BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Πιο κοντά στο τέλος των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης

Η απόφαση της Γερμανίας να καταργήσει εξολοκλήρου τα δικαιώματα ενίσχυσης και να επιδοτεί όλα τα επιλέξιμα αγροτεμάχια, πιλότος αποφάσεων ενόψει κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το μέλλον της νέας ΚΑΠ.

4_52

Γιώργος Κοντονής

146
14

Πιο κοντά στο τέλος των ατομικών  δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μετά τις  επιλογές των Γερμανών 

Η µετατροπή του συστήµατος βασικής ενίσχυσης από ένα καθεστώς µε ατοµικά δικαιώµατα σε ένα καθεστώς ενιαίου στρεµµατικού ποσού ανά επιλέξιµο εκτάριο, έχει ξεκινήσει να αποτυπώνεται στα στρατηγικά σχέδια των κρατών-µελών της ΕΕ. Στα χέρια του υπουργού Σπύλιου Λιβανού άλλωστε βρίσκεται ήδη ένα τέτοιο σενάριο διαµορφωµένο από τους συµβούλους για την ελληνική ΚΑΠ 2023-2027, και η τελική επιλογή θα γίνει γνωστή µέχρι το τέλος του έτους.

Άλλωστε, µε έναν «σούπερ τρίλογο» όπως χαρακτηρίζεται για τα τελικά σχέδια της ΚΑΠ να έχει προγραµµατιστεί για τις 26 Μαρτίου, η ανακοίνωση της Γερµανίας πως θα εγκαταλείψει εξολοκλήρου τα ατοµικά δικαιώµατα για την περίοδο 2023-2027 αφήνει παράθυρο για σηµαντικές εξελίξεις. Μάλιστα, βάσει εσωτερικού εγγράφου των Βρυξελλών, υπάρχει ήδη συµφωνία να δοθεί στα κράτη-µέλη η δυνατότητα να προχωρήσουν στην εγκατάλειψη των δικαιωµάτων µεσούσης της προγραµµατικής περιόδου όποτε το επιθυµούν, ανεξαρτήτως αν έχει επέλθει ή όχι η πλήρης εσωτερική σύγκλιση των δικαιωµάτων (Οριζόντιος Κανονισµός ΚΑΠ, Άρθρο 19, παράγραφος 2). Παράλληλα οι ευρωπαϊκές αρχές φιλοδοξούν να καταλήξουν τελικώς και στις υποχρεώσεις σύγκλισης των ενισχύσεων που θα έχει το κράτος-µέλος. Οι ελληνικές αρχές έχουν αποφασίσει την πλήρη κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων, αλλά το ερώτηµα είναι το πότε.

Σηµειώνεται εδώ πως µε την πλήρη σύγκλιση και την κατάργηση της ιστορικότητας παύει και η χρησιµότητα των δικαιωµάτων ως τρόπος ενίσχυσης. Από τη στιγµή µάλιστα που από το 2023 δεν περιµένει τους αγρότες νέα κατανοµή δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης και δεν θα έχουν τρόπο (εκτός αν φυσικά αγοράσουν δικαιώµατα) να «ντύσουν» µε επιδοτήσεις τις εκµεταλλεύσεις τους, ένα καθεστώς που επιδοτεί όλες τις επιλέξιµες εκτάσεις µε το ίδιο ποσό ανά αγρονοµική περιφέρεια (αροτραίες, βοσκοτόπια, δενδρώδεις) κερδίζει θιασώτες.

Σύγκριση της αξίας ενίσχυσης  µε τα δύο καθεστώτα

Με το καθεστώς δικαιωµάτων οι αγρότες κάθε χρόνο λαµβάνουν ενίσχυση που είναι ίση µε την αξία των δικαιωµάτων τους, που συνοδεύουν επιλέξιµη έκταση. ∆ηλαδή ένας αγρότης µε 100 στρέµµατα αρόσιµης γης και 5 δικαιώµατα  (καλύπτουν 50 στρέµµατα), λαµβάνει ενίσχυση για 50 στρέµµατα πολλαπλασιασµένη µε την αξία του κάθε δικαιώµατος που κατέχει. Στην Ελλάδα η µέση περιφερειακή αξία που πληρώνονται οι αγρότες είναι κοντά στα 27,6 ευρώ για τις αροτραίες καλλιέργειες, 34,1 ευρώ για τις δενδρώδεις και 25,7 ευρώ για τον βοσκότοπο. Κάποιοι ως γνωστών λαµβάνουν χαµηλότερη τιµή από την παραπάνω (συνήθως νεοεισερχόµενοι και νέοι γεωργοί) και άλλοι λόγω ιστορικών δικαιωµάτων υψηλότερη.

Με το καθεστώς χωρίς δικαιώµατα, στο παραπάνω παράδειγµα ο αγρότης θα λάβει ενίσχυση για όλα τα επιλέξιµα στρέµµατα που κατέχει, δηλαδή και για τα 100 στρέµµατα αρόσιµη γης. Η αξία της ενίσχυσης ετησίως θα εξαρτάται από τα πόσα στρέµµατα αρόσιµης γης δηλώνονται στο ΟΣ∆Ε και το συνολικό ποσό που διαθέτει η Ελλάδα για τις αροτραίες. Η στρεµµατική ενίσχυση αυξοµειώνεται ετησίως ανάλογα τα επιλέξιµα στρέµµατα.

 

Κατά µέσο όρο ενισχύσεις για 680 στρέµµατα λαµβάνουν οι µεγάλες εκµεταλλεύσεις της χώρας

Οι γεωργικές εκµεταλλεύσεις µεσαίου και υψηλού οικονοµικού µεγέθους (άνω των 25.000 ευρώ Τυπικής Απόδοσης) αντιπροσωπεύουν το 12% των εκµεταλλεύσεων της χώρας και κατέχουν περίπου το 45% των δικαιωµάτων. Οι εκµεταλλεύσεις οικονοµικού µεγέθους µικρότερου των 2.000 ευρώ, κατά µέσο όρο κατέχουν 1,57 δικαιώµατα (ενισχύσεις
για 15 στρέµµατα περίπου), ενώ εκµεταλλεύσεις οικονοµικού µεγέθους µεγαλύτερου των 500.000 ευρώ, κατέχουν κατά µέσο όρο 68,07 δικαιώµατα (ενισχύσεις για 680 στρέµµατα περίπου).

 

Παρά τη σύγκλιση στην Ελλάδα η ανισοκατανοµή των ενισχύσεων συνεχώς αυξάνεται κάθε χρόνο

Με την πάροδο των ετών έχει παρατηρηθεί στη χώρα µας πως η ανισοκατανοµή των άµεσων ενισχύσεων συνεχώς αυξάνεται βάσει τον πορισµάτων ενόψει της προετοιµασίας για τη νέα ΚΑΠ. Το 2019, το 10% των εκµεταλλεύσεων συγκεντρώνει το 48% των συνολικών άµεσων ενισχύσεων, ενώ το 45% του συνολικού πληθυσµού των γεωργικών εκµεταλλεύσεων µπορούν να θεωρηθούν ως µικροκαλλιεργητές
(µε βάση τον ορισµό του αντίστοιχου καθεστώτος) και λαµβάνουν
το 10% του συνολικού ύψους των άµεσων ενισχύσεων.

 

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

05-04-2021 14:03Νικολας

Δηλαδη για να νοικιασεις χωραφι δεν θα συμφερει πια αφου το ενοικιο θα ειναι ακριβωτερο απο την επιδοτηση

Απάντηση

14-03-2021 22:22Nickz

Ρε κοροιδα αν καταργηθουν τα ιστορικα δικαιωματα θα σας ελεγα τι θα παρουν οι αγροτες,αλλα δεν θελω να γινω σοκιν

Απάντηση

13-03-2021 17:47Μιχαλης 13

Συμφωνω 100% με το μετρο αυτο οπως και με τους παραπανω!οι επιδοτησεις πρεπει να δινονται μονο στους πραγματικους αγροτες και ειδικα στα νεα παιδια...προσωπικα θα μου αρεσε να δω και καποιο τυπου μπονους και σε αυτους που προσφερουν ποιοτικα προιοντα...η ποιοτητα ισουται με εξτρα κοστος και δουλεια!!

Απάντηση

13-03-2021 15:09Αρίσταρχος

Ένα κράτος αποτατεωνας έχει συνεταίρους απατεώνες- κομματοσκυλα. Αξιοκρατία σε τέτοιο κράτος δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ και η πλήρης διάλυση θα έρθει πολύ σύντομα.

Απάντηση

12-03-2021 22:40ΝΙΚΟΣ

το βασικό είναι να καταλάβετε πως όλα γίνονται για να δώσουν λιγότερα λεφτά , όλα τα αλλα είναι να χαμε να λεγαμε

Απάντηση

12-03-2021 20:16Γιουλα

Πρέπει η κυβέρνηση επιτέλους να ασχοληθεί και με τους πραγματικούς αγρότες δεν γίνεται ο δάσκαλο ο γιατρός ο δικηγόρος να έχει στην κατοχή του αγροτικα δικαιώματα ο αγρότης μπερδεύεται στις δικές τους δουλειές? Φυσικά όχι για αυτό δικαιώματα μόνο στους κατ-επαγγελμα αγρότες

Απάντηση

12-03-2021 15:22Agrotis

επιτέλους και κάτι σωστό

Απάντηση

12-03-2021 12:40Ioulios Kaisaras

Πολύ σωστό το μέτρο αρκει να συνοδευτεί και απο μία ελαχιστη έκταση για να κοπούν οι ετεροεπαγγελματίες. Τα λεφτά των επιδοτήσεων να μοιράζονται ανα στρέμμα στους πραγματικούς αγρότες. Αυτό ειναι το πιο δίκαιο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

12-03-2021 12:08Ζωή

Αντιλαμβάνομαι ότι οι ενισχύσεις θα συνδέονται με την στρεμματική εκμετάλλευση των αγροτών η οποία κάθε χρόνο δηλώνεται στο ΟΣΔΕ. Ωστόσο, πόσο θα είναι κατά στρέμμα το ποσό που θα δικαιούνται οι αγρότες για τις αροτραίες εκτάσεις τους? Παράδειγμα στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ αγρότης με 40 στρέμματα αραβόσιτο και 17 στρέμματα ελαιώνων επιδοτούνταν με 3.200€. ΣΗΜΕΡΑ με τα ίδια καλλιεργούμενα στρέμματα επιδοτείται με 2.300€ δηλαδή υπέστη σημαντική μείωση. Στο ΜΕΛΛΟΝ θα υπάρξει μείωση ή αύξηση ? Ακούει κανείς?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία