BACK TO
TOP
Food insider

Προχωρά η σύσταση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Συσκευασίας Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών

Μια θέση στο «τραπέζι» των θεσμικών συνομιλητών της πολιτείας, που προέρχονται από τον τομέα των φρέσκων φρούτων και των λαχανικών, επιχειρούν να ανακτήσουν οι συσκευαστικές επιχειρήσεις του κλάδου, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την πολυετή απουσία τους από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, λόγω αδυναμίας συλλογικής έκφρασης.

Unknown_4_

Λεωνίδας Λιάμης

9
0

Οι βάσεις, προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό εκπροσώπησης, που έχει αφήσει πολλές φορές εκτεθειμένο τον κλάδο σε σχέση με ζητήματα που απασχολούν την προοπτική και τη βιωσιμότητά του, τέθηκαν στην πρόσφατη έκθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών «Freskon», με την ελπίδα πως αυτή τη φορά το εγχείρημα δεν θα έχει την ίδια τύχη με τις δύο ανάλογες απόπειρες στο παρελθόν, που στο τέλος ναυάγησαν.

Περισσότερες από 25 επιχειρήσεις του χώρου, έπειτα από πρωτοβουλία του περιοδικού «Φρουτονέα», συμμετείχαν στην ιδρυτική συνδιάσκεψη για τη σύσταση ενός Πανελλήνιου κλαδικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Συσκευασίας Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών κι ομόφωνα άναψαν το πράσινο φως για την εκκίνηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία του φορέα.

Μάλιστα, εγκρίθηκε και μια προσωρινή επιτροπή, που απαρτίζεται από τους Σάββα Αργυράκη (σ.σ. ΕΑΣ Καβάλας), Γεώργιο Κατσαγκιώτη (σ.σ. Κατσαγκιώτης ΑΕ), Νίκο Κουτλιάμπα (σ.σ. ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού), Δημήτρη Μανιατάκο (σ.σ. Europack) και Νίκο Σωφρονιάδη (σ.σ. Westland Fruit), η οποία ανάλαβε να φέρει εις πέρας μέχρι το τέλος Ιουλίου μια σειρά από ενέργειες, μεταξύ των οποίων:

  • Ενημέρωση του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου για την πρωτοβουλία και συμπλήρωση του καταλόγου των ιδρυτικών μελών με όσες ακόμη επιχειρήσεις εκδηλώσουν ενδιαφέρον,
  • Σύνταξη σχεδίου καταστατικού και ηλεκτρονική διαβούλευση μεταξύ των ιδρυτικών μελών,
  • Υποβολή προς έγκριση του καταστατικού,
  • Διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του νέου Συνδέσμου.

Κεντρικός σκοπός του υπό ίδρυση συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης των ελληνικών συσκευαστηρίων, όπως ειπώθηκε στη συνδιάσκεψη, θα είναι η διεκδίκηση λύσεων σε προβλήματα που δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία τους, η δικτύωση των μελών, η θεσμική εκπροσώπηση του κλάδου στα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα, καθώς και η συνεργασία με αντίστοιχους συνδέσμους άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Είναι αναγκαίο να συσταθεί ο σύνδεσμος ξανά και να έχει μία νομική μορφή, τέτοια, που θα επιτρέπει την ενεργή συμμετοχή του κλάδου των συσκευαστών σε προτάσεις και σε διαβουλεύσεις. […] Οι συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών υπάρχουνε, είτε είναι συνεταιρισμοί, είτε ιδιώτες, ευκαιρία να κάνουμε τις σωστές προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για να μην έχουν προβλήματα εργασιακά, λειτουργικά κι οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εξαγωγές», ανέφερε ο Σάββας Αργυράκης, ενώ σύντομες τοποθετήσεις για την αναγκαιότητα του νέου φορέα, έκαναν και τα υπόλοιπα μέλη της προσωρινής επιτροπής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία