BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αγροί και δάση που άλλαξαν χρήση, μπλέξιμο στο διηνεκές

Διατήρηση της κυριότητας των χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων στους ιδιοκτήτες, αποζημίωση ιδιοκτητών και αναδιανομή γης ήταν λίγες μόνο από το πλήθος προτάσεων που κατατέθηκαν, με σκοπό το ξεκαθάρισμα του τοπίου γύρω από τους αγρούς που χαρακτηρίστηκαν δασικοί, στην ημερίδα με τίτλο «Αγροί που άλλαξαν μορφή - Λύση στην αδικία» που διοργάνωσε η Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση.

baranya_vill_ny_grape_press_house_plantation_vineyard_green_wine_region-1281528

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

73
0

Η εκδήλωση διεξήχθη την Τρίτη 19 Μαρτίου στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.

Ο Ηλίας Καπράλος, Δασολόγος ( Πρώην Δασάρχης Λίμνης ,Δ/ντης Δασών Νομών  Ευβοίας, Φωκίδας, Βοιωτίας), ανέφερε στην εισήγησή του πως σήμερα ακολουθείται μια διαδικασία η οποία  δεν επιλύει το πρόβλημα των δασωμένων αγρών αφ' ενός και αφ' ετέρου καθιερώνει χρονοβόρες διαδικασίες και ενδεχομένως δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους ενδιαφερόμενους πολίτες και τη Δασική Υπηρεσία. Έτσι κατέθεσε την πρότασή του, η οποία περιελάμβανε τις ακόλουθες παραδοχές.

  • Τα δάση να ανήκουν στους ιδιοκτήτες και να προστατεύονται, όπου και αν βρίσκονται, από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.
  • Οι δασικές εκτάσεις ανήκουν στους ιδιοκτήτες δεν υπάγονται στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και αλλάζουν χρήση χωρίς περιορισμό. Δεν αλλάζουν χρήση και διαχειρίζονται και προστατεύονται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας οι δασικές εκτάσεις αγνώστου ιδιοκτήτη και όλες όσες βρίσκονται εντός των πυρήνων των Εθνικών Δρυμών ,αισθητικών δασών ,προστατευτικών εκτάσεων των άρθρων 69,70 του ΝΔ 86/69 ,περιοχών συνθήκης RAMSAR ,και όπου επιβάλλεται να κηρυχθούν ως αναδασωτέες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν 998/79.
  • Στους εγκαταλειμμένους αγρούς κανένας περιορισμός.

 

Ακολούθως, ο Ελευθέριος Φραγκιαδάκης, σε σχέση με τις αγροτικές εκτάσεις σε πλήρη εγκατάλειψη, μίλησε για τις συνέπειες  στην εξουσίαση και στην άσκηση δικαιωμάτων, λόγω Συνταγματικής προστασίας του περιβάλλοντος, με επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος, καταθέτοντας και από μέρους του προτάσεις για οριστικές ρυθμίσεις.

Η πολιτεία, σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, θα μπορούσε να θεσμοθετήσει πλέον ρυθμίσεις, οι οποίες εκτιμά ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη, την από μέρους του ενδιαφερομένου υποχρεωτική παραδοχή του δασικού χαρακτήρα της εκτάσεως, την οριστική χωροθέτηση χρήσεων γής  στην περιοχή, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, την αντιμετώπιση ριζικά, μόνο του ζητήματος χρήσης των εκτάσεων και όχι του ιδιοκτησιακού ζητήματος, (σε περίπτωση δε που ο ενδιαφερόμενος επιδιώκει και την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος έναντι του Δημοσίου, να υποχρεώνεται να επισπεύδει εντός τακτής προθεσμίας, να  υποβάλλει αναγνωριστική αγωγή) και τέλος την αποκλειστική γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση της εκτάσεως, βάσει προγράμματος που θα εγκρίνεται και παρακολουθείται από τις κατά τόπους γεωργικές Υπηρεσίες, συντασσομένου κατ’ έτος σχετικού φύλλου ελέγχου, ότι υλοποιείται η προγραμματισμένη αλλαγή χρήσης της εκτάσεως. Θα λαμβάνεται υπόψη δηλαδή, ότι ο περιορισμός της άσκησης δικαιώματος ιδιοκτησίας, χάριν δημοσίου συμφέροντος, λόγω προστασίας του περιβάλλοντος, επειδή η έκταση του δασωμένου αγρού απέκτησε χαρακτηριστικά δάσους και δασικής εκτάσεως, θα κάμπτεται έναντι ενός υπέρτερου και επιτρεπτού Συνταγματικά σκοπού δημοσίου συμφέροντος, που είναι η συστηματική καλλιέργειά της, χάριν της Εθνικής Οικονομίας, βάσει ειδικά προς τούτο συντασσομένου προγράμματος εκμετάλευσης, που θα ελέγχεται αυστηρά σε ετήσια βάση η τήρησή του.

Έπειτα, ο Ηλίας Αποστολίδης, δασολόγος της Γεωτεχνικής Ενωτικής Κίνησης μίλησε για λύσεις στην αδικία, όσον αφορά τους αγρούς που άλλαξαν μορφή. Ποιος θα πρέπει να πληρώσει τους αγρότες, που κατηγοριοποιούνται στο άρθρο 67 του νόμου 998/79 με τίτλο «Αγροί που άλλαξαν μορφή», ήταν ο προβληματισμός του, ενώ υπενθύμισε πως αυτή η ένταξη προϋποθέτει οι αγροί να ήταν καλλιεργούμενοι το έτος 1945 (ή το 1960) και σήμερα να έχουν δασική μορφή, με λυμένο το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, με συμβόλαια και μεταγραφή πριν τις 23 Φεβρουαρίου 1946.

Βάσει των προτάσεων του Ηλία Αποστολίδη, η «πληρωμή», ή «αποκατάσταση της αδικίας», θα μπορούσε να έχει τις εξής μορφές:

  • Την επανακαλλιέργεια της έκτασης, εφόσον αυτό δεν προκαλεί προβλήματα στην σταθερότητα του οικοσυστήματος, ή επηρεάζει θετικά την διαχείρισή του, όπως στην περίπτωση της διάσπασης της συνέχειας του δάσους, για λόγους αντιπυρικής προστασίας.
  • Την μορφή της αντικατάστασης της έκτασης με άλλη σε κοντινή περιοχή, ή σε άλλη με την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
  • Την αποζημίωση του ιδιοκτήτη, από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν σε ειδικό ταμείο από τα έσοδα που θα προκύψουν από του καταπατητές δασικών εκτάσεων.
  • Για την οποιαδήποτε μορφή αποζημίωσης ή αντικατάστασης θα χρειαστεί η εκτίμηση της αξίας της έκτασης, κάτι που είναι μάλλον εύκολο, με τις υπάρχουσες διαδικασίες.
  • Με τις 3 παραπάνω διαδικασίες, μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, ιδίως σήμερα που οι Δασικοί χάρτες έχουν καταγράψει πλέον τους «Δασωθέντες αγρούς» τουλάχιστον στο 50% της χώρας. Η έκταση του προβλήματος είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά το 5% των καταγραφέντων εκτάσεων στους Δασικούς χάρτες, ενώ οι δασικές εκτάσεις που άλλαξαν μορφή είναι πολύ λιγότερες. Όμως στο ισοζύγιο της αξίας μεταξύ εκχερσωμένων δασών και δασωθέντων αγρών, η αξία των πρώτων είναι πολλαπλάσια των δεύτερων.
  • Η διάθεση της πολιτείας να λύσει το πρόβλημα σε δίκαιη βάση, θα βρει συμπαραστάτη όλη την επιστημονική κοινότητα. Όμως η πολιτική της επιβράβευσης των καταπατητών θα βρει αντιστάσεις, ιδιαίτερα με την τάση που δείχνουν οι πολιτικοί να νομίζουν πως τα γνωρίζουν όλα και να επιδίδονται σε «προσωπικές εξυπηρετήσεις».

Στην εισήγησή του, ο Σταύρος Μ. Τσιλίκουνας, ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος), Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασικών Έργων & Υποδομών Υ.Π.ΕΝ., σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τη διαδικασία κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ανέφερε πως είναι βασικό έργο υποδομής, προεπενδυσιακού χαρακτήρα, μακρόπνοο και απολύτως αναγκαίο όχι μόνο για την Δασική Υπηρεσία, αλλά για το σύνολο τού Ελληνικού λαού και την Εθνική Οικονομία. Παρέθεσε επίσης πίνακες με στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τα δεδομένα των περιοχών με υψηλό ή χαμηλό ποσοστό δασωμένων αγρών, δεν διαφαίνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον αμφισβήτησης της δασικής μορφής αυτών, στοιχείο που, καταδεικνύει σύμφωνα με τον Σταύρο Τσιλίκουνα ότι ο δασικός χάρτης είναι σωστός και αποδεκτός και οι λόγοι της μη αμφισβήτησης να είναι, ενδεχομένως, οι ίδιοι που αφέθηκαν τα χωράφια να δασωθούν.

 

Από το Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ παραβρέθηκε ο Πρόεδρός του Λουκιανός Κοντέλας  που χαιρέτησε την εκδήλωση. Ήταν παρόντες οι βουλευτές  Κατερίνα Ιγγλέζη, Βαγγέλης Αποστόλου και Τσιρώνης Γιάννης που χαιρέτησαν την εκδήλωση και από τον ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε ο Γιώργος Χονδρός. Υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή Γεωτεχνικών, αλλά και άλλων επιστημόνων και κοινού.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η συντονιστική επιτροπή που αποτελούνταν από μέλη του ΓΕΚ και του ΓΕΩΤΕΕ γενικότερα, τόνισε πως η προσπάθειά των φορέων τους θα συνεχιστεί με την κωδικοποίηση των προτάσεων και την προώθησή τους, μέσω του ΓΕΩΤΤΕ, προς την πολιτική ηγεσία και τα κόμματα για λύση του προβλήματος που απασχολεί το σύνολο της χώρας. Η ΓΕΚ, σημείωσαν επίσης, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν το Γεωτεχνικό χώρο, αναζητώντας λύσεις συμβατές με το συμφέρον των πολιτών, του δημοσίου και του περιβάλλοντος.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές