BACK TO
TOP
Τρίμματα

Στροφή στη βρώσιμη ανάπτυξη

Ευρωπαϊκά, αυτές τις µέρες, οι κινήσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

panagos_trans

11
0

Κατόπιν ωρίµου σκέψεως, Μέρκελ και Μακρόν, ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει ένα γενναίο πρόγραµµα χρηµατοδότησης για την ανάκαµψη των οικονοµιών, ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο για την Ελλάδα µεταφράζεται σε 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ δάνεια.

Τα τυχερά µας

Ωφέλειες απ’ αυτό το πακέτο αναµένεται να έχει και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς, µε βάση το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο ενισχύεται µε 20 δισ. ευρώ επιπλέον, σε σχέση µε τις αρχικές προτάσεις, φθάνοντας συνολικά τα 348,3 δισ. ευρώ. Εδώ τη µερίδα του λέοντος θα έχει ο λεγόµενος δεύτερος πυλώνας, µε 17,5 δισ. ευρώ επιπλέον αυτών που προέβλεπαν οι προτάσεις της Ε.Ε. µέχρι το Φεβρουάριο.

Πολλά εργαλεία

Με άλλα λόγια, οι παραπάνω κινήσεις δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει για λίγο από τον λήθαργο της γραφειοκρατίας, αντιδρά στις δυσκολίες που δηµιούργησε ο κορωνοϊός και διαµορφώνει τις προϋποθέσεις για µια καινούργια περίοδο ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονοµιών. Τι σηµαίνει αυτό για τους αγρότες; Ότι θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετά χρηµατοδοτικά εργαλεία σαν κι αυτά που διέθεταν τις τελευταίες δεκαετίες, ενδεχοµένως και κάποια παραπάνω.

Τσίµπα κάτι

Των ανακοινώσεων του νέου Πολυετούς ∆ηµοσιονοµικού Πλαισίου προηγήθηκε, ως γνωστόν, η δηµοσιοποίηση της στρατηγικής Farm to Fork. Μέσω αυτής της στρατηγικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί µια πραγµατική στροφή στη Βιώσιµη Ανάπτυξη, θυσιάζοντας ενδεχοµένως, σε αυτή τη φάση, ένα µέρος της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων στην παγκόσµια αγορά.

Μόνο αυτά τα λίγα

Τι λέει αυτή η στρατηγική; Ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες θα πρέπει να παράγουν µε όλο και λιγότερη χρήση χηµικών για θρέψη και φυτοπροστασία των φυτών, θα πρέπει να δείχνουν όλο και µεγαλύτερο σεβασµό στο περιβάλλον και η διάθεση των προϊόντων θα πρέπει να έχει όλο και πιο πολύ γνώµονά της τις τοπικές αγορές, περιορίζοντας αντίστοιχα το αποτύπωµα του άνθρακα σ’ αυτό που παίρνει στα χέρια του ο καταναλωτής.

Με τα λεφτά της

Πως µπορεί να υποστηριχθεί µια τέτοια προσπάθεια χωρίς απώλειες στην παραγωγή και χωρίς κόστος για το εισόδηµα του παραγωγού; ∆ύσκολα! Πιθανώς µε τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Φαίνεται πως η Ευρώπη και κυρίως η Γερµανία, είναι έτοιµη να καλύψει τεχνολογικά τις νέες ανάγκες. Έτσι, τα κοινοτικά ταµεία και ειδικότερα τα διαρθρωτικά ταµεία, έρχονται να καλύψουν χρηµατοδοτικά την ενσωµάτωση αυτής της νέας τεχνολογίας στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις.

Κοµµάτι στην πίτα

Πόσο έτοιµη είναι για τη µετάβαση σ’ αυτό το νέο πλαίσιο η ελληνική γεωργία; Καθόλου. Θα χρειασθεί να γίνει πολύ δουλειά, τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης για το σχεδιασµό του εθνικού φακέλου προσαρµογής στα δεδοµένα της νέα ΚΑΠ, όσο και σε επίπεδο αγροτικών εκµεταλλεύσεων για την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων µε στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη µείωση του κόστους παραγωγής. Πόσοι αγρότες το αντιλαµβάνονται αυτό; Λίγοι. Είναι πάντως αυτοί που θα µείνουν µε πολλές αξιώσεις στο παιχνίδι.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία