BACK TO
TOP
Business

Η Morgan Stanley αναμένει πτώση της εταιρικής κερδοφορίας

Τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα υποχωρήσει χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών τους επόμενους μήνες, εκτιμά ο επικεφαλής αναλυτής ΗΠΑ της Morgan Stanley Μάικλ Γουίλσον.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-05-09_101616

118
0

"Αρκετά από τα μακροοικονομικά δεδομένα όπου εστιάζουμε έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες και δεν υποδεικνύουν ρυθμό ενίσχυσης στους επόμενους αρκετούς μήνες", έγραψε ο αναλυτής που είχε προβλέψει σωστά τη βουτιά της Wall Street το 2022 αλλά η εκτίμησή του για παρόμοια πτώση φέτος δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι με το 86% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει μεγέθη τριμήνου, το 79% εξ αυτών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

Παράλληλα, τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του μεγάλου δείκτη της Wall Street έχουν κινηθεί λίγο κάτω από τα 230 δολάρια, την ώρα που ο Γουίλσον στο βασικό του σενάριο έχει προβλέψει πτώση στα 198 δολ/μετοχή.

Ο αναλυτής της Morgan Stanley υποστήριξε ότι τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες προσδοκίες των αναλυτών οδήγησαν σε αυτή την ισχυρή υπέρβαση των προβλέψεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας στο δεύτερο εξάμηνο που προβλέπουν οι αναλυτές εξαρτάται από τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους.

Όπως σημειώνει όμως ο αναλυτής της Morgan Stanley, "είμαστε πιο δύσπιστοι, καθώς το κόστος εργασίας συνεχίζει να συνιστά κόντρα άνεμο για τις εταιρείες και ο βασικός μας δείκτης περιθωρίων κέρδους δείχνει στους επόμενους μήνες περαιτέρω πτώση τους την οποία θα ακολουθήσει μία ελαφριά ανάκαμψη".

Σύμφωνα δε με τον Γουίλσον, η επιβράδυνση του πληθωρισμού σημαίνει και ότι η δυνατότητα τιμολόγησης των επιχειρήσεων θα εξασθενίσει.

Ωστόσο, ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας αναγνώρισε ότι στην περίπτωση που τα οικονομικά στοιχεία βελτιωθούν αυτό θα φέρει και την ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας που περιμένει μεγάλο μέρος της αγοράς.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία