BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ξαναπαίζει το ιστορικό όνομα «ΠΑΣΕΓΕΣ» για τους συνεταιρισμούς

Αποκαλυπτική των αδυναμιών που παρουσιάζει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς, ήταν η χθεσινοβραδινή (24 Φεβρουαρίου) συζήτηση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια ακρόασης των φορέων στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

KAR_7792_2

Γιάννης Πανάγος

31
1

Έντονη κριτική δέχθηκε η διάταξη που προβλέπει τη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή στο κεφάλαιο των συνεταιρισμών και μάλιστα με ποσοστό μέχρι 35%. Από τις τοποθετήσεις των συνεταιριστών κατέστη σαφές ότι η παρουσία του ιδιώτη επενδυτή αλλοιώνει το πνεύμα του συνεργατισμού και μετατοπίζει το ενδιαφέρον της οργάνωσης από τη φροντίδα για τα μέλη στην προσπάθεια διανομής κερδών.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργου Βαιόπουλου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά. Σήμερα ο συνεταιρισμός μας εμφανίζει ετήσιο πλεόνασμα 400.000, με την παρουσία του ιδιώτη επενδυτή θα πρέπει να γράφουμε κέρδη 2 εκατομμύρια για να έχει μέρισμα ο ιδιώτης επενδυτής. Αυτό θα το χάνει από την τιμή παράδοσης του προϊόντος του ο παραγωγός.

Υπέρ της αναζήτησης νομικών λύσεων για την αξιοποίηση του ιστορικού ονόματος «ΠΑΣΕΓΕΣ» τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που υπήρξαν στην τελευταία φάση λειτουργίας της οργάνωσης, το όνομα της ΠΑΣΕΓΕΣ και τα 85 χρόνια ιστορίας που το συνοδεύουν αποτελεί μια παρακαταθήκη και μια υπεραξία -brad name- που δεν θα πρέπει εύκολα να εγκαταλειφθεί.

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό, Μάκη Βορίδη να βγαίνει πιο σοφός από τη συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής και να επανεξετάζει σε βάθος ορισμένες πτυχές του νομοσχεδίου και ειδικά εκείνες που αντιστρατεύονται τον πυρήνα του συνεργατισμού, όπως είναι η παρουσία του ιδιώτη επενδυτή.

Τα πρακτικά της συνάντησης με τους φορείς είναι διαθέσιμα εδώ

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής με τους εισηγητές και αγορευτές των κομμάτων είναι διαθέσιμα εδώ

Υπομνήματα:
Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας

ΚΕΟΣΟΕ

ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ

Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 

Ινστιτούτο Συνεταιριστικών Ερευνών και Μελετών (ΙΣΕΜ)

Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία (ICA) ένα  και δύο

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-02-2020 09:58asavas

Αντέδρασε το σύνολο των φορέων για το νομοσχέδιο και κυρίως για την διάταξη των μελών επενδυτών. Αναμενόμενη η άποψη της ΣΑΣΟΕ για την διάταξη αυτή αφού εξυπηρετεί κάποια στρατηγική της, όμως η σύμπλευση της Ν.Πασεγες, έστω με επιφυλάξεις, αποκαλύπτει την γύμνια του συνεταιριστικού κινήματος να εκφραστεί με καθαρή στρατηγική συνεταιριστική στόχευση. Με αυτή την εκπροσώπηση των συνεταιρισμών δικαιολογείται ο Βοριδης να έχει βαθιά μεσάνυκτα για τον χώρο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές