Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Fresher

Δε δίνει χώρο η αγορά στο ελληνικό λεμόνι

Ενα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και την απροθυµία των αλυσίδων λιανικής να παραχωρήσουν χώρο για την ντόπια παραγωγή βρίσκει στην προσπάθεια ανακαµψης το ελληνικό λεµόνι.

32-pin

Πέτρος Γκόγκος

757
0

«Έχει σοβαρό πρόβληµα µαρκετινγκ το ελληνικό λεµόνι» σχολιάζει στο Fresher ο ∆ρ. Πάνος Παναγόπουλος, που όντας και ο ίδιος εδώ και δεκαετίες παραγωγός, γνωρίζει καλά τα δυνατά και αδύναµα σηµεία της καλλιέργειας στη χώρα

Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγµα µπορεί να θεωρείται σίγουρο αυτήν τη στιγµή, η ζήτηση από την εγχώρια κατανάλωση που τους περισσότερους µήνες του χρόνου πολιορκείται από υποδεέστερης ποιότητας αργεντίνικο λεµόνι, το οποίο στο κάτω της γραφής στοιχίζει αρκετά στην τσέπη του καταναλωτή. 

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες αγρότες, αλλά και τις ελλείψεις φέτος στην αγορά, οι τιµές για τη νέα παραγωγή που συγκοµίζεται αυτές τις µέρες κυµαίνονται µεταξύ των 40 µε 60 λεπτών το κιλό για το ντόπιο λεµόνι, µε τους περισσότερους να ανέµεναν επίπεδα τιµών άνω των 65 και 70 λεπτών. Την ίδια στιγµή, τα βιολογικά λεµόνια φεύγουν από το κτήµα µε τιµή στα 1,50 ευρώ το κιλό, όταν οι εισαγωγές της αντίστοιχης κατηγορίας, φτάνουν στη χώρα µε 2,20 ευρώ το κιλό.
Η αντίστροφη µέτρηση ξεκίνησε το 2003

Η αγορά λεµονιών, ωστόσο, δεν ήταν πάντα ελλειµµατική. ∆εν πάνε 20 χρόνια που η εγχώρια σοδειά ήταν παραπάνω από ικανοποιητική. Όµως ένας µύκητας και ένας παγετός, την περίοδο 2003 – 2004, κατέστρεψαν πολλά δέντρα. Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 2001 έως το 2015, οι καλλιεργήσιµες εκτάσεις λεµονιών στην Ελλάδα µειώθηκαν κατά περίπου 70%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2001 καλλιεργούνταν 121.470 στρέµµατα µε λεµονιές ενώ το 2015 τα λεµονοπερίβολα µόλις που έφταναν τα 38.672 στρέµµατα, στα οποία παράγονταν 44.000 τόνοι. Μέσα σε µόλις µια χρονιά το 2003 χάθηκαν χιλιάδες στρέµµατα, µε τις µεγαλύτερες απώλειες να µετρά η Αχαΐα, η Ηλεία, η Κορινθία, η Λακωνία, η Εύβοια, η Αττική και τα ∆ωδεκάνησα. Μόνο στην Αχαΐα το 2001 φυτεµένα µε λεµονιές ήταν 41.987 στρέµµατα ενώ, το 2015 η αντίστοιχη καλλιεργήσιµη έκταση έφτανε, µετά βίας, τα 7.500 στρέµµατα. Στην Κορινθία, πριν 20 χρόνια καλλιεργούνταν 32.688 στρέµµατα και το 2015 µόνο 6.287 στρέµµατα. Είναι αξιοσηµείωτο ότι, στο Κιάτο, σύµφωνα µε στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισµού Κιάτου -Τραγάνας (διακινεί ροδάκινα και λεµόνια), η παραγωγή λεµονιών σε σχέση µε το 2000 έχει πέσει στο ένα τρίτο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία