BACK TO
TOP
Άμεσες Ενισχύσεις

Δείχνει να μένει σταθερή ως το 2022 η βασική ενίσχυση στην Ελλάδα

Την προαιρετική εφαρµογή της εσωτερικής σύγκλισης για τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης που αφορούν τις πληρωµές των ετών 2020, 2021 και 2022, συµφώνησαν τελικά Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Προεδρία στα πλαίσια του µεταβατικού κανονισµού της ΚΑΠ.

download__3_

19
0

Ως εκ τούτου, εφόσον η Ελλάδα δεν θα είναι υποχρεωµένη να ακολουθήσει την εσωτερική σύγκλιση, αναµένεται εκτός απροόπτου να επιλέξει να παραµείνει σταθερή η αξία τους τουλάχιστον για φέτος. Όπως και να έχει, το κάθε κράτος µέλος θα πρέπει να γνωστοποιήσει την απόφασή του ένα µήνα µετά την οριστική ψήφιση του κανονισµού, δηλαδή µέσα στον Αύγουστο.

Παράλληλα, µε βάση τον κανονισµό εξασφαλίζεται η συνέχεια του καθεστώτος συνδεδεµένων ενισχύσεων όπως ισχύει σήµερα, αλλά και η πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης για τα έτη 2021 και 2022 στις πρώην µειονεκτικές περιοχές µε στρεµµατικό πριµ τα 2,5 ευρώ ανά στρέµµα.

Σηµαντικές είναι οι προβλέψεις του µεταβατικού κανονισµού της ΚΑΠ που παρατείνει κατά 2 έτη την τρέχουσα περίοδο, όσον αφορά τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριµένα, δίνει το δικαίωµα στα κράτη-µέλη να προχωρήσουν σε νέες προσκλήσεις 5ετών δεσµεύσεων (π.χ Βιολογική Γεωργία, Απονιτροποίηση κ.λπ) χρησιµοποιώντας µάλιστα νέο χρήµα, εφόσον έχουν εξαντληθεί πραγµατικά (µε πληρωµές) τα κονδύλια του ΠΑΑ.

Σηµειώνεται εδώ πως η Ελλάδα δικαιούται για το 2021 πόρους ύψους 509 εκατ. ευρώ στα πλαίσια του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης τους οποίους µπορεί να διεκδικήσει µόνο αν αποδείξει µεγάλη απορροφητικότητα, κάτι που δεν τα έχει καταφέρει µέχρι στιγµής. Τέλος, ο κανονισµός δίνει τη δυνατότητα στα κράτη µέλη για τους κλάδους ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελαίων, να καθορίσουν κανόνες για την εµπορία προκειµένου να σταθεροποιηθεί η λειτουργία της αγοράς, όπως ισχύει ήδη για το κρασί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία