BACK TO
TOP
Πολιτικές

Το πυροτέχνημα μιας πιθανής απόσυρσης της ΚΑΠ του πράσινου Κομισάριου στις Βρυξέλλες

Κενού περιεχομένου οι απειλές περί ανάκλησης του κειμένου σε μια ύστατη προσπάθεια τα στελέχη της Κομισιόν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

47_10

5
0

∆ύο νοµοθέτες υπόλογοι στο πολύχρωµο εκλογικό σώµα της Ευρώπης, ένα εκτελεστικό όργανο σε ρόλο θεατή που φιλοδοξεί να πιέσει καταστάσεις και ένα πακέτο νοµικών κειµένων –αυτό της µεταρρύθµισης της ΚΑΠ- που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την επόµενη άνοιξη. Η παραπάνω εξίσωση αποτυπώνει το κλίµα που την τελευταία εβδοµάδα επικρατεί στις Βρυξέλλες, όπου αντιπρόσωποι της Ευρωβουλής, του Συµβουλίου υπουργών Γεωργίας και της Κοµισιόν, προσπαθούν να χωρέσουν τις προτεραιότητές τους για τη νέα ΚΑΠ.

Πάντα είναι έκρυθµο το πλαίσιο συζητήσεων σε αυτό το στάδιο, ωστόσο ο Ολλανδός σοσιαλδηµοκράτης πολιτικός και αντιπρόεδρος της Κοµισιόν, Φρανς Τίµερµανς, που βάλθηκε να αναδείξει το βιώσιµο και φιλοπεριβαλλοντικό στάτους της Ευρώπης στις αγορές και στα νοµικά κείµενα που επεξεργάζεται η υπηρεσία του, βιάστηκε να ταράξει τα νερά. Λίγες µέρες µετά την έναρξη των διαπραγµατεύσεων δήλωσε πως η Κοµισιόν προτίθεται να αποσύρει τα κείµενα της ΚΑΠ και να παραδώσει νέα, αφού η επεξεργασία που έγινε από την Ευρωβουλή και τους υπουργούς Γεωργίας, αφήνουν εκτός, όπως υποστηρίζει, την Πράσινη Συµφωνία που συνυπογράφει ο ίδιος µαζί µε την επικεφαλής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακολούθησε κατακραυγή, µια τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο και η Κοµισιόν τα µάζεψε όπως µπορούσε. Η Κοµισιόν διαβεβαίωσε ότι η απόσυρση της πρότασής της για τη µεταρρύθµιση του προγράµµατος αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ εξακολουθεί να είναι πιθανή, αν και όχι σε αυτό το στάδιο, ενώ στη συνέχεια, εξήγησε πως «όχι, δεν τίθεται ζήτηµα απόσυρσης της πρότασης, γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», κατά τον επίτροπο γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι.

Ως αρµόδιο όργανο για την θέσπιση νοµοθετηµάτων, η Επιτροπή διαδραµατίζει ρόλο διαµεσολαβητή κατά τη διάρκεια αυτών των διοργανικών διαπραγµατεύσεων που είναι γνωστές ως «τριλόγος» στην ορολογία της ΕΕ. ∆εδοµένου ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στους δύο συννοµοθέτες, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ µπορεί µόνο να χρησιµοποιήσει την απειλή απόσυρσης της αρχικής της πρότασης ως έσχατη λύση για να επηρεάσει τις συνοµιλίες. Η είδηση ότι η Επιτροπή αφήνει ανοιχτή µια πόρτα για απόσυρση της ΚΑΠ, όπως ήταν αναµενόµενο, χαιρετίστηκε από περιβαλλοντικές ΜΚΟ, οι οποίες µάλιστα είχαν προηγουµένως παροτρύνει τον εκτελεστικό φορέα της ΕΕ να καταργήσει την αρχική πρόταση της ΚΑΠ και να διαφυλάξει την Πράσινη Συµφωνία. Από την πλευρά του, ο βετεράνος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Πάολο Ντε Κάστρο, που συµµετέχει ενεργά στις διαπραγµατεύσεις, σχολίασε ότι η εξέλιξη αυτή δεν του προκαλεί έκπληξη. «Και τα τρία θεσµικά όργανα αναπτύσσουν επί του παρόντος τη διαπραγµατευτική τους στρατηγική για τους επερχόµενους γύρους», προσέθεσε σε δηµόσιες δηλώσεις του. Είπε επίσης ότι είναι πεπεισµένος πως η Επιτροπή θα παράσχει στους δύο συννοµοθέτες την κατάλληλη υποστήριξη για την επίτευξη της φιλόδοξης συµφωνίας για την ΚΑΠ που θα είναι σε θέση να προστατεύσει µια δίκαιη ισορροπία µεταξύ παραγωγής, υγείας των καταναλωτών και περιβάλλοντος.

Και το συµβούλιο των υπουργών Γεωργίας στις 16 του µήνα στάθηκε στην εξέλιξη αυτή, καταφέρνοντας να πάρει τις διαβεβαιώσεις του επιτρόπου Γεωργίας ότι τελικά η Κοµισιόν δεν θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή. Η γερµανίδα υπουργός γεωργίας, Γιούλια Κλόκνερ είπε ότι θα γράψει στον Αντιπρόεδρο και θα του µεταφέρει την άποψη της Γερµανικής Προεδρίας του Συµβουλίου επί του θέµατος, επισηµαίνοντας ότι, ωστόσο, η κλιµάκωση των θεσµικών διαβουλεύσεων χωρίς να παίρνει στα σοβαρά το Συµβούλιο «είναι κακές ειδήσεις για οποιαδήποτε µελλοντική συµφωνία».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία