμένης επένδυσης με καθήκοντα στους τομείς της καλλιέργειας, των συστημάτων ποιότητας και του marketing των προϊόντων, «αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται μεγαλόκαρπες ντομάτες beef, ενώ στόχος είναι οι παραγωγή και άλλων ποικιλιών προσεχώς».

Μία τυχαία επιλογή – διέξοδος στην κρίση του κατασκευαστικού τομέα

Ο εκ των επενδυτών της παραγωγικής εγκατάστασης της Καρδίτσας, Αργύρης Παπαργυρόπουλος, περιγράφοντας τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη κίνηση, λέει ότι συνέβη «εντελώς τυχαία».

«Προέρχομαι από τον κατασκευαστικό τομέα μέσω της τεχνικής εταιρείας Ωρίων της οποίας είμαι μέτοχος και αναζητούσα μία διέξοδο. Έτσι αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ στην γεωργία υψηλής τεχνολογίας. Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μία ισχυρή παραγωγική μονάδα για τα ελληνικά δεδομένα, καθότι αντίστοιχες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό είναι πολλαπλάσιου μεγέθους», εξηγεί ο κύριος Παπαργυρόπουλος.

Ανοίγει ο δρόμος για κατασκευή θερμοκηπίων από την Ωρίων

Η αρχική επένδυση για την κατασκευή της υπάρχουσας μονάδας των 50 στρεμμάτων ανήλθε στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη φάση της επένδυσης για τα υπόλοιπα 30 στρέμματα θα κοστίσει περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Την κατασκευή ανέλαβε εξολοκλήρου η κατασκευαστική εταιρεία Ωρίων, η οποία ταυτόχρονα θα επιδιώξει να αναπτύξει πλέον δραστηριότητα και στην κατασκευή θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων για λογαριασμό τρίτων, κάτι που αποτελεί μία κίνηση – στόχο για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι ο νέος κύκλος επένδυσης σύμφωνα με τον κύριο Παπαργυρόπουλο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται περί τα τέλη του 2021, δεδομένου ότι ελήφθη η απόφαση να παραταθεί η έναρξη του έργου λόγω των υψηλών τιμών στις πρώτες ύλες όπως το μέταλλο και το πλαστικό σε διεθνές επίπεδο αυτή τη στιγμή.

Η ομάδα των επενδυτών

Συνεπενδυτές στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ο Γιώργος Λέλης, ο Σπύρος Στέφος αλλά και ο Ανδρέας Πατεράκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών security G4S. Διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης είναι ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος και την ευθύνη της παραγωγής έχει ο επικεφαλής γεωπόνος, Σπύρος Σολδάτος.

Η παραγωγική μονάδα των Κήπων Καρδίτσας αποτελεί μία καθετοποιημένη υποδομή που ξεκινάει από την πρωτογενή παραγωγή και καταλήγει στη συσκευασία του προϊόντος και στη διάθεσή του στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ συνεργάζεται και με χονδρεμπόρους.

Με το βλέμμα στις μικρόκαρπες ντομάτες

Αναφορικά με την προοπτική νέων καλλιεργειών στην συγκεκριμένη παραγωγική εγκατάσταση, ο γεωπόνος Σπύρος Σολδάτος αναφέρει ότι είναι κάτι που εξετάζει η εταιρεία. «Επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός κοκτέιλ ντομάτας, στην οποία περιλαμβάνονται διάφορες ποικιλίες μικρόκαρπης χρωματιστής ντομάτας, ενώ στο πλάνο είναι και το τσαμπί».

Για την καλλιέργεια της ντομάτας χρησιμοποιούνται βομβίνοι για φυσική επικονίαση των φυτών, ενώ εφαρμόζεται βιολογική φυτοπροστασία με τη χρήση συστήματος διχτυών προστασίας από τα έντομα, ενώ πραγματοποιείται και η χρήση πληθυσμών ωφέλιμων εντόμων προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε επίπεδο αποδόσεων για το 2020, ο κύριος Παπαργυρόπουλος κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονία, ούσα η πρώτη παραγωγική περίοδος της εταιρείας, η οποία έκλεισε με παραγωγή 50 κιλά/τ.μ. και για φέτος που θα είναι μία πλήρης χρονιά η παραγωγή αναμένεται ότι θα ανέλθει στα 70 κιλά/τμ και ενδεχομένως να τα υπερβεί.

Η ταυτότητα του θερμοκηπίου

Δυναμικότητα 2020: 50 κιλά/τ.μ.

Στόχος 2021: ~70 κιλά/τ.μ.

Ύψος θερμοκηπίου: υδρορροή 6 μέτρα

Ανθρακολίπανση 365 ημέρες/έτος

Υφιστάμενη επιφάνεια καλλιέργειας: 50 στρέμματα

Νέα επέκταση: επιπλέον 30 στρέμματα

Στόχος προσεχούς πενταετίας: 150 στρέμματα καλλιέργειας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία