BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αποθεματοποίηση τυριών ζητά από ΕΕ η Ιταλία ελέω Τραμπ

Έντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει στην Ιταλία η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν δασμούς 25% σε μια σειρά από ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, δεδομένου ότι η χώρα εξάγει στην αγορά των ΗΠΑ περισσότερα από 4,2 δισ. ευρώ αγροδιατροφικών προϊόντων ετησίως.

italiatyriprwto

2
0

Σε αυτό το πλαίσιο η Ιταλία ζήτησε επίσημα από την Κομισιόν, από το βήμα του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ενεργοποίηση μέτρων αποθεματοποίησης τυριών, την ενίσχυση των κονδυλίων για τα προγράμματα προώθησης σε Τρίτες χώρες αγροτικών προϊόντων, αλλά και την δυνατότητα τα κράτη μέλη να ενισχύσουν οικονομικά τους παραγωγούς που πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου του 2019, το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR) δημοσίευσε κατάλογο προϊόντων που θα υπόκεινται σε επιπλέον δασμούς 25%, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σημαντικών και εμβληματικών ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων. Οι πρόσθετοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Οκτωβρίου του 2019.

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι ο γεωργικός τομέας πληρώνει και πάλι το λογαριασμό για μια πολιτική απόφαση για το εμπόριο που δεν έχει καμία σχέση με τη γεωργία» αναφέρεται στο αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης , το οποίο συνεχίζει:

«Πράγματι, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν επενδύσει πολλούς πόρους για να βελτιώσουν τις εξαγωγές τους σε τρίτες χώρες, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, και έχουν προγραμματίσει να συνεχίσουν να το πράττουν. Τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά προϊόντα ποιότητας θα επηρεαστούν από αυτούς τους νέους δασμούς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ιταλία εξάγει στην αγορά των ΗΠΑ περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ αγροδιατροφικών προϊόντων ετησίως, οι Ιταλοί αγρότες θα επηρεαστούν βαθύτατα από τους δασμούς, κυρίως για την παραγωγή τυριών, καθώς και χυμούς εσπεριδοειδών και φρούτων, στο χοιρινό κρέας, σε αλλαντικά και άλλα γεωργικά προϊόντα. Ζητούμε από την Επιτροπή να εξετάσει το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα και να αξιολογήσει την ευκαιρία να ενεργοποιήσει τα κατάλληλα μέτρα αγοράς στο πλαίσιο των διατάξεων του κανονισμού για την ΚΟΑ, να αποφύγει τις διαταραχές της αγοράς και να προστατεύσει τους αγρότες μας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία θεωρεί ότι αξίζει να εξασφαλιστεί η ταχεία ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης τυριών.Επιπλέον, θα ήταν επίσης σημαντικό να ενισχυθούν οι δράσεις που έχουν ήδη προβλεφθεί για την προώθηση σε Τρίτες χώρες και, ειδικότερα, θα μπορούσε να αξιολογηθεί εάν θα αφιερωθεί ένα ειδικό ανώτατο όριο για την προώθηση των προϊόντων που επηρεάζονται από τους πρόσθετους δασμούς. Θα μπορούσε επίσης να επιτραπεί στα κράτη μέλη να παρέχουν κάποια στήριξη στους αγρότες που θα υποστούν σοβαρές κυρώσεις και ζημίες από τα καθήκοντα. Είμαστε βέβαιοι ότι η Επιτροπή θα εξετάσει το πρόβλημα ως προτεραιότητα και θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς όλες τις συνέπειες για τους γεωργούς και τις αγορές της ΕΕ και θα εφαρμόσει τα πιθανά εργαλεία και δράσεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές