
Όλα µπήκαν στη θέση τους…µετά και τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις ότι στην υπόθεση ελέγχου στον αµαρτωλό οργανισµό της ∆οµοκού θα επιληφθεί και η οικονοµική αστυνοµία. «Αναµένω αποτελέσµατα γρήγορα.
Στο βρόντο κινδυνεύουν να πάνε οι προσπάθειες χρόνων αγροτικών παραγωγικών φορέων της χώρας µας για µια θέση στη µεγάλη αγορά των ΗΠΑ, αν τελικά ενεργοποιήσει τα…µπαζούκα του ο Τραµπ, προς την ΕΕ. Για την ώρα, η 90ηµερη ανακωχή για συνοµιλίες των δύο εταίρων, ανοίγουν παράθυρο αισιοδοξίας για εξαιρέσεις προιόντων και να µην απειληθούν ελληνικές αγροτικές εξαγωγές που αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο επίκεντρο, φέτα, ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, κονσέρβες ροδάκινων και κρασί.
Ο αγροτικός κόσµος ελέω και κλιµατικής κρίσης ζητά πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις και έγκαιρες και έγκυρες αποζηµιώσεις. Το πολυθρύλητο µεταρρυθµιστικό πλαίσιο ωστόσο, είτε γράφεται και ξαναγράφεται, είτε δεν γράφτηκε ποτέ. Όπως και να ‘χει, ο αγροτικός ασφαλιστικός φορέας µε «γνώµονα την αριστεία και γνωσιακή ανάπτυξη», υπέγραψε προγραµµατική συµφωνία µε το ΓΠΑ. Εντός και η συµµετοχή σε ευρωπαϊκά προγράµµατα!
Σαν καµπανάκι αφύπνισης πρέπει να λειτουργήσει η έρευνα POVERE του Παντείου Πανεπιστήµιου που καταγράφει συνεχιζόµενη εκροή ενεργού δυναµικού ακόµα και από εύφορες πεδινές περιοχές και δυναµικές αγροτικές κωµοπόλεις.
Ένα βήµα εµπρός και δύο βήµατα πίσω µοιάζει αυτό που ζουν οι κτηνοτρόφοι στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Στο πολυθρύλητο σκάνδαλο µε τα…τρύπια βοσκοτόπια [σ.σ τόνοι µελάνι από Agrenda] αναφέρεται η επίσηµη αναγγελία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας της Αθήνας, γνωστοποιώντας στα µέσα της εβδοµάδας ότι «προσάγει 100 υπόπτους στο δικαστήριο για απάτη 2,9 εκατ. ευρώ που αφορούσε γεωργικά ταµεία».
Καλοί οι στόχοι, καλά τα Οράµατα, για τη γεωργία και τα τρόφιµα έως το 2040 όµως από την εξίσωση λέει το αγροτοσυνεταριστικό λόµπι Copa-Cogeca, λείπουν τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν σε αυτή και αφορούν τα προς το ζην των πάνω των 9 εκατ. αγροτών σε όλη την Ευρώπη όσο και τη µακροπρόθεσµη επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.
Οι εσωτερικές έριδες στις τάξεις των αγροτοσυνδικαλιστών, όµως, δεν είναι αποκλειστικό «προνόµιο» της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων.
Να ‘χαµε να λέγαµε οι επισκέψεις στο υπουργείο της πλατείας. Τώρα το ραντεβού µε τους µπλοκατζήδες είναι για να κλείσει και αυτός ο γύρος… αντιπαλότητας. Η υπόθεση µε τα τρακτέρ παραπλεύρως κοµβικών οδών δεν περπάτησε ελέω και της παρατεταµένης σεισµικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες. Όπως και να ‘χει, το τετ α τετ της Παρασκευής είχε τη σηµειολογία του.
∆ύσκολα θα ανοίξει το «πουγκί» της η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει το κύµα αιτηµάτων, που διατυπώνουν οι αγρότες, ζητώντας στήριξη σε σχεδόν όλες τις καλλιέργειες, προβάλλοντας ως επιχείρηµα τη µείωση της παραγωγής και των τιµών.
Κάνω καθηµερινά συναντήσεις µε εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων. Τους εκπροσώπους των µπλόκων τους έχω συναντήσει δύο φορές, έχω συναντήσει και αγροτικούς και κτηνοτροφικούς οργανισµούς από όλα τα µήκη και πλάτη της Ελλάδας», λέει ο υπουργός της πλατείας αναφορικά µε τις αντιδράσεις διαµαρτυρίας του αγροτικού κόσµου. Μάλιστα, όπως λέει η συντριπτική πλειονότητα των αιτηµάτων που έχουν τεθεί από τις περσινές κινητοποιήσεις έχει ήδη ικανοποιηθεί. Τουτέστιν, σφύριξα κι έληξε;
Tο πως θα εξελιχθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις λέτε να περιµένει το κυβερνητικό επιτελείο για να αποκαλύψει την πολυθρύλητη ρύθµιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια 3,8 δις, που ταλανίζουν περίπου 21.000 αγρότες και 750 αγροτικούς συνεταιρισµούς;
Στο υπουργείο της πλατείας λίγο πριν την εκπνοή της χρονιάς, θέλοντας να προκαταβάλλουν τις κινήσεις του αγροτικού κόσµου για κάποια οργανωµένη αντίδραση διαµαρτυρίας το επόµενο διάστηµα µιλούσαν για «επαναστατική γυµναστική» των αγροτοσυνδικαλιστών. ΟΚ, υπάρχει και αυτή η πτυχή, όµως ότι µέχρι σήµερα ο πρωτογενής τοµέας παρουσιάζει παραλυτικές τάσεις και βρίσκεται σε αποδροµή, δεν φαίνεται να το αντιλαµβάνονται οι έχοντες την ευθύνη. Aντ’ αυτού, τα µεράκια είναι περισσότερα για την αξιοποίηση των αγροτικών γαιών του πρώην βασιλικού κτήµατος Τατοΐου.
Ο Αγρότης της Χρονιάς 2025, αν µη τι άλλο έβγαλε πολλά συµπεράσµατα για το που πάει το πράγµα στον πρωτογενή, εντός και εκτός Ελλάδας. Γνήσιοι εκφραστές του κλάδου µετέφεραν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, που τίµησε από την αρχή µέχρι το τέλος την εκδήλωση, τους προβληµατισµούς τους για την επόµενη µέρα. Κοινή συνισταµένη, η αποµάκρυνση από τη γραφειοκρατία και τη µικροπολιτική και οι ενέργειες για στοχοθετηµένα βήµατα ανάταξης του αγροτικού τοµέα πάνω σε γερές βάσεις.
Άραγε αληθεύει πως ώρες πριν ζητηθούν οι παραιτήσεις στο διοικητήριο της ∆οµοκού, στο γραφείο του προέδρου… έκαιγε η λάµπα µέχρι τις 11 το βράδυ; Ότι συνοµιλητές από την άλλη µεριά του τραπεζιού ήταν στελέχη γνωστής εταιρείας, που επί σειρά ετών αποτέλεσε συνεργάτη; Πως η κουβέντα αφορούσε τα βοσκοτόπια; Κι αν ναι, γιατί ακριβώς; Ή τσάµπα έκαιγε η λάµπα; Απλά ρωτάµε…
Αντί να γίνουν τα αποκαλυπτήρια για τον νέο ΕΛΓΑ και τις µεγάλες προσδοκίες που φέρνει γιατί έχουµε κάθε φορά το απολογιστικό του υπουργείου της πλατείας για το πόσο υψηλές αποζηµιώσεις έχει καταβάλει εντός 4ετίας [σ.σ πρωτόγνωρες κατά τον υπουργό για τα ελληνικά ιστορικά δεδοµένα] αλλά και πόσο γρήγορα, απέναντι σε πρωτόγνωρες θεοµηνίες όπως οι Elias και Daniel.
Υπάρχουν και χειρότερα, καθώς φαίνεται στο σύστηµα διαχείρισης των αγροτικών επιδοτήσεων. Οι τρύπες στο καθεστώς διαφάνειας και οι πολύπλοκες αλυσίδες εταιριών πολλές φορές κάνουν δύσκολο το έργο των αρχών ώστε να διαπιστώσουν σε ποιον καταλήγουν τα λεφτά της ΕΕ για την αγροτική πολιτική, αναφέρει αποκαλυπτικό δηµοσίευµα του «Τhe Guardian». Συγκεκριµένα, 17 δισ. είχαν λάβει γεωργικά επιδόµατα της ΕΕ µέσω εταιρειών που τους ανήκαν εξ ολοκλήρου ή εν µέρει κατά την περίοδο 2018-2021. Τα συνολικά χρήµατα που συνδέονταν µε αυτούς ήταν 3,3 δισ. ευρώ, αλλά η αλυσίδα των εταιρειών ήταν πολύ ασαφής για να σταθµιστούν τα ποσά ανάλογα µε το ποσοστό ιδιοκτησίας τους.
Ο υπουργός της πλατείας λέει ότι η πολιτεία λαµβάνει σκληρά µέτρα, γιατί πρέπει να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο από την ευλογία. «Να µη υπάρξουν φαινόµενα ελλείψεων στην αγορά και για να µπορέσουµε να διατηρήσουµε την παραγωγή των βασικών κτηνοτροφικών προϊόντων, τα οποία φέρνουν προστιθέµενη αξία για τους κτηνοτρόφους και τις εξαγωγές µας».
Το ‘χουµε πει όταν δεν µιλάς για ένα θέµα είναι σαν να µην υπάρχει. Τι κι αν έχει γίνει ο κακός χαµός µε τις πληρωµές των αγροτών, στο κυβερνητικό επιτελείο σιγή.