BACK TO
TOP
Special Reports

Από τα αρωματικά φυτά στο μοβ καλαμπόκι Περού

Οι  εξωτικές καλλιέργειες έρχονται να συμπληρώσουν την καθιερωμένη γκάμα από βότανα της οικοτεχνίας.

40-41_32

Πέτρος Γκόγκος

208
0

Πριν από λίγες ηµέρες ολοκληρώθηκε η σπορά µερικών εξωτικών καλλιεργειών, όπως είναι το µοβ καλαµπόκι από το Περού, η κολοκύθα και το µελιτζανάκι Ταϊλάνδης σε ένα παραθαλάσσιο κτήµα εφτά στρεµµάτων στην Κατερίνη, κάτω από τη σκιά του Ολύµπου.

Πρόκειται για µια πειραµατική καλλιέργεια για την οποία προετοιµάζονταν από πέρυσι οι άνθρωποι της Olympus Bio, µιας εταιρείας παραγωγής και µεταποίησης αρωµατικών φυτών που µετράει φέτος τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της και δείχνει συνεχώς να αναζητά ερεθίσµατα που θα σταθούν ως αφορµή για το επόµενο άνοιγµα της επιχείρησης.

Κάπως έτσι άλλωστε προέκυψε και η ιδέα του µοβ καλαµποκιού από το Περού, σπόρους του οποίου έστειλε στην Ξανθή Πύρτσιου, το µυαλό της Olymbus Bio, συγγενικό πρόσωπο για να το δοκιµάσει. Τότε η 34χρονη αγρότισσα τους εναπόθεσε στον µικρό µπαξέ της για να δει αν θα ευδοκιµήσει το φυτό σε χαµηλότερο υψόµετρο, από εκείνο που δουλεύουν εδώ και χιλιετίες οι άνθρωποι των Άνδεων. 

«∆ραστηριοποιούµαστε εδώ και έξι χρόνια µέσα από την οικοτεχνία που έχουµε αναπτύξει, στο κοµµάτι των αρωµατικών φυτών» εξηγεί στην Agrenda η Ξανθή Πύρτσιου, η οποία αποφάσισε το 2011, όσο οι οικονοµικές δυσκολίες κλιµακώνονταν, να µην αναζητήσει µια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό. «Είπα πως δεν  θα φύγω έξω. Έχω το χωράφι του παππού µου, άρα καλύτερα να πάω εκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια. Νωρίτερα εργαζόταν στον χώρο του µάρκετινγκ, πλέον, καλλιεργεί µε τη βοήθεια του συζύγου της Γιώργου και του πατέρα της Θόδωρου 45 στρέµµατα µε ρίγανη και τσάι Ολύµπου, καθώς και άλλων αρωµατικών φυτών.

Έφερε το τσάι Ολύμπου στους πελάτες του Hard Rock cafe της Ρώμης

Χρειάστηκαν µερικά χρόνια προτού η επιχείρηση µπορέσει να σταθεί στα πόδια της, ενώ µόλις πρόσφατα ξεκίνησε να «αποδίδει» µερικά από τα ποσά που χρειάστηκαν να επενδυθούν. Παράλληλα, η κα. Πύρτσιου σχολίασε πως έχει γεµίσει όλη η Ελλάδα τσάι «Ολύµπου», κάτι που βέβαια βλέπει θετικά ως τάση, αφού αντιλαµβάνεται πως ως προϊόν φαίνεται ότι κερδίζει την αγορά.  Το τονάζ της εκµετάλλευσης περιστρέφεται γύρω από τα 500 κιλά ρίγανης και άλλα 500 κιλά τσάι, ενώ οι υπόλοιπες καλλιέργειες, το φασκόµηλο, το δεντρολίβανο και το θυµάρι έρχονται να συµπληρώσουν στον ένα τόνο συνολικής παραγωγής.

«Οι ποσότητες αυτές αρκούν για να καλύψουµε εγχώρια αγορά αλλά και για µερικές εξαγωγές» συνεχίζει η ίδια. Ας σηµειωθεί πως η αρχή έγινε µε οχτώ στρέµµατα, ενώ η ανάπτυξη της επιχείρησης έγινε χωρίς καµία συµµετοχή σε κοινοτικά προγράµµατα. «Μάλλον έχω το κοκαλάκι της νυχτερίδας» αστειεύεται η συνοµιλήτριά µας, «αφού ούτε δικαιώµατα έχω, ούτε σε προγράµµατα κατάφερα να µπω. Στην προηγούµενη ΚΑΠ για 1 στρέµµα δεν κατάφερα να µπω στους νέους αγρότες, ενώ πλέον µε τα 45, έχω αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας για να θεωρηθώ νέα, αν και µικρή» είπε.  «Ευτυχώς µε στηρίζει η αγορά» συνέχισε η συνοµιλήτριά µας, εξηγώντας πως καταβάλει προσπάθειες ώστε τα προϊόντα της να είναι προσεγγίσιµα από τους περισσότερους καταναλωτές. «∆ιάλεξα µια απλή συσκευασία για να µην αυξηθούν τα κόστη από εκεί και προτίµησα να εστιάσω στην ποιότητα» λέει η κα. Πύρτσιου µε τον πατέρα της να συµπληρώνει πως «αν και βιολογικό πολλές φορές έρχεται πιο φτηνό από το συµβατικό».

Τα προϊόντα εκτός από την ελληνική αγορά, πωλούνται στην Γερµανία, όπου έγιναν και οι πρώτες διεθνείς πωλήσεις για να συνεχίσουν στην Ολλανδία. Μάλιστα µέσα στον χειµώνα επετεύχθη και µια συνεργασία µε την Ιταλία, µε το Hard Rock cafe της Ρώµης να προσφέρει στους πελάτες του το περίφηµο τσάι του Ολύµπου.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία