BACK TO
TOP
Τρίμματα

Ποιος τσιμπάει τα ποσοστά του Αποθέματος;

Πίσω από τη γκρίζα εικόνα του θανάτου που συντηρεί η πανδηµία, η αλήθεια είναι ότι στην οικονοµία τουλάχιστον κάποια πράγµατα προχωρούν. Όταν µάλιστα µε το καλό έρθει το εµβόλιο και φύγει ο µεγάλος φόβος και η θλίψη για τις απώλειες, σε ανθρώπινες ζωές, που αφήνει στο πέρασµά του ο κορωνοϊός, είναι πολύ πιθανό ότι στον επιχειρηµατικό στίβο τα θέµατα θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα.

panagos01

14
0

Περίοδος ωριµότητας 

ΙΑΤΥΠΩΝΩ µε ευθύτητα την άποψη ότι αυτή τη φορά, ο χώρος της αγροτικής παραγωγής θα βρεθεί σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση. Η χρονιά της πανδηµίας και τα όσα τη συνοδεύουν, έχει βοηθήσει να ωριµάσουν πολλά απ’ αυτά που για χρόνια έµεναν µόνο στα λόγια. Έτσι, έχει αναδείξει τη σηµασία της διατροφικής επάρκειας, έχει επιβεβαιώσει την αξία της υγιεινής διατροφής, έχει επισπεύσει τα µέτρα για την αειφορία και τη χρήση ηπιότερων µέσων παραγωγής, έχει δώσει χώρο στην ψηφιακή εποχή και τη νέα τεχνολογία αυτή τη φορά πιο φιλική στο περιβάλλον. 

Sur Mesure 

ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ σε όλα αυτά η χώρα µας και η ελληνική γεωργία; Θα τολµούσα να πω ότι τα περισσότερα εξ αυτών είναι κοµµένα και ραµµένα στις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας. Η διάρθρωσή της ευνοείται τα µάλα από την ενδυνάµωση της µεσογειακής δίαιτας, από τη στροφή στο πράσινο µοντέλο παραγωγής, από τις προσφερόµενες τεχνολογικές λύσεις για την υποστήριξη της ευφυούς γεωργίας.  

 

Μονοπάτι δίκαιης µετάβασης  

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ αυτή τη φορά είναι ότι για όλα τα παραπάνω φαίνεται να εξασφαλίζονται και οι αναγκαίες χρηµατοδοτήσεις. Ήδη το παράδειγµα της προκήρυξης νέου προγράµµατος Νέων Αγροτών στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, µε προϋπολογισµό περί τα 5 εκατ. ευρώ και χρηµατοδότηση από το Ταµείο ∆ίκαιης Μετάβασης, είναι ενδεικτικό των νέων δυνατοτήτων και ευκαιριών που δηµιουργούνται αντίστοιχα.  

 
 

Τραχανάς χοντροκοµµένος 

ΤΟ ΚΑΚΟ είναι ότι σ’ αυτή τη χώρα, η οπτική επικοινωνίας, ακόµα και για τα πιο «πιασάρικα» θέµατα γίνεται υπό το πρίσµα της «εκλογικής πελατείας». Έτσι, άλλα τονίζονται µε τον χοντροκοµµένο τρόπο της κυβερνητικής προπαγάνδας και άλλα µένουν κρυφά για να τα «πουλήσει» µε το δικό του παλαιοκοµµατικό τρόπο ο κάθε τοπικός βουλευτής στους πελάτες του ψηφοφόρους. Τεράστια ξεφτίλα!  

 
 

Ποιος τσιµπάει τα ποσοστά 

ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΗ που προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση της κατανοµής των δικαιωµάτων (ενιαίας ενίσχυσης) από το Εθνικό Απόθεµα. Αλήθεια, πώς εξηγούν οι ιθύνοντες το γεγονός ότι την τελευταία τριετία (2017, 2018, 2019) η Κρήτη εξασφάλισε το 23,6% των ενισχύσεων από το Εθνικό Απόθεµα, όταν Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, ∆υτική Μακεδονία και Θεσσαλία µαζί, εξασφάλισαν λιγότερο, δηλαδή µόλις το 22,2% των διαθέσιµων πόρων; 

 

Τριµηνίτης 

ΤΙ ΞΕΡΕΙ π.χ. για όλα αυτά το µέγαρο Μαξίµου που πριν από λίγες µέρες φρόντισε να αντικαταστήσει, στη θέση προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον άνθρωπο που θεώρησε υποχρέωσή του να βάλει µια τάξη σ’ αυτή την υπόθεση; Και πώς εξηγεί το γεγονός ότι η σπουδή για την αντικατάσταση ήταν τέτοια, που τον αντικατέστησε µε έναν τριµηνίτη, πρώην πολιτευτή, ο οποίος ουδεµία σχέση φαίνεται να έχει µε το συγκεκριµένο αντικείµενο;  
 

Για τα µπουγαδοκόφινα  

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕ κοινό µυστικό ότι η συγκεκριµένη επιλογή δύσκολα θα µπορέσει να καλύψει τις προϋποθέσεις που έχει αυτή η θέση, όταν µε το καλό προκηρυχθεί κανονικά, µετά το πέρας του τριµήνου. Εποµένως, αυτό που τώρα έρχεται να προσφέρει, είναι κάλυψη στα όσα τραγικά έχουν γίνει µε την κατανοµή βοσκοτόπων και δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα, δηλαδή να σώσει την «οµερτά» και το δίκτυο που αυτή έχει δηµιουργήσει και εξυπηρετεί (πλένοντας και ξεπλένοντας) πολλές προσωπικές φιλοδοξίες και ακόµη περισσότερες µικροπολιτικές σκοπιµότητες.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία