Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αποζημίωση ΕΛΓΑ για ζημιά από παγετό και στα μη ανθισμένα δέντρα

Ταυτόχρονα με τις καλλιέργειες οι οποίες εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. θα αποζημιωθούν και οι καλλιέργειες οι οποίες κατά την έλευση του παγετού δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

181610645_237302554493068_3533842679144340864_n

57
1

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι εντάσσονται και  θα αξιολογηθούν με τους όρους του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. και οι καλλιέργειες, οι οποίες κατά την έλευση του παγετού δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας και τυπικά δεν αποζημιώνονται από τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. Για τις καλλιέργειες αυτές  θα  καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς. Ο κ. Λυκουρέντζος πρόσθεσε ότι η διαδικασία των εκτιμήσεων εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς καθώς στο έργο συμμετέχουν και 25 επιπλέον γεωπόνοι-εκτιμητές που εντάχθηκαν πρόσφατα στο υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. Κοζάνης. Τέλος, έγινε αναφορά στο Σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου ο Οργανισμός να είναι σε θέση να προχωρήσει σε πληρωμές αποζημιώσεων εγκαίρως, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία οι αγρότες θα εισέπρατταν  χρήματα από την διάθεση της παραγωγής τους στην εσωτερική αγορά και στο εξωτερικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Ταυτόχρονα με τις καλλιέργειες οι οποίες εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. θα αποζημιωθούν και οι καλλιέργειες οι οποίες κατά την έλευση του παγετού δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας.

 

Το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α. ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέα Λυκουρέντζο, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι εντάσσονται και  θα αξιολογηθούν με τους όρους του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. και οι καλλιέργειες, οι οποίες κατά την έλευση του παγετού δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας και τυπικά δεν αποζημιώνονται από τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. Για τις καλλιέργειες αυτές  θα  καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε επίσης, η πορεία του εκτιμητικού έργου η οποία εξελίσσεται ικανοποιητικά, ιδιαίτερα μετά την ενίσχυση του Υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α. Κοζάνης με 25 επιπλέον Γεωπόνους – Εκτιμητές.

Τέλος, έγινε αναφορά στο Σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου ο Οργανισμός να είναι σε θέση να προχωρήσει σε πληρωμές αποζημιώσεων εγκαίρως, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία οι αγρότες θα εισέπρατταν  χρήματα από την διάθεση της παραγωγής τους στην εσωτερική αγορά και στο εξωτερικό.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε...

Δηλώσεις και για μη καλυπτόμενες ζημιές θα δέχεται ο ΕΛΓΑ

Το πράσινο φως για να δέχεται δηλώσεις ζημιών και να διεξάγει και τις σχετικές εκτιμήσεις για κινδύνους, οι οποίοι δεν καλύπτονται σήμερα από τον κανονισμό, όπως για παράδειγμα εκείνες που καταγράφονται στο προανθικό στάδιο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, θα ανάψει ο ΕΛΓΑ, χωρίς, όμως, να αναλαμβάνει και την αποζημίωσή τους. Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews οριστικοποιήθηκε στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ασφαλιστικού φορέα, το πρωί της Δευτέρας 31 Μαΐου και αφορά καλλιέργειες όπως τα κεράσια και τα μήλα, τα οποία αντιμετώπισαν φέτος σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο Οργανισμός να καταγράψει με ακρίβεια τις ζημίες που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή και να τις εξατομικεύσει, ενώ για τις αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν, όπως διευκρινίζεται, οι πόροι θα καλυφθούν από άλλες πηγές του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποφασίστηκε επίσης να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη 140 εποχικών γεωπόνων, ώστε να συνδράμουν στο έργο του ασφαλιστικού φορέα. Από αυτούς, 68 προορίζονται για το κατάστημα της Βέροιας, 25 στην Κοζάνη, από 15 σε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, 9 στην Πάτρα, 5 στην Τρίπολη, και από τρεις σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-06-2021 19:36Nikos

ΓΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΠΑΛΙ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΑΣ Η ΜΑΝΑ ΜΑΣ,ΜΑΣ ΕΧΕΣΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΕΝΗΣΕ .ΑΛΗΤΕΣ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ.ΕΧΟΥΜΕ Κ ΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία