BACK TO
TOP
Τρίμματα

Παρά την γραμμή πίστωσης υπαίθρου

Ξεκινάω αυτή την εβδοµάδα µε ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό είναι ότι οι µεγάλες τράπεζες αρχίζουν να βλέπουν πραγµατικά τα αιτήµατα χρηµατοδότησης που υποβάλλονται εκ µέρους των αγροτών. Λίγο η εξυγίανσή τους που προχωράει, λίγο τα νέα εργαλεία εγγυοδοσίας και λίγο η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας διεθνώς, οι τράπεζες ξαναγίνονται προσιτές.

panagos01

14
2

Κεφαλοχώρια 

ΤΟ ΚΑΚΟ ΝΕΟ είναι ότι κλείνουν πολλά, νευραλγικά, ιστορικά θα τα ονόµαζα, υποκαταστήµατα των τραπεζών σε κρίσιµους επαρχιακούς κόµβους, δηλαδή σε κεφαλοχώρια. Από τα 53 καταστήµατα που κλείνει η Πειραιώς, τα περισσότερα ανήκουν στο δίκτυο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και είναι στην επαρχία. Ανάλογο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους της υπαίθρου παρουσιάζουν τα πιο πολλά από τα 41 καταστήµατα της Εθνικής Τράπεζας που βγαίνουν κι αυτά εκτός λειτουργίας. 

 
 

Τα γκισέ τέλος  

ΠΡΟΦΑΝΩΣ κι έχουν αξιολογηθεί οι εξελίξεις στον τοµέα της πληροφορικής, η δυνατότητα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, η ανάγκη για περιορισµό των λειτουργικών εξόδων. Σίγουρα όµως δεν έχουν συνεκτιµηθεί και ενδεχοµένως αυτό να µην είναι δουλειά µόνο της κάθε τράπεζας (ανεξάρτητα αν κάποτε ήταν) η σηµασία αυτής της επιλογής για την τοπική οικονοµία, όπως επίσης και ο κοινωνικός αντίκτυπος που αυτό µπορεί να έχει. Σηµειωτέον ότι η ευρωπαϊκή κατεύθυνση είναι... πιστώστε την ύπαιθρο! 

 
 

Ζήτηµα ψυχής  

ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ µια προσωπική αναφορά. Ο πατέρας µου, 86 ετών σήµερα, µε πόνο µου ανακοίνωσε πριν από λίγες µέρες ότι το κατάστηµα της Πειραιώς στο Συκούριο κλείνει. Συνήθιζε να πηγαίνει µια ζωή εκεί για τις δοσοληψίες του, κάθε Παρασκευή.  

Μετά, έβγαινε για λίγο στη λαϊκή (στο παζάρι) εκεί µπροστά και στη συνέχεια αντάµωνε µε τους παλιούς του φίλους σε κάποιο από τα καφενεία της αγοράς. Χθες, Παρασκευή, µάλλον ήταν η τελευταία επίσκεψη στο εν λόγω κατάστηµα.  

Μόνο στις εκθέσεις 

 
 

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, προκρίνει διεύρυνση του κλήρου, µεγέθυνση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και αγροτική εκπαίδευση διαρκείας. Αυτό που µε ανησυχεί είναι ότι θα «δουλέψει» µόνο η εκπαίδευση. Αφού τόσα χρόνια δεν δούλεψαν τα πανεπιστήµια και οι καθηγητές για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των αγροτικών µονάδων, θα δουλέψουν πάλι οι αγρότες για τους καθηγητές.  

 
 

Καλώς τα παιδιά  

ΥΠΑΡΧΕΙ ένας κλάδος στον ευρύτερο τοµέα της αγροτικής παραγωγής που εδώ και χρόνια ήταν στην αφάνεια. Από τότε που ενέσκηψε η πανδηµία βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο. Ο λόγος για τον κλάδο της ανθοπαραγωγής. Άνοιξε η όρεξη φαίνεται, µε τον πρώτο γύρο των ειδικών ενισχύσεων, µιας και πρώτος ωφελήθηκε από τα µέτρα και κινεί αυτές τις µέρες γη και ουρανό για να πρωταγωνιστήσει και στον δεύτερο γύρο. 

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

05-12-2020 08:41Δημήτρης

Τυχαίο που το 60% των ανθοπαραγωγών της χώρας βρίσκονται στην εκλογική περιφέρεια του Βορίδη;

Απάντηση

02-12-2020 09:07Νέος αγρότης

Όσο οι αρμόδιοι δεν θέλουν η δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η γεωργία δεν μπορεί να είναι το μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης της υπαίθρου τόσο θα μαραζώνει η ελληνική ύπαιθρος. Για να .. γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ. Και οι κυβερνώντες (πρώην, νυν) καθότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η παραμονή τους στην εξουσία ικανοποιοντας τα πελατακια δεν έχουν όρεξη να ασχοληθούν με "λεπτομέρειες". Το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ. Η εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου είναι γεγονός.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία