BACK TO
TOP
Τρίμματα

Οι αυτόκλητοι, δήθεν εκφραστές των αγροτών

Φοβάµαι όλα αυτά που θα γίνουν για µένα χωρίς εµένα», τραγουδάει από το 1982, ο Βασίλης Παπακωσταντίνου και πιστεύω ότι ο στίχος αυτός ταιριάζει γάντι στον Έλληνα αγρότη που έχει χάσει, εδώ και χρόνια, κάθε σοβαρή εκπροσώπηση για διαβούλευση µε τις επίσηµες αρχές, κι αυτό το κενό να το καλύπτει ο κάθε πρώτος τυχών, αυτόκλητος, δήθεν εκφραστής των συµφερόντων του παραγωγού.

panagos01

12
0

  Ανεπάγγελτοι

Έτσι στους ανεπάγγελτους κατά βάση, επαγγελµατίες… αγροτοσυνδικαλιστές που ευδοκιµούν µε ευκολία σε ένα πελατειακό σύστηµα, το οποίο χρειάζεται τους κόλακες τους ψευτοεκπροσώπους περισσότερο για άλλοθι, έχουν παρεισφρήσει τα τελευταία χρόνια και οι κάθε είδους καλοθελητές από τον ευρύτερο χώρο των αγωνιούντων να πουλήσουν υπηρεσίες στους αγρότες που µιλούν εξ ονόµατός τους. 

 

  ∆ιαρροή πόρων

Παλιότερα ήταν οι γεωτεχνικοί και οι επιστήµονες, που σήµερα έχουν πλαισιωθεί από τους κάθε είδους µελετητές, τεχνικούς συµβούλους και πληροφορικάριους. ∆υσκολεύοµαι να υποθέσω ότι ξαφνικά, όλους αυτούς, τους έπιασε ο πόνος για τους αγρότες. Άλλωστε, οι εξελίξεις στο αγροτικό επάγγελµα, από την ώρα που συγκεντρώθηκαν τόσοι πολλοί «υποστηρικτές» δεν επιβεβαιώνουν την πρόοδο. Αντίθετα, πιστοποιούν µια µεγάλη διαρροή πόρων, κοινοτικών κυρίως, σε πολλές κατευθύνσεις, πέραν αυτής που έχει να κάνει µε τους ανθρώπους της παραγωγής.

 

  Τι να σου κάνει;

Αυτούς βλέπεις στις τηλεδιασκέψεις µε τους υπουργούς, αυτοί εµφανίζονται στις πολυποίκιλες εκδηλώσεις αναφοράς στον αγροτικό χώρο και το ευρύτερο πεδίο της αγροδιατροφής, αυτοί είναι που επηρεάζουν τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, αυτοί είναι που διαµορφώνουν σε µεγάλο βαθµό τα προγράµµατα για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, βλέποντας κατά βάση στον καθρέφτη τον εαυτό τους και τα συµφέροντά τους. Τι να σου κάνει άλλωστε, ένας υπουργός;

 

  ∆ικαιώµατα

Η αλήθεια είναι ότι το δικαίωµα, το έχουν δώσει οι ίδιοι οι αγρότες. Με την ολοκληρωτική παραίτηση από το ενδιαφέρον για τα κοινά. Ενδεχοµένως λόγω της απογοήτευσης που εισέπραξαν κάποια στιγµή. Μόνο που η φύση απεχθάνεται το κενό. Κι ακριβώς αυτό το κενό σπεύδουν να καλύψουν τυχοδιώκτες και παρείσακτοι. Σε κάποιες περιπτώσεις, απλά, οι έχοντες διαφορετικά συµφέροντα.

 

  Υπάρχει θέα;

Αλήθεια, τι γίνεται µε τις διαδικασίες για την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών; Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει ο νόµος 4673/2020 που προβλέπει µε σαφήνεια «τη σύσταση νοµικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα µε τίτλο Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) που αποτελεί την εθνική συντονιστική οργάνωση των αγροτικών συνεταιρισµών και των λοιπών νοµικών προσώπων που είναι εγγεγραµµένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών, πλην των ∆ιεπαγγελµατικών Οργανώσεων».

 

  Έπεσαν στο σχίσµα

Γιατί θα πρέπει, αυτή η οργάνωση και αυτό το καταστατικό να είναι αποτέλεσµα των διαβουλεύσεων µεταξύ αυτών που προκάλεσαν το «σχίσµα» του 2016 και ευθύνονται σε πολύ µεγάλο βαθµό σήµερα για την χρεοκοπία του συνεργατισµού στη χώρα µας; Γιατί, έστω και τώρα, δεν θα πρέπει, ο λόγος για την επόµενη µέρα και φυσικά για το καταστατικό της ΕΘ.Ε.Α.Σ. να δοθεί στο σύνολο των υφισταµένων οργανώσεων και να ανατεθεί προσωρινά σε µια επιτροπή που θα εκφράζει γνήσια το σηµερινό γίγνεσθαι; Γιατί βολεύει και τους συντάκτες του νέου νόµου να σέρνεται ένα τέτοιο καταστατικό µεταξύ των υπευθύνων για τη σηµερινή κατάντια; Αυτή είναι η µεγάλη αλλαγή που επικαλείται ότι έφερε στα συνεταιριστικά δρώµενα ο Μάκης Βορίδης; Αυτή είναι η νέα σελίδα στο συνεργατισµό που ευαγγελίζεται η σηµερινή κυβέρνηση;  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία