BACK TO
TOP
Special Reports

Μονοποικιλιακά μέλια από βαμβάκι, παλιούρι και κούμαρο

Ένας επαγγελµατίας ηθοποιός και ένα στέλεχος πολυεθνικής αναψυκτικών αποφάσισαν κάποια στιγµή τη µετατόπιση των ενδιαφερόντων τους στον πρωτογενή τοµέα.

40a_25

Γιώργος Λαμπίρης

372
27

Ο Βαγγέλης Ζλατίντσης και ο Άκης Πεχλιβανίδης στράφηκαν το 2015 στη δηµιουργία της επιχείρησης «Νοµές Κερκίνης» και αφοσιώθηκαν εξαρχής στην παραγωγή µονοποικιλιακών µελιών. Φυτά και δέντρα όπως το πολύκοµπο, η βελανιδιά, το βαµβάκι, το παλιούρι, το κούµαρο, αποτέλεσαν το έναυσµα για την παραγωγή και τυποποίηση µελιού. Επιδίωξη του Βαγγέλη και του Άκη ήταν να διαφοροποιηθούν από τη δηµιουργία χαρµανιών µελιού, όχι γιατί υστερούν σε ποιότητα όπως λέει ο δεύτερος, αλλά κυρίως γιατί ήθελαν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό από τους συναδέλφους τους. «Πρόκειται εξάλλου για ποικιλίες που ευδοκιµούν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου δεν συναντάει κάποιος το θυµάρι όπως συµβαίνει στο Νότο», λέει ο Άκης Πεχλιβανίδης. Η γνωριµία τους ήρθε το 2013 µέσα από την τοπική θεατρική οµάδα στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, όπου και οι δύο συµµετείχαν, µε αποτέλεσµα εκτός από την ανάπτυξη µίας φιλίας µεταξύ τους και την δηµιουργία µίας διαρκώς αναπτυσσόµενης µελισσοκοµικής µονάδας.

Όπως λέει στην Agrenda ο Άκης Πεχλιβανίδης «οι µεγαλύτεροι πελάτες µας είναι σηµαντικές και πολυτελείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως η Μεγάλη Βρετανία, το Athens Plaza, η Wyndham, τα Coco-Mat Hotels, τα Εlectra Hotels, οι Λαζαριστές (Domotel Les Lazaristes), το Nikopolis. Eκτός από τη συσκευασία µελιού, αυτό που κάναµε ήταν να προσφέρουµε στα συγκεκριµένα καθώς και σε άλλα ξενοδοχεία, αυτούσια τα τελάρα µε τις κυψέλες, από τα οποία µπορούσε ο κάθε πελάτης να κόψει ένα κοµµάτι της κυψέλης και να δει το µέλι να ρέει µπροστά στα µάτια του. Με τον καιρό καταφέραµε να εξυπηρετούµε περίπου 200 ξενοδοχεία».

Συμφωνία για την είσοδο στα ξενοδοχεία  Intercontinental της Σαουδικής Αραβίας

Οι Νοµές Κερκίνης έχουν και εξαγωγική παρουσία καθώς δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο, τη Γερµανία και τη Γαλλία, ενώ ετοιµάζουν την είσοδό τους στη Σαουδική Αραβία και στην αλυσίδα Intercontinental. Οι εξαγωγές τους αντιστοιχούν αυτή τη στιγµή στο 15% της συνολικής παραγωγής µελιού. Για να πετύχουν την παραγωγή µονοποικιλιακών µελιών πραγµατοποιείται πλήρης γηροσκοπική ανάλυση µε αντικείµενο την ανίχνευση του ποσοστού γυρεόκοκκων, γεγονός που καθορίζει µε βάση το νόµο πότε κάθε είδος θεωρείται µονοποικιλιακό, όπως εξηγεί ο Άκης Πεχλιβανίδης.

Μέση ετήσια παραγωγή 30 τόνοι

Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται αυτή τη στιγµή τους 30 τόνους κατά µέσο όρο και προέρχεται από τα 700 µελίσσια. Για µία επιχείρηση που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται λίγους µόλις µήνες πριν τα capital controls του 2015 και τους δύο παραγωγούς να είναι αποφασισµένοι ότι παρά τις δυσκολίες θα συνέχιζαν απαρέγκλιτα να υπηρετούν αυτό που είχαν στο µυαλό τους. «Λίγο µετά αφότου συστάθηκε η εταιρεία, αντιµετωπίσαµε το «πάγωµα» της αγοράς λόγω των capital controls. ∆εν σταµατήσαµε όµως ούτε στιγµή να πιστεύουµε σ’ αυτό. Κυνηγώντας τους πελάτες από πόρτα σε πόρτα, καταφέραµε να αναπτύξουµε τη δουλειά µας. Μερικά χρόνια µετά ήρθε ο κορωνοϊός, που επίσης µας επηρέασε καθότι ξαφνικά τα ξενοδοχεία που είναι και οι κυριότεροι πελάτες µας, σταµάτησαν να λειτουργούν. Με οικονοµικές θυσίες και επιµονή καταφέραµε να υπερσκελίσουµε κι αυτό το εµπόδιο».

Η επιχείρηση λειτουργεί µε πλήρως καθετοποιηµένη δοµή που ξεκινάει από την παραγωγή του µελιού, οδηγείται στην τυποποίηση και φτάνει ως τη διανοµή προς τους πελάτες της µε ίδια µεταφορικά µέσα χωρίς τη µεσολάβηση χονδρεµπόρων, µία κίνηση που επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο του κόστους. Επόµενο βήµα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής µε νέα µελίσσια, ούτως ώστε οι Νοµές Κερκίνης να είναι σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση.

Σχόλια (27)
Προσθήκη σχολίου

24-01-2023 18:39Inessapnmi

coursework help university [url="https://brainycoursework.com"]coursework questions[/url] coursework writing uk

Απάντηση

29-11-2022 02:19Pennypnmi

college essay writing service [url="https://buytopessays.com"]professional essay help[/url] best websites for essays

Απάντηση

27-11-2022 17:11Chelsaepnmi

expository essay help [url="https://buy-eessay-online.com"]what can i write my essay on[/url] community service essays

Απάντηση

26-11-2022 07:49Nanicepnmi

essay editing services [url="https://buyacademicessay.com"]essay help live chat[/url] online essay helper

Απάντηση

24-11-2022 22:31Charitapnmi

best writing services [url="https://bestsessays.org"]write my law essay[/url] college essay review services

Απάντηση

22-11-2022 05:57Merolapnmi

custom essays service [url="https://bestessayreviews.net"]the help essay[/url] buy essay cheap

Απάντηση

20-11-2022 22:08Martypnmi

essay cheap [url="https://besteasyessays.org"]admission essay writing services[/url] online essay editing service

Απάντηση

19-11-2022 15:10Dorolisapnmi

cheap custom essay papers [url="https://bestcampusessays.com"]help in writing essay[/url] best medical school essay editing service

Απάντηση

13-10-2022 18:26Easterpnmi

essay writing services toronto [url="https://writemyessaycheap24h.com"]help me write a essay[/url] best rated essay writing service

Απάντηση

12-10-2022 03:26Vivienepnmi

essay writer online [url="https://ukessayservice.net"]essay writing service legal[/url] custom essay order

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία