BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σύννεφα στον αγροτικό χώρο, ΟΠΕΚΕΠΕ, γάλατα, φέρνουν φωνές

Με αφετηρία τη μεγάλη μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων, τουλάχιστον με βάση τη μέχρι σήμερα διαχείριση αυτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και με «καύσιμο» από την σκληρή αντιπαράθεση αγροτών και κυβέρνησης στη Γερμανία, εντείνεται τις τελευταίες ημέρες η αγροτική κινητικότητα και στη χώρα μας, με τους Θεσσαλούς να δίνουν άλλη μια φορά των τόνο των εξελίξεων.

αρχειο_ληψης__6_

Γιάννης Πανάγος, Λεωνίδας Λιάμης

2171
17

Πολλά τα σύννεφα στον αγροτικό χώρο, ΟΠΕΚΕΠΕ, γάλατα, φέρνουν φωνές  

Να αναφερθεί εδώ καθαρά ότι αυτή τη φορά τα πράγματα στον αγροτικό χώρο δεν είναι καθόλου καλά. Οι διευθετήσεις που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ έχουν αφαιρέσει από τους λογαριασμούς των αγροτών μεγάλα ποσά, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει μέχρι το τέλος με τα λεγόμενα οικοσχήματα (eco-schemes) που έρχονται να υποκαταστήσουν ένα σημαντικό μέρος άμεσων ενισχύσεων, τις οποίες εξασφάλιζε χωρίς πολλά - πολλά το γνωστό πρασίνισμα.

Δεν είναι όμως μόνο οι επιδοτήσεις. Το σύνολο των αγορών σε κρίσιμα αγροτικά προϊόντα, όπως είναι τα σιτηρά, το βαμβάκι και το καλαμπόκι, δίνουν τον τελευταίο καιρό σημάδια περαιτέρω υποχώρησης των τιμών, κάτι που κάνει τις επιλογές των αγροτών δύσκολες. Σημειωτέον ότι τη χρονιά που πέρασε, με τα κόστη των εισροών αρκετά ψηλά, κάηκε αρκετό… λίπος, από την ανοδική κίνηση των αγορών την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2021-20220. Αρνητικά βαραίνει, όπως είναι φυσικό, και η απώλεια παραγωγής που έχει καταγραφεί σε αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το ελαιόλαδο (βλέπε ελαιώνες σε ζώνες κοντά στη θάλασσα) και η οποία αν εξετασθεί μεμονωμένα, δηλαδή κατά περίπτωση (όχι συνολικά) δεν αντισταθμίζεται από τη σημαντική άνοδο που έχει υπάρξει στις τιμές του ελαιολάδου.     

Γκρίζο μοιάζει να είναι τον τελευταίο χρόνο το αποτύπωμα και σε ότι αφορά στα αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς, η ενδιάμεση διετία πριν τη νέα ΚΑΠ δεν άφησε πολλά περιθώρια για αξιόλογες δράσεις, οι Νέοι Αγρότες της τελευταίας προγραμματικής περιόδου δεν έπεσαν σε καλό timing με αποτέλεσμα να «κάψουν» το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης δόσης στην τρέχουσα διαχείριση, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούν ακόμα να ολοκληρώσουν τα παλιά Σχέδια Βελτίωσης και ξεγελιούνται κάθε τόσο με τις παρατάσεις.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί βέβαια και η τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία, με τις συνέπειες της οποίας τα λεγόμενα αστικά μέσα ενημέρωσης έχουν πάψει εδώ και καιρό να ασχολούνται. Όμως η ατμόσφαιρα είναι βαριά, χιλιάδες αγροτικές οικογένειες ζουν αυτό τον καιρό στον απόηχο μιας «τραγωδίας» η οποία δεν «κρύβεται» με τα μπαλώματα των αποσπασματικών κυβερνητικών μέτρων. Εκτός από τους εκατοντάδες αγρότες των παρακάρλιων περιοχών που συνεχίζουν να βλέπουν τα κτήματά τους κάτω από το νερό, υπάρχουν και οι δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλοί που είδαν τα αποθηκευμένα προϊόντα να χάνονται, τις υποδομές τους να καταστρέφονται, τα αρδευτικά συστήματα να θάβονται στη λάσπη, τα αντλιοστάσια να καταστρέφονται ολοσχερώς. Μέχρι στιγμής, για όλα αυτά, αυτό που πιστώθηκε είναι η προκαταβολή της αρωγής. Όμως κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση της εκμετάλλευσής του μόνο με 2χίλιαρο της αρωγής.

Να αναφερθεί επίσης εδώ ότι καμιά υπεύθυνη αρχή δεν έχει καταγράψει σχολαστικά μέχρι σήμερα τις απώλειες στο φυτικό κεφάλαιο των πολυετών καλλιέργειών, όπως δεν έχει δώσει και στοιχεία για τις εκτάσεις που έχουν μείνει άσπαρτες λόγω υγρασίας και θα πρέπει να προσεγγίσουν κάποιο άλλο σενάριο. 

Η ανέχεια που βιώνει σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου δεν μπορεί να κρυφτεί για πολύ καιρό ακόμα, όσο κι αν η απουσία οργανωμένων δομών συλλογικής έκφρασης των αγροτών και το αναξιόπιστο και σε υπολανθάνουσα κατάσταση συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου αδυνατούν να αναδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων και να απαιτήσουν έναν ουσιαστικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.  

Μ’ αυτή την έννοια, οι αποφάσεις που θα ληφθούν από το υποτυπώδες «κίνημα» της Θεσσαλίας και τις σκόρπιες φωνές ανά την Ελλάδα, έχουν το ενδιαφέρον τους, όπως θα έχει το ενδιαφέρον της και η μαζικότητα των συγκεντρώσεων τρακτέρ (από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας) στις αντίστοιχες περιοχές, δεν θα απηχεί ωστόσο την πραγματικότητα και πιθανότητα δεν θα κριθούν απ΄ αυτό το «κίνημα» οι πραγματικές λύσεις που θα πρέπει κάποια στιγμή να δοθούν.       

Επί ποδός οι Σερρέοι αγρότες

Φουντώνει το κύμα των αντιδράσεων στις τάξεις του αγροτικού κόσμου για τις δυσμενείς εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα και μετά τον Παλαμά, που έδειξε διάθεση για κινητοποιήσεις στις 15 Ιανουαρίου, στο «χορό» των διαμαρτυριών ετοιμάζονται να μπουν δυναμικά και οι Σέρρες.

Περισσότεροι από 300 αγρότες του νομού γέμισαν ασφυκτικά το βράδυ της Τρίτης 9 Ιανουαρίου την αίθουσα του Επιμελητηρίου της πόλης και στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου πίεσαν για την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να εκφραστεί η διογκούμενη δυσαρέσκεια που υπάρχει στις τάξεις των παραγωγών.

Ως πρώτο βήμα, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, αποφασίστηκε να επιδοθεί στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο ένα ψήφισμα με όλα τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο από τη νέα ΚΑΠ και όχι μόνο. «Εκείνος με τη σειρά του θέλουμε να το μοιράσει στους βουλευτές και τους δημάρχους του νομού και να προκαλέσει, στις αμέσως επόμενες ημέρες, μια κοινή συνάντηση, ώστε όλα αυτά που μας απασχολούν και έχουν κάνει το επάγγελμα του αγρότη μη βιώσιμο, να συζητηθούν και δια ζώσης και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, διότι ο κόσμος είναι πικραμένος και εξοργισμένος με αυτά που συμβαίνουν, γιατί δεν βγαίνει πλέον», είπε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Παράλληλα με την πρωτοβουλία αυτή, η συνέλευση εξουσιοδότησε τη διοίκηση του Συλλόγου να έρθει σε επαφή και με άλλους παραγωγούς στην Κεντρική Μακεδονία, που έχουν ανάλογες ανησυχίες, με σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα ανάληψης μιας κοινής δράσης, η οποία στο θετικό σενάριο, θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη και στο να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους για δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Θα ξεκινήσουμε συνεννοήσεις με συναδέλφους σε άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στα Γιαννιτσά όπου είχαν επίσης χθες μια ανάλογη σύσκεψη οι αγρότες και εφόσον υπάρξει πεδίο συνεννόησης, θα ζητήσουμε σε δεύτερο χρόνο να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και σε περίπτωση που η συμμετοχή των δυνάμεων είναι μαζική θα επιδιώξουμε να πάμε με τα μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη, είτε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, είτε στο πλαίσιο της Agrotica», εξηγεί ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου συμπληρώνοντας πως για να έχει αποτέλεσμα η όποια κινητοποίηση θα χρειαστεί να γίνει με μεθοδικότητα, οργάνωση και συμμετοχή του κόσμου.

Τα προβλήματα των αγροτών, όπως καταγράφηκαν στη διάρκεια της συνέλευσης, είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, το ενεργειακό, τα μεγάλα ενοίκια στο κόστος γης και τα προβλήματα που δημιούργησε η νέα ΚΑΠ, σε σχέση με τις πληρωμές των επιδοτήσεων, η δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις τιμές των προϊόντων.

«Δεν είναι δυνατό να σπέρνουμε βαμβάκι ή καλαμπόκι με δύο ευρώ το λίτρο πετρέλαιο και να πουλάμε το προϊόν με 55 ή 18 λεπτά αντίστοιχα. Από το να μπαίνουμε μέσα, είναι καλύτερα να τα παρατήσουμε και να φύγουμε», ανέφερε ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας πως «η αγωνία και η απογοήτευση του κόσμου είναι έκδηλη για την επιβίωση του».

Σκληρή στάση αγροτών στη Γερμανία

Αντίθετα, το κύκλο και την έκταση των αντιδράσεων στην Ελλάδα, μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό η έκβαση των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Γερμανία, όπου οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν δείχνουν να εξασθενούν. 

Τα τρακτέρ μπήκαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στο Βερολίνο και στάθμευσαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Γίνεται λόγος για περισσότερα  από 700 αγροτικά οχήματα με την αστυνομία να μένει απαθής.

Ταυτόχρονα εκατοντάδες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη Γερμανία με αποκλεισμούς δρόμων και οδικών κόμβων σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Χιλιάδες αγροτικά μηχανήματα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν τους δρόμους προκαλώντας πολύωρα μποτιλιαρίσματα.

Προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες καταγράφονται στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στην Σαξονία κοντά στη Δρέσδη, στη Βαυαρία, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Περισσότερες από 270 διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σήμερα Τρίτη (8/1) μόνο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στις οποίες εκτιμάται ότι συμμετέχουν περίπου 25.000 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Σε απάντηση στις διαμαρτυρίες των αγροτών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσύρει ορισμένες από τις προγραμματισμένες περικοπές ενισχύσεων, χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν θα συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτές η επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο.

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

10-01-2024 21:20GENERAL LEE

ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

10-01-2024 13:49Ένα πουλακι λαλησε

Για να μπορέσει να επιζήσει ένας αγροτοκτηνοτροφοςαπαιτειτε να υπάρχει παραγωγη και τιμή που να αφήνει κέρδος. Οι επιδοτήσεις μέχρι τώρα διέλυσαν την παραγωγη κ έκαναν αγρότες του καφενείου κ τωρα που κόπηκαν άφησαν κόσμο στο έλεος.. Για να υπάρξει παραγωγη πρεπει το κράτος να βοηθήσει μειώνοντας το κόστος παραγωγης καυσιμα ενέργεια ασφαλιστικ εισφορές ΕΛΓΑ κτλ. Για να υπάρχουν τιμές πρεπει να υπάρχουν συναιτερισμοι κ ομάδες παραγωγων. Οι μεμονωμένοι παραγωγοι κ οι ανοικτές τιμές είναι το γλέντσμα των εμπόρων.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

10-01-2024 13:07Γιωργος

Προσωπικα δεν στηριζομαι στις επιδοτησεις.σταφυλια καλλιεργω,δεν εχω σπαρτα στον καμπο ωστε να βασιζω το εισοδημα μου κατα 90% στην επιδοτηση και οχι στην πωληση προιοντων.βασιζομαι στο να καλλιεργησω,να παραξω προιοντα χωρις προβληματα με ζημιες λογω καιρου και να τα πουλησω σε μια βιωσιμη τιμη.αν ειχα ενα ασφαλες και ικανοποιητικο εισοδημα,πολυ λιγο θα με απασχολουσε η ενιαια ενισχυση.βεβαια στον καμπο ειναι αλλιως τα πραγματα.οι παραγωγοι εκει κατα κυριο εισοδημα εχουν την επιδοτηση γιατι ετσι εχει αποφασιστει απο την ευρωπαικη ενωση και σωστο ειναι αυτο.οι ανθρωποι αυτοι δεν επιδοτουνται και καθονται,αλλα καλλιεργουν,ξοδευουν,κοπιαζουν για να ταισουν ολο τον κοσμο και γι'αυτο εχει αποφασιστει να ενισχυονται.οσοι προσβαλουν και προκαλουν δηθεν για τεμπεληδες αγροτες που καθονται και πληρωνονται επιδοτησεις,ειναι το λιγοτερο γαιδουρια και βλαμμενοι.μονο τα κομματοσκυλα εχουν κολλημενο μυαλο και δεν καταλαβαινουν απολυτως τιποτα.τετοιους τους εκανα περα!!!δεν αξιζουν τιποτα αλλο περα απο μια καλημερα και μονο.

Απάντηση

10-01-2024 12:05ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΑΣ ΜΙΩΣΑΤΕ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 50 ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ Η ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΗΧΩΡΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΑΦΗΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΙΛΕΙ ΣΠΙΤΙΑΣΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΣΤΑ ΣΥΝΕΦΑ ΑΡΚΕΤΑ ΑΣΧΟΛΗΘΙΚΑΜΕ ΜΑΖΙΣΑΣ ΘΑ ΜΗΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΗΛΑ 45 ΛΕΠΤΑ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ 2,60 ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ 1.5 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΣΙΤΑΡΙ 19 ΛΕΠΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ 2,40 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Απάντηση

10-01-2024 10:09maria

Δεν έχει συννεφα . Βρεχει φωτιά στην στραττα μας

Απάντηση

10-01-2024 08:36Βοσκός

Δεν βλέπω καμία συμπληρωματική πληρωμή ούτε καμία διαφάνεια από ΥΠΑΑΤ και οπεκεπε καμία ενημέρωση για αυτά που δεν δώσανε για αυτά που χρωστάνε από την προκαταβολή και την εξόφληση του Δεκεμβρίου έχει ξεχειλίσει το ποτήρι. Αυτά που θα συμβούν αυτή τη χρόνια δεν θα τα πιστεύεται είστε υποδουλωμένες πουτανες του πληκτρολογίου και ευνουχισμένοι με χρονια πλύση εγκεφάλου και Στοκχόλμης σύνδρομο. Αντιδράστε γιατί θα τρώτε μπιφτέκια από εκτυπωτή και οι Πακιστανοί θα Παντρεύονται τους νέους Θα σας τσιπάρουν αφού σας τριπλόεμβολιάσανε. Το μόνο που μένει είναι η φωνή του αγρότη να ακουστεί και να απαιτήσει αυτά που δικαιούται Ξυπνήστε και βγείτε στο δρόμο γιατί όσο δεν μιλάς αγροκτηνοτρόφε τόσο σε γαμάνε οι ανθέλληνες και οι μαριονέτες που κυβερνούν. Πληρώστε ότι χρωστάτε στον κόσμο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές