BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Οι πέντε πηγές που αναπληρώνουν το Εθνικό Απόθεμα, προς διαμόρφωση τα τελικά πριμ των eco -schemes

Οι πέντε πηγές αναπλήρωσης.

5_106_2

Γιώργος Κοντονής

4743
5

Οι πηγές τροφοδοσίας του Εθνικού Αποθέµατος 2023 είναι:

α) τα σηµαντικά αδιάθετα ποσά από το 2018 και µετά,

β) τα ποσοστά παρακράτησης από τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, 

γ) τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης που δεν ενεργοποιήθηκαν για δύο συνεχόµενα χρόνια,

δ) επιστροφές κατανοµής Εθνικού Αποθέµατος από όσους τους κατανεµήθηκαν και δεν µπόρεσαν να τα αξιοποιήσουν,

ε) ανακτήσεις Εθνικού Αποθέµατος προηγούµενων ετών µετά από ελέγχους στους οποίους αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε νόµιµη κατοχή των εκτάσεων που δηλώθηκε την χρονιά υποβολής της αίτησης (στην πλειοψηφία τους οι εκτάσεις αυτές αφορούσαν µεγάλους βοσκοτόπους που δηλώνονταν σε καλή γεωργική κατάσταση χωρίς ζώα). Στην περίοδο 2023-2027, το συνολικό ποσό του αποθέµατος θα κατανεµηθεί στις τρεις αγρονοµικές περιφέρειες, µε τα ίδια ποσοστά µε τα οποία κατανέµεται και το συνολικό ποσό της Bασικής Ενίσχυσης, δηλαδή το 46% στην περιφέρεια των αροτραίων καλλιεργειών, το 28% στην περιφέρεια των µόνιµων καλλιεργειών και το 27% στην περιφέρεια των βοσκοτόπων.

Περίπου η µισή έκταση που ενεργοποιεί φέτος επιδοτήσεις έχει δεθεί µέχρι στιγµής µε κάποια δράση eco-scheme κάτι που δείχνει τις ραγδαίες αλλαγές στον καταµερισµό των ενισχύσεων, που επέφερε το πρώτο έτος µετάβασης προς το νέο µηχανισµό άµεσης στήριξης της ΚΑΠ. Η εξέλιξη αυτή εφόσον επιβεβαιωθεί και από τα τελικά στοιχεία των δηλώσεων, έχει πολλαπλές αναγνώσεις:

Πρώτον, δείχνει πως οι επιδοτήσεις συγκεντρώνονται στους πιο οργανωµένους παραγωγούς που έχουν αναπτυξιακές προοπτικές και µπαίνουν σε έξοδα και επιπλέον φροντίδες για να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω. Όπως άλλωστε ανέφερε προ ολίγων ηµερών γλαφυρά ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων, ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης από τα Ιωάννινα «δεν θα παίρνεις επιδοτήσεις απλώς για συµπλήρωση του εισοδήµατος». Πιο απλά οι εποχές των εύκολων επιδοτήσεων τελείωσαν.

∆εύτερον, κάποιοι συνειδητά ή λόγω αδυναµίας ή ακόµη και λόγω της µη επαρκούς επεξήγησης των διαδικασιών επιδότησης µε ευθύνη των αρµοδίων αρχών (την αργοπορία στις εφαρµοστικές έχει στηλιτεύσει πολλάκις η οµάδα σχεδιασµού της νέας ΚΑΠ), αποµακρύνονται από όλη τη διαδικασία του πρασινίσµατος. 

Τρίτον, το γεγονός ότι η µισή έκταση που δηλώνεται στο ΟΣ∆Ε δένεται µε κάποιο eco-scheme δεν σηµαίνει πως ξαφνικά η ελληνική γεωργία έγινε και «πράσινη». Άλλωστε το 25% περίπου των εκτάσεων δηλώθηκαν ως βιολογικές και µένει να φανεί πόσες από αυτές θα δηλωθούν ως τέτοιες ξανά µετά την αυστηροποίηση των διαδικασιών. 

Τέταρτον, η τάση συγκέντρωσης των ενισχύσεων υποστηρίζει τη σταδιακή συγκέντρωση των εκµεταλλεύσεων σε λιγότερα χέρια κάτι που µένει να επιβεβαιωθεί και από τις µελλοντικές δηλώσεις ΟΣ∆Ε. Το 2022 είχαν κάνει αίτηση ενίσχυσης και είχαν πληρωθεί το τσεκ (εξόφληση) πάνω από 640.000 παραγωγοί. Φέτος, πραγµατοποιήθηκαν 653.359 αιτήσεις  από τις οποίες αιτήθηκαν δικαιώµατα 585.853 παραγωγοί. Οι υπόλοιποι 67.506 παραγωγοί που υπέβαλαν αιτήσεις ΟΣ∆Ε 2023 δεν ήταν κάτοχοι δικαιωµάτων την στιγµή του υπολογισµού της προκαταβολής, διότι είτε αναµένουν µεταβίβαση δικαιωµάτων, είτε κατανοµή από το εθνικό απόθεµα.

Πέµπτον, είναι σηµαντικό να υπάρξουν στοιχεία για το πώς είναι µοιρασµένα ανά αγρονοµική περιφέρεια τα στρέµµατα που δεν δέθηκαν µε κάποιο eco-scheme. Έως ένα µεγάλο βαθµό είναι δικαιολογηµένο για τους κτηνοτρόφους να µην επέλεξαν κάποια πράσινη δράση καθώς η µόνη διέξοδος που είχαν ήταν τα βιολογικά, µέχρι να γίνει η τροποποίηση που µπήκαν και τα δασολίβαδα στην εξίσωση των πριµοδοτήσεων. Σηµειώνεται ότι από τα 38 εκατ. στρµ, τα 17 εκατ. αφορούν βοσκοτόπια. Ως εκ τούτου, τα παραπάνω στοιχεία θα βοηθήσουν ώστε να γίνει κατανοητό ποιες από τις παραπάνω «αναγνώσεις» έχει βάση.  

Το πώς τώρα θα επηρεαστεί και το τελικό ποσό της πληρωµής ανά στρέµµα είναι άγνωστο µέχρις ότου να ενσωµατωθούν όλα τα απαιτούµενα στοιχεία στο ΟΣ∆Ε. ∆ηλαδή αν τελικά πάρουν λιγότερά ή περισσότερα από την υπολογισµένη πριµοδότηση.


Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

27-12-2023 00:46Κώστας

Όλα γίνονται για να κόψουν λεφτά απο τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλα τα άλλα είναι μαλακίες.Οικολογικα σχήματα και βιολογικά όλα για τα μάτια του κόσμου.

Απάντηση

26-12-2023 20:36Saron

Εμείς που είμαστε ήδη ενταγμένοι στην βιολογικοί Γεωργία μέτρο 11,δεν δικαιούμαστε από τα οικολογικά σχήματα;;

Απάντηση

26-12-2023 18:22Κωστας

Στο οικολογικό σχήμα της βιολογικης κτηνοτρόφιας πόσο θα είναι το στρέμμα ξέρουμε?

Απάντηση

26-12-2023 12:33αυγενακης μονο

και αλλα λεφτα?αυγενακη ευχαριστουμε

Απάντηση

26-12-2023 11:53alex

Όσον αφορά το Τρίτον. Τι σημαίνει οτι αν και οι μισες εκτάσεις συνοδεύονται απο ενα eco-scheme, δεν σημαίνει οτι γιναν πράσινες. Το έχετε ξαναγράψει. Όταν σου ζητιέται η καλλιέργεια συγγκεκριμένης ποικιλίας σπόρου, η αλλαγή απο ποτιστικη σε ξηρική καλλιέργεια, η αμειμψισπορά, η καλλιέργεια ψυχανθών, η χρήση μιας εφαρμογής παρακολούθησης τη οποία εγκαταστήσαμε αλλά δεν λειτουργεί, ο ψεκασμός με συγκεκριμένο τροπο και άλλα πολλά που τηρουνται όπως περιγράφονται στα κείμενα της Νέας ΚΑΠ. Γιατί όλα αυτά που μας ζητούνται, όταν εφαρμόζονται, δεν είναι τα ίδια και πιο αυστηρά απο το παλιό πρασίνισμα? Όταν το κράτος ζητά κάποιες προϋποθέσεις και τις τηρείς, σημαίνει οτι προς την κατεύθυνση αυτή, έγιναν οι εκμεταλλεύσεις όσο πράσινες μας ζητήθηκε. Αν δεν σημαίνει αυτό, να τις αλλάξει. Αυτή είναι η Νέα Καπ, αν έχετε μια άλλη να προτείνετε, καλώς, αλλά για την ώρα ο,τι αποφασίστηκε το περασμένο Ιούνιο, καθυστερημένα, και αναδρομικά για 9 μήνες πίσω και ενώ είχαν σπείρει σπεύσαν οι γεωργοί να το ικανοποιήσουν, όσο ήταν δυνατον και όσοι ήθελαν να πληρωθούν eco scheme.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά