BACK TO
TOP
Δρώμενα

Θέατρο και μουσική στον κήπο του Ιόλα

Το κτήμα με τη βίλα, που είναι χαρακτηρισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού το 1998 ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο, αποκτήθηκε το 2017 από το Δήμο Αγίας Παρασκευής που προχωρά στην ανάπλασή του με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και με στόχο την ανάδειξή του σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του.

bilaiola2

244
0

Πρόσκληση σε βραδιές με θέατρο και μουσική στο κτήμα Ιόλα στην οδό Δημοκρατίας 8 στον Παράδεισο Αγ. Παρασκευής έως τις 27 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο, απευθύνει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής.  

Σκοπός του προγράμματος µε τις ποιοτικές μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις είναι να φέρει το κοινό σε επαφή με τον εμβληματικό χώρο που έζησε και εγκατέστησε τη συλλογή του ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας. 

“Ο Ιόλας ήθελε να φτιάξει την Αλεξάνδρεια της τέχνης στην Αγία Παρασκευή, ένα campus, ένα εργοτάξιο εξαιρετικών αισθημάτων όπου θα έρχονται οικογένειες, παιδιά, κάτοικοι της περιοχής κι όχι μόνο”, έλεγε στις 19 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, στον κήπο της περίφημης βίλας στην Αγία Παρασκευή, ο στενός συνεργάτης και βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα Νίκος Σταθούλης, που από κοινού με τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλο παρουσίασαν την είδηση του ανοίγματος του κήπου για πρώτη φορά στο κοινό.

“Το κτήμα Ιόλα των 6.700 τ.μ., από κοινού με τη βίλα των 1.600 τ.μ., έχει περιέλθει μετά από αγορά από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του - εργολάβο που το είχε αγοράσει από τους κληρονόμους του Ιόλα - στα χέρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής που σχεδιάζει να το αξιοποιήσει για τους δημότες με έναν σύγχρονο και πρωτότυπο τρόπο”, εξηγούσε στο avgi.gr ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας πως τον Ιούνιο του 2019 θα δημοπρατηθεί η μελέτη και το 2020 το έργο ανάπλασης του χώρου.

Όσον αφορά τη βίλα, θα ανοίξει στο κοινό όταν ολοκληρωθεί η ανάπλασή της μετά την επιχορήγηση ύψους διόμισι εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ στον Δήμο. “Περίπου σε δυο χρόνια πιστεύουμε ότι θα έχουμε εδώ έναν ανακαινισμένο χώρο. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ίδρυμα – μουσείο - πολιτιστικό χώρο αντάξιο της φήμης του Ιόλα, με αίθουσες εκθέσεων, πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων, βιβλιοθήκης, διδασκαλίας, πολυμέσων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο για το Δήμο μας”, πρόσθεσε μιλώντας στο avgi.gr.

Στις 28 Φεβρουαρίου η τότε υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έκανε δεκτή την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και ενέκρινε να προχωρήσει η πρόταση χρηματοδότησης της ανάπλασης.

φωτο: efsyn.gr
“Τα όνειρα, έλεγε ο Ιόλας, είναι ακριβά, δεν είναι τζάμπα, κάτι που το πλήρωσε πολύ”, ανέφερε ο Νίκος Σταθούλης προσθέτοντας πως “χάριζε στο κράτος τη βίλα με όλα τα έργα τέχνης μέσα και δεν το αποδέχθηκαν. Πόρνο τον ανέβαζαν, αρχαιοκάπηλο τον κατέβαζαν. Τώρα πια, όσα δεν κατάφεραν δέκα υπουργοί Πολιτισμού και άλλοι τόσοι δήμαρχοι, τα κατάφερε ο νυν δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, αγοράζοντας το κτήμα και τη βίλα για τρία εκατομμύρια ούτως ώστε να αναστηθεί αυτό το εμβληματικό τοπόσημο αλλά και να δημιουργηθεί ένας θεσμός που, είτε λέγεται 'Τέχνες στους κήπους του Ιόλα', είτε 'Ίδρυμα Αλέξανδρου Ιόλα', θα ξαναστηθεί από τις στάχτες του όπως ο Φοίνικας. Ένας τόπος λεηλασίας, που τριάντα χρόνια τον κλέβανε, μετατρέπεται στο όνειρο του Ιόλα να γίνει ένα campus που θα έρχονται οι δημότες με τα παιδιά τους, τα σκυλιά τους, να παίζουν, να κάνουν πικ-νικ και να βλέπουν τα έργα τέχνης δίπλα τους. Μέσα στο σπίτι υπάρχουν ακόμα τέσσερα εμβληματικά έργα του Takis που δεν τα έκλεψαν γιατί δεν ήξεραν τι είναι, τέσσερα τεραστίων διαστάσεων γκονγκ (δυο ξύλινα και δυο σιδερένια) που έχουν παρουσιαστεί στο Μπομπούρ. Ούτε και οι κληρονόμοι τα πήραν, γιατί ήταν πολύ βαριά! Είναι τα εμβληματικότερα, τα πλέον συγκλονιστικά μουσικά κομμάτια του γλύπτη. Θα τα αποκαταστήσουμε. Και θα έρχονται από όλη τη χώρα, όπως πριν από λίγους μήνες έκαναν εκπαιδευτική εκδρομή από το πανεπιστήμιο Columbia για να δουν το σπίτι του Αλέξανδρου Ιόλα. Ελπίζω ότι αρχές του 2021 να μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες του μουσείου και της βίλας και να υποδεχθούμε τον κόσμο. Όσον αφορά τα έργα τέχνης, έχουμε μεγάλες προσφορές από καλλιτέχνες και από ιδρύματα”, κατέληξε.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

24 Σεπτεμβρίου: Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και η ερμηνεία της Έλλης Πασπαλά θα συντροφεύσουν το κοινό σε ένα ταξίδι γεμάτο χρώματα και αρώματα Ανατολής και Δύσης.

25 Σεπτεμβρίου: Θεατρική παράσταση «Ανδρομάχη» του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαϊδη και μετάφραση Κώστα Πολιτόπουλου.

26 Σεπτεμβρίου: Ο συνθέτης και πιανίστας Σταύρος Λάντσιας και Σεξτέτο σε μια μοναδική βραδιά γεμάτη εικόνες και συναισθήματα.

27 Σεπτεμβρίου: «Κινηματογράφος & Μουσική». Ένα μουσικό ταξίδι με όχημα αριστουργηματικές μελωδίες από τη μουσική επένδυση ταινιών που έχουν σημαδέψει την 7η Τέχνη, με τη συμβολή της «Κινηματογραφικής Λέσχης Αγίας Παρασκευής».

Παράλληλα:

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, η Νάιρα Στεργίου και η Εριφύλη Βενέρη θα παρουσιάσουν γλυπτικά έργα συνδεδεμένα εννοιολογικά με την-αποδομημένη πλέον-συλλογή αρχαιοτήτων του Ιόλα σε μορφή εικαστικής εγκατάστασης.

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στον χώρο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με θέμα τη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο για τον Αλέξανδρο Ιόλα με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας: Η μεγάλη κληρονομιά», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Οδηγίες πρόσβασης

Από τον Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας του μετρό βγαίνετε στην έξοδο της Αγίας Παρασκευής και κατευθύνεστε μέσω της Περιφερειακής Υμηττού (Αλέξανδρου Παναγούλη) προς τον Σταυρό. Ο τέταρτος δρόμος που θα βρείτε δεξιά είναι η Δημοκρατίας.

Εναλλακτικά: Από τον Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας παίρνετε το λεωφορείο 406 και κατεβαίνετε στη στάση 1η Αγίας Τριάδας ή το λεωφορείο 407 και κατεβαίνετε στη στάση Γυμνάσιο. Ή από τον Σταθμό Νομισματοκοπείο παίρνετε τα λεωφορεία 304, 305, 308, 316, Α5, κατεβαίνετε στη στάση ΙΚΑ επί της Μεσογείων και περπατάτε μέσω της Αγίας Τριάδας μέχρι να συναντήσετε την Δημοκρατίας.

Πηγή: agiaparaskevi.gr, avgi.gr / εξωτερική φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία