BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πρόβα μπλόκων στον κόμβο Χαλκηδόνας από τους Μακεδόνες

Σε συμβολική κατάληψη με 25 τρακτέρ στον κόμβο της Χαλκηδόνας προχώρησαν οι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων της Μακεδονίας, που έκλεισαν για μισή ώρα την κυκλοφορία και αποφάσισαν να συναντηθούν στα Γιαννιτσά το προσεχές Σάββατο 29 Ιανουαρίου για να δουν πώς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

ηγξη

Λεωνίδας Λιάμης

4537
12

Ο αρχικός προγραμματισμός για τις κινητοποιήσεις των Μακεδόνων παραγωγών αφορούσε σε κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές εμπόδισαν την κάθοδο των τρακτέρ.

 Μάλιστα αυτό έγινε παρά την προφορική συμφωνία που είχαν κάνει τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι των αγροτών με την αστυνομική διεύθυνση, σύμφωνα με την οποία τα τρακτέρ είχαν το ελεύθερο να «περάσουν» προς τη Θεσσαλονίκη.

Το ερχόμενο Σάββατο στις 11 το πρωί θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της Μακεδονίας στα Γιαννιτσά προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους, με τα σενάρια αυτήν τη στιγμή να περιστρέφονται γύρω από το ενδεχόμενο καθόδου των τρακτέρ στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και μπλόκα.

Η συμβολική κατάληψη που έγινε το νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης 25 Ιανουαρίου, έγινε όπως εξηγούν οι παραγωγοί στο Agronews, για να στείλουν ένα μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στους υπόλοιπους πολίτες της χώρας αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Το κόστος παραγωγής και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια αποτελούν αιχμές των ζητημάτων που προβάλουν οι Μακεδόνες αγρότες, που όπως λένε αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, η καλλιέργεια φέτος καθίσταται όχι μόνο ασύμφορη, αλλά αδύνατη.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Καταλήψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και συναντήσεις στην Αθήνα αποφάσισαν οι Μακεδόνες



Κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, για όσο διαρκέσει η συνάντηση που θα έχουν συνάδελφοί τους δύο ώρες αργότερα στην πλατεία Βάθη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, συζητώντας για παρεμβάσεις άμβλυνσης των επιπτώσεων από την «εκρηκτική» αύξηση του κόστους παραγωγής, δρομολογούν οι αγρότες από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η απόφαση σταδιακής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων λήφθηκε σε διευρυμένη -δεδομένων των συνθηκών Covid- σύσκεψη, το μεσημέρι της Κυριακής 23 Ιανουαριου, στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης και έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα, αφού οι αγρότες κρατούν «μικρό καλάθι» για τα αποτελέσματα της αυριανής συνάντηση με τον Σπήλιο Λιβανό και παραμένουν σε εγρήγορση ώστε στο τέλος της εβδομάδας αν χρειαστεί, να επανέλθουν με πιο δυναμικές αντιδράσεις.

Όπως ειπώθηκε, η κατάληψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποτελέσει ένα καθαρό μήνυμα, για το τί θα ακολουθήσει, σε περίπτωση που η συζήτηση του συντονιστικού τους οργάνου στο υπουργείο δεν οδηγήσει σε προτάσεις ικανές να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα ανατιμήσεων στο ενεργειακό κόστος και στις υπόλοιπες εισροές, που έχουν γίνει απλησίαστα.

Με την αγανάκτηση να ξεχειλίζει και με τον Σπήλιο Λιβανό να αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις κατηγορίες περί αγροτών «κλεφτών» και άλλων απαξιωτικών χαρακτηρισμών, που έχει εκστομίσει το προηγούμενο διάστημα, πάνω από 50 παραγωγοί από πολλούς οικισμούς του Κιλκίς, των Γιαννιτσών, της Χαλκηδόνας, της Χαλκιδικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κατέστησαν σαφές πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πως μόνο με κινητοποιήσεις και τα τρακτέρ στους δρόμους θα σκύψουν οι ιθύνοντες του ΥπΑΑΤ και της κυβέρνησης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θέτουν επ’ αμφιβόλω τη βιωσιμότητά τους.

Κοινή συνισταμένη των απόψεων που ακούστηκαν στην αίθουσα της σύσκεψης ήταν πως με τις συνθήκες ακρίβειας που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, καθίσταται απαγορευτική η συνέχιση της καλλιέργειας και ότι χιλιάδες αγρότες, αν δεν υπάρξει κάποια πρόνοια, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γεωργία και την κτηνοτροφία σε όλη τη χώρα, με ό,τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, αλλά και τις πολιτικές επιδόσεις της κυβέρνησης.

«Για αποζημιώσεις λόγω του Covid βρήκαν και χάρισαν δισεκατομμύρια ευρώ, σε κάθε πονεμένο που είχα ανοίξει ένα καφέ και καλά έκαναν. Θα πρέπει όμως σε αυτό το κύμα ανατιμήσεων να δοθεί κάποια στήριξη και σε εμάς. Η ουρία από τα 350 ευρώ, έφτασε στα 1.050 ευρώ, μιλάμε για σχεδόν τρεις φορές πάνω και φυσικά είναι και το ενεργειακό, τόσο με το πετρέλαιο, όσο και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής» αναφέρθηκε από παριστάμενο παραγωγό, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης είχε να κάνει και με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, αλλά και τα αιτήματα για αποζημιώσεις από ακαρπία και άλλα αίτια, που παρά τις δεσμεύσεις, δεν έχουν στηριχθεί.

Στο τραπέζι έπεσαν και προτάσεις, όπως το να ματαιωθεί η συνάντηση της Τρίτης με τον υπουργό και να πάνε τα τρακτέρ στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και μετά στα μπλόκα, αλλά κρίθηκε σκόπιμο, για να μην κατηγορηθούν πως δεν θέλουν το διάλογο, να πραγματοποιηθεί το ραντεβού με τον Λιβανό και όταν πέσουν οι μάσκες από τον ΥπΑΑΤ, να δρομολογηθούν πιο ριζοσπαστικές κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε γραμμή να αρχίσουν να βγαίνουν από σήμερα τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και προς το τέλος της εβδομάδας να ξεκινήσει ένα σχέδιο κλιμάκωσης των αντιδράσεων των παραγωγών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να ανάψει φωτιά. Εμείς να την ανάψουμε και ας τρέξουν μετά να τη σβήσουν», αναφέρθηκε από παριστάμενο, ενώ έτερος παραγωγός σημείωσε πως θα πρέπει να ενημερωθούν και οι αστοί για το τί συμβαίνει, διότι όταν αντιληφθούν πως οι ανατιμήσεις στις εισροές θα οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα που καταναλώνουν, θα σταθούν στο πλευρό των αγροτών, αυξάνοντας την πίεση και προς την κυβέρνηση για να δώσει λύσεις.

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

27-01-2022 07:41ΣΑΚΗΣ

ΕΣΥ ΔΑΠΙΤΑΚΟ ΤΗΣ ΦΑΡΑΣ ΤΩΝ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΔΩΝ ΟΤΑΝ ΣΕ ΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΣΤΑΥΛΟ ΝΑ ΜΥΡΙΣΕΙΣ ΤΗ ΣΒΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΚΕΛΜΑΤΟΣ ΙΣΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ-ΑΓΡΟΤΩΝ. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗ¨?

Απάντηση

25-01-2022 13:52Νίκος

Καραγκιόζηδες. Έχει γίνει παράδοση κάθε Ιανουάριο με τα μπλόκα. Ταλαιπωρείται η χώρα και ο κόσμος. Όταν φτιάξει ο καιρός και αρχίσουν οι δυλειές στα χωράφια τους ξεχνάνε τους αγώνες. Του χρόνου πάλι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

25-01-2022 09:19Δημήτρης

Το πραγμα εφτασε στο απροχωρητο. Ζωοτροφες στα υψη,ρευμα για πομονες διπλο κ τριδιπλο,λιπάσματα στο θεο,πετρέλαιο 500δρχ το λίτρο. Τι θα γινει,τι πρεπει να κανουμε?

Απάντηση

24-01-2022 15:15Agrotis

Τις τσιγγουνιες τις κάνουν σε ανθρώπους που παράγουν πλούτο και φέρνουν συνάλλαγμα..ενω αλλού σκορπανε δις..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-01-2022 15:12Πόπη

Καλά τα λέτε αλλά αυτοί όλοι μας έχουν γραμμένους!! Δεν τους ενδιαφέρει πως ζούμε με τόση ακρίβεια που ανέβηκαν οι τροφές!! Αλλά όταν έρθουν οι εκλογές τότε θα μας θυμηθούν!

Απάντηση

24-01-2022 11:46Χαρίλαος

Είπαμε όλα τα κιλά όλα τα λεφτά

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές