BACK TO
TOP
Τρίμματα

Κλωθογυρίσµατα

Η τελευταία κατάθεση των τεχνοκρατών (ΓΠΑ & ΛΚΝ) στον βωµό της αλήθειας, αναφορικά µε το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, παρουσιάζει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον. Τολµώ να πω ότι είναι η πρώτη φορά που στο δηµόσιο διάλογο κατατίθεται µια τόσο ζουµερή σύνοψη των εθνικών επιλογών και του πνεύµατος, που προέκρινε αυτές τις επιλογές. Είναι κρίµα που µια τέτοια ενηµέρωση άργησε τόσο πολύ.

959-trimmata

Γιάννης Πανάγος

124
0
  • Βγάζουν κλωνάρια

Οµολογώ ότι δεν ξέρω τι είναι αυτό που υποχρέωσε τους λιγοµίλητους, αυτά τα χρόνια, καθηγητές και εµπειρογνώµονες, δηλαδή τους κ.κ. Κλωνάρη και Λιανό, να προβούν και µάλιστα εγγράφως σε µια τέτοια «υπερασπιστική γραµµή» του έργου τους, έστω στις πτυχές που αυτό αποτυπώνεται στο πολύπαθο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ. ∆εν νοµίζω πάντως ότι αναφορές ∆ηµόπουλου (από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) ήταν η κύρια αιτία. Ίσως να ήταν µια καλή αφορµή. 

  • Σε άλλο πυλώνα

∆ιακρίνω επισης µια προσπάθεια να υποστηριχθεί το Στρατηγικό Σχέδιο στη µορφή που αυτό έλαβε µέχρι και τις µικροδιορθώσεις Γεωργαντά (2022). ∆εν βλέπω να υπάρχει η ίδια ζέση για τα όσα θα το συνοδεύσουν µε τις αλλαγές από εδώ και µπρος. Αν µπορώ να διαβάσω πίσω από τις γραµµές, αυτό το οποίο κάνει τους «Τεχνικούς Συµβούλους» να διατηρούν επιφυλάξεις, µάλλον είναι η «επιστροφή» χρηµάτων από τον δεύτερο (Β’) στον πρώτο (Α’) πυλώνα. ∆ηλαδή η αφαίρεση πόρων από τα διαρθρωτικά προγράµµατα και η µεταφορά τους στις άµεσες ενισχύσεις.

  • Λίγα σε πολλούς

Αν δεν κάνω λάθος, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η «µίνι» αναθεώρηση, που προωθεί ο σηµερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Το είχε προαναγγείλει µε κάποιο τρόπο, εκεί, πριν τα Χριστούγεννα, όταν µε την εκκαθάριση το τσεκ έβγαινε λειψό και τώρα το κάνει πράξη. Η απάντηση των Κλωνάρη -  Λιανού επ’ αυτού έρχεται εµµέσως µεν πλην σαφώς.

  • Κλωθογυρίσµατα

Καθε κρατος - µελος, λέει, µπορούσε να µεταφέρει έως  το  25% του προϋπολογισµού του Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ. Η Ελλάδα αποφάσισε να µεταφέρει στον Πυλώνα ΙΙ το 10% των ετήσιων άµεσων ενισχύσεων. ∆ηλαδή, 189,2 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και συνολικά 756,7 εκατ. ευρώ στην 5ετία 2023-2027. Απ’ αυτά, η µερίδα του λέοντος, 590 εκατ. ευρώ συνολικά, 147,5 εκατ. ετησίως  κατευθύνεται στους νέους αγρότες και άλλα 166,6 εκατ. ευρώ στα Σχέδια Βελτίωσης, δηλαδή 41,6 εκατ. ευρώ ετησίως για την ίδια περίοδο. Σηµειώνεται ότι την περίοδο 2014-2020 είχε µεταφερθεί το 5% των πόρων του Πυλώνα 2 στον Πυλώνα 1.

  • Ψύλλοι στ’ άχυρα

Εάν µεταφερόταν µόνο το 5% των άµεσων ενισχύσεων που εφάρµοσε η χώρα την περίοδο 2014-2020, τότε ο «κουµπαράς» των επιδοτήσεων θα αυξανόταν µε 94,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με βάση την ανάλυση που έχει γίνει, µε το ποσό αυτό θα αναπροσαρµόζονταν οι άµεσες ενισχύσεις κατά 4,1 ευρώ/στρέµµα στις δενδρώδεις καλλιέργειες, 2,1 ευρώ/στρέµµα στα αροτραίες καλλιέργειες και 1,8 ευρώ/στρέµµα στα βοσκοτόπια. Κι εγώ αναρωτιέµαι. Έχει τελικά αυτό νόηµα;


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία