BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρές απώλειες, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, με έντονες τις αρνητικές εξωτερικές επιρροές, δεν κατάφερε να υψώσει τα αναχώματα που χρειαζόταν για να αποτρέψει την απώλεια ακόμη και των 650 μονάδων.

xrimatistirio4_2

6
0
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,68% στις 644,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 655,28 μονάδων (-1,12%) και 640,51 μονάδων (-3,34%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 58,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,04%, στις 1.557,48 μονάδες, ενώ στο -1,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 865,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,26% στις 347,95 μονάδες.

Δεύτερη ημέρα ισχυρών απωλειών, και τρίτη συνεχούς πτώσης, για το ΧΑ, με τις συνολικές απώλειες να φτάνουν το 5,6%, η οποία έφερε και σημαντική επιδείνωση στα τεχνικά του δεδομένα. Μέχρι την Τρίτη, αρκετοί τίτλοι του είχαν δοκιμάσει να διασπάσουν ανοδικά τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών και να απομακρυνθούν περαιτέρω ανοδικά, ωστόσο η μεγάλη διόρθωση του τραπεζικού, κυρίως, κλάδου έχει παρασύρει όλη την αγορά σημαντικά χαμηλότερα.

Την ίδια ώρα, η πορεία των διεθνών αγορών δεν βοηθά την εγχώρια, καθώς το κλίμα επιβαρύνουν οι χθεσινές προειδοποιήσεις της Federal Reserve για τις προοπτικές της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν, ενώ επανέλαβε ότι δεν περιμένει να προχωρήσει σε αυξήσεις έως το 2022. Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι περιμένει η αμερικανική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 6,5% το 2020 πριν επεκταθεί κατά 5% το 2021.

Την ίδια ώρα, αρνητικά, ειδικά για τη μετοχή της Εθνικής, έχει λειτουργήσει και η απόφαση του ΔΣ της να προτείνει στην προσεχή Γενική Συνέλευση, στις 30 Ιουνίου, την έγκριση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή/και έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ή/και για έκδοση ομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες. Ωστόσο πηγές της Εθνικής Τράπεζας τόνισαν ότι η προοπτική ενίσχυσης κεφαλαίων της Τράπεζας με ομολογιακή έκδοση δεν είναι του παρόντος και πάντως όχι πριν από το τέλος του έτους. Το θέμα θα τεθεί στη ΓΣ για να δοθεί εξουσιοδότηση στη διοίκηση της Τράπεζας, ώστε να μπορεί, όποτε κρίνει αναγκαίο, να προχωρήσει στην ανάλογη κίνηση η οποία όμως θα απαιτήσει έγκριση από νέα ΓΣ των μετόχων. 

Πάντως, εκτός των παραπάνω, η JP Morgan διατήρησε σήμερα τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως οι μετοχές τους έχουν ελκυστικό προφίλ ρίσκου-απόδοσης, και το μεγάλο discount που έχουν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες αποτελεί έναν ισχυρό καταλύτη για την πορεία τους στη συνέχεια. Στο ίδιο μήκος και η Global X, η οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική αγορά η οποία έχει τόσο ισχυρή νομισματική στήριξη στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών. Η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα και τα δέχεται ως collateral για τις πράξεις χρηματοδότησης και έχει στηρίξει την αγορά, οδηγώντας τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους σε ένα ισχυρό ράλι, ενώ και οι τραπεζικές μετοχές έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα χαμηλά που άγγιζαν πριν μερικές μόλις εβδομάδες. 

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έσυρε και σήμερα τον χορό των απωλειών, κλείνοντας στο -9,19%, με την Aegean να χάνει 7,03% και τις Φουρλής, Alpha Bank, Coca Cola και Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 5%. Άνω του -4% ήταν η πτώση σε Eurobank. ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο και άνω του 3% σε ΔΕΗ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο. 

Οι απώλειες σε Titan, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ ξεπέρασαν το 2%, με την ΕΥΔΑΠ και την Jumbo να χάνουν 1,67% και 1,87% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, ΟΤΕ και Σαράντης κατάφεραν όχι μόνο να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα, αλλά και να κλείσουν με κέρδη 1,75% και 1,23% αντίστοιχα. 

Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία