BACK TO
TOP
Business

Κοινοτική χρηματοδότηση επιχειρήσεων για ανάπτυξη νέων υβριδίων ελιάς

Το 95% του γενετικού υλικού της ελιάς παγκοσμίως παραμένει εμπορικά μη αξιοποιήσιμο και εγκλωβισμένο σε σπερματικές τράπεζες ανά την υφήλιο, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του GEN4OLIVE, ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί μια κοινοπραξία πανεπιστημιακών και ιδιωτικών φορέων με στόχο την δημιουργία νέων εμπορικών ποικιλιών ελιάς, ικανών να αντέξουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διατηρώντας παράλληλα τα ίδια -ή και καλύτερα- παραγωγικά χαρακτηριστικά.

Elia-fyto_2

94
0

Του Γιάννη Ρούπα

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τις δράσεις του με την έναρξη του Φθινοπώρου, με τον πρώτο κύκλο δράσεων να στοχεύει τις πρωτοπόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας τους χρηματοδότηση σε δραστηριότητες που αφορούν την δημιουργία νέων υβριδίων ελιάς. Το
GEN4OLIVE δεν στοχεύει να χρηματοδοτήσει το R&D (Research and Development) γενικών νέων ποικιλιών που να μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, αλλά κυρίως στοχεύει να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις που επενδύουν πάνω σε νέες  ποικιλίες που διαθέτουν βιολογικά χαρακτηριστικά ανώτερα από τις ήδη υπάρχουσες. Οι επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν για το πρότζεκτ θα έχουν πρόσβαση σε σπερματικές τράπεζες και θα αξιολογηθούν με βάση την ικανότητα τους να αναγνωρίζουν και να ενσωματώσουν σε ήδη υπάρχουσες ποικιλίες βιολογικά γνωρίσματα που μπορούν να φέρουν βελτιώσεις στο κομμάτι:

  1. Της αντοχής στο εξωτερικό περιβάλλον
  2. Της αντοχής ενάντια σε πάσης μορφής παθογόνους οργανισμούς (βλ. Χylella)
  3. Του όγκου της παραγωγής
  4. Της ποιότητας αυτής
  5. Της αγρονομικής συμπεριφοράς της ποικιλίας

Οι αιτήσεις των επιχειρήσεων θα βαθμολογηθούν σε μία κλίμακα από το 0 έως το 100, με περισσότερη βαρύτητα να δίνεται στο κομμάτι της ποιότητας του υβριδίου, με μέγιστη βαθμολογία το 40 αντί για 30 όπως στις άλλες δύο βαθμολογικές κατηγορίες (ευκολία υλοποίησης, κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος).

Στον οδηγό για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, δίνονται αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τις διαδικασίες και τις ημερομηνίες υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει η ενδιαφερόμενη επιχείρηση προκειμένου να γίνει δεκτή η χρηματοδότησής της.

Στον πρώτο κύκλο δράσεων, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εξής 7 χώρες:

  1. Γαλλία
  2. Γερμανία
  3. Ελλάδα
  4. Ιταλία
  5. Μαρόκο
  6. Ισπανία
  7. Τουρκία

Οι αιτήσεις για τον πρώτο κύκλο έχουν ανοίξει από την 1η Σεπτεμβρίου και θα κλείσουν την 1η Δεκέμβρη. Θα ακολουθήσει μία περίοδος ακριβώς 4 μηνών, όπου οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια και από τον Απρίλιο του 2022, οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις θα γίνουν δεκτές, μπορούν να ξεκινήσουν την υλοποίηση του πρότζεκτ, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για επιχειρήσεις/φορείς που λειτουργήσουν αυτοτελώς από άλλες, η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση είναι οι 50.000€, ενώ για αιτήσεις που θα περιλαμβάνουν περισσότερες από μία επιχειρήσεις/φορείς, η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση είναι τα 100.000€.

Οι Έλληνες επιστημονικοί συνεργάτες του προγράμματος είναι ο κ. Γεώργιος Κουμπούρης (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και ο κ. Κωνσταντίνος Σαλής (Φυτωριούχος) ενώ τον γενικό συντονισμό της εφαρμογής του προγράμματος GEN4OLIVE έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία