BACK TO
TOP
Προγράμματα

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη μοριοδότηση των Νέων Αγροτών

Λίγες ηµέρες αποµένουν έως ότου βγει στον «αέρα» η πρόσκληση για τους Νέους Αγρότες µε τις διαχειριστικές αρχές να επεξεργάζονται αλλαγές της τελευταίας στιγµής στα κριτήρια µοριοδότησης, σύµφωνα µε το τροποποιηµένο ΠΑΑ που εστάλει προς έγκριση στην ΕΕ.

metatroph_gr

258
8

Σύµφωνα µε το σχετικό έγγραφο, στα κριτήρια µοριοδότησης αναµένεται να υπάρξει µέριµνα για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Το αν αυτό θα µεταφραστεί σε κάποια επιπλέον µόρια ή σε χαµηλότερη «βάση ένταξης» αυτό µένει να φανεί. Παράλληλα, πολύ πιθανή είναι η προτεραιοποίηση σε εκµεταλλεύσεις που θα προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές των γεωργικών εκµεταλλεύσεων συµπεριλαµβανοµένου ψηφιακού ή άλλου εκσυγχρονισµού τους, κάτι που δεν προβλεπόταν σαφώς στον πίνακα µοριοδότησης που είχε δηµοσιευθεί. Παράλληλα, στο τροποποιηµένο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται πως «η µέγιστη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηµατικού σχεδίου είναι τα πέντε έτη», για το Μέτρο των Νέων Αγροτών.

Αυτό διαφέρει από την προδηµοσίευση, που ανέφερε µέγιστη διάρκεια τα 4 έτη, οπότε είναι ακόµη ένα σηµείο που ενδέχεται να αλλάξει κατά την τελική προκήρυξη. Σηµειώνεται πως µετά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού τους σχεδίου, οι Νέοι Αγρότες θα είναι υποχρεωµένοι να είναι εγγεγραµµένοι στο Μητρώο ως «κατ’ επάγγελµα αγρότες» για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, στην πρόσκληση, αναµένεται, εκτός απροόπτου, να ενσωµατωθoύν και οι οδηγίες που είχαν αποστείλει οι διαχειριστικές αρχές στους µελετητές σχετικά µε τη «δέσµευση τζίρου».

Συγκεκριµένα, oι δικαιούχοι του μέτρου, κατά την περίοδο του σχεδίου δράσης τους καθώς και κατά την τετραετή περίοδο δέσμευσης μακροχρονίων υποχρεώσεων, θα δεσμεύονται για την πραγματοποίηση ενός ελάχιστου κύκλου εργασιών. Έτσι, από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους στο μέτρο θα ελέγχεται αν πραγματοποιούν ετησίως κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3) που θα προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες.

Ο ελάχιστος αποδεκτός τζίρος κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου δεν πρέπει να υπολείπεται του 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο (τυπική απόδοση που προκύπτει από την δήλωση του ΟΣΔΕ 2021). Από το ημερολογιακό έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου και μέχρι και την ολοκλήρωση των μακροχρονίων υποχρεώσεων πρέπει να πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3) που θα προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες, τουλάχιστον ίσο με το 60% της τυπικής απόδοσης εξόδου (τυπική απόδοση που προκύπτει από την δήλωση ΟΣΔΕ του έτους ολοκλήρωσης). Περιπτώσεις ανώτερης βίας που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές και περιορίζουν τον κύκλο εργασιών θα εξετάζονται κατά περίπτωση και ενδεχομένως σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

27-09-2021 13:57ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΟΥΖΟΥΛΙΑ

Ότι να ναι .. κράτος μπουρδέλο!

Απάντηση

24-09-2021 18:07Τριαντάφυλλος

Υπάρχουν νέοι που θα προσπαθήσουν να αναστήσουν τη γη των προγόνων τους δυστυχώς θα αποκτήσουν προτεραιότητα τα παιδιά των μεγάλων αγροτών θα μπορούν να συμπληρώσουν τα τυπικά προσόντα άρα δεν μιλάμε για νέους αγρότες μιλάμε για παλιούς και τους κληρονόμους τους

Απάντηση

23-09-2021 12:02kos

οτι ναναι,ειμαι σιγουρος και αφου μπει καποιος στο προγραμα θα το αλλαξουν παλι, πραγματικα αυτο δεν ειναι κρατος ειναι τσιρκο μεντρανο, καμια εμπιστοσυνη πλεον....

Απάντηση

23-09-2021 11:25Αγροτης

Επρεπε να γινει για να σταματησουμε να στηνουμε τεχνητα μια εκμεταλευση με σκοπο να εισπραξουμε την επιδοτηση... Οι επιδοτησεις των νεων αγροτων και γενικοτερα οι επιδοτησεις πρεπει να πηγαινουν μονο σε οσους πραγματικα ασχολουνται παραγουν πουλανε..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

23-09-2021 10:11Eleos

Χρεώθηκε ο κόσμος να φτιάξει μια εκμετάλλευση με βάση την προδημοσιευση,και οι Ταρζάν τα αλλάζουν όλα,κράτος Μπαχαλο....όσο για την Εύβοια και Κοζάνη Πτολεμαϊδα που τους Βγάλανε όλους στην ανεργία λόγο μεταλιγνιτικης εποχής εκεί θα πρέπει να βγει πρόγραμμα μόνο για αυτές τις περιοχές και να τους πάρουν όλους που θα κάνουν αίτηση....ντροπη Σας μπαχαλακιδες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις