BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με ΟΣΔΕ τετραετίας προσωρινή λύση για καταβολή επιδοτήσεων σε αγροτεμάχια με θέμα με το Κτηματολόγιο

Ειδική νομοθετική ρύθμιση για πληρωμές επιδοτήσεων για αγροτεμάχια που αντιμετωπίζουν ζητήματα με το Κτηματολόγιο ετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Ανδριανός. Έτσι επιχειρεί να δώσει προσωρινά «τέλος» στο πρόβλημα με τον κωδικό σφάλματος 54350 εξαιτίας του οποίου οδηγούνται σε απώλεια ενισχύσεων περίπου 200.000 παραγωγοί πανελλαδικα.

Screenshot_2026-04-28_at_3_50_32_PM

1649
0

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ με θέμα «Αποκλεισμός αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης από αγροτικές ενισχύσεις λόγω ζητημάτων Κτηματολογίου», ο κ. Ανδριανός τόνισε ότι η πρόταση που προωθείται εισάγει τεκμήριο προσωρινής αναγνώρισης αγροτικής χρήσης για εκτάσεις που δηλώνονταν στο ΟΣΔΕ την τελευταία τετραετία, καλλιεργούνται πραγματικά ακόμα και αν εκκρεμούν ζητήματα ιδιοκτησίας ή διοικητικές διαδικασίες με στόχο να μη χάνονται ενισχύσεις για πραγματικούς παραγωγούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

«Καλύπτει ενδεικτικά εκκρεμείς διορθώσεις κτηματολογικών εγγραφών, εκκρεμείς διαδικασίες του ν.4061/2012, παραχωρητήρια, αναδασμούς, διανομές σε εποικιστικές εκτάσεις, εκκρεμείς ενστάσεις στο Κτηματολόγιο, εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, ζητήματα δασικών χαρτών, αλλά και περιπτώσεις λανθασμένης ψηφιακής αποτύπωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda


Περαιτέρω, προβλέπεται ακόμα ειδική διαδικασία ένστασης η οποία επιτρέπει στους παραγωγούς να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να τεκμηριώνεται η νόμιμη χρήση των εκτάσεων και να αποκαθίσταται η επιλεξιμότητα τους για ενισχύσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Ανδριανός η εν λόγω ρύθμιση δεν απονέμει κυριότητα ούτε υποκαθιστά τις διαδικασίες του Κτηματολογίου ή της Δικαιοσύνης, αλλά προσωρινή λύση με στόχο την αποφυγή αδικιών λόγω διοικητικών εκκρεμοτήτων.

Η λύση αυτή προωθείται, καθώς όπως υποστηρίζει ο ΥφΑΑΤ δίνει αφενός άμεση λειτουργική λύση στο πρόβλημα χωρίς αφετέρου να παραβιάζει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ζήτημα αφορά αγρότες που αντιμετωπίζουν ζητήματα λόγω της σύγκρουσης διαφορετικών διοικητικών μητρώων του ΟΣΔΕ, της ΑΑΔΕ και του Κτηματολογίου, που παρότι για πολλά χρόνια δηλώνονταν στις ΕΑΕ και είχαν ενταχθεί στο σύστημα πληρωμών ως επιλέξιμες, με νέες διασταυρώσεις υπήρξαν περιπτώσεις που την κυριότητα εμφανιζόταν να έχει το Ελληνικό Δημόσιο, μολονότι οι αγρότες δηλώνουν τις εκτάσεις στο Ε9, καταβάλλει ΕΝΦΙΑ ή την κατέχει

βάσει νόμιμων εγγράφων. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο κ. Ανδριανός η εγγραφή στο Ε9 ή η φορολογική δήλωση δεν επαρκεί ως αποδεικτικό στοιχείο κυριότητας, νόμιμης κατοχής ή χρήσης της έκτασης που απαιτείται από το ενωσιακό δίκαιο για καταβολή ενισχύσεων.

«Οι πραγματικοί παραγωγοί είναι οι πρώτοι που έχουν συμφέρον από αυτό το νέο σύστημα, να γνωρίζουμε ποιος καλλιεργεί, τι καλλιεργεί και με ποια νόμιμη βάση. Να μη δημιουργούνται γκρίζες ζώνες, να μην υπάρχουν παράθυρα για επιτήδειους, να κατευθύνονται οι ενισχύσεις σε αυτούς που πράγματι παράγουν. Ακριβώς γι’ αυτό, η λύση που προωθούμε δεν είναι οριζόντια εξαίρεση, αλλά στοχευμένη διαδικασία τεκμηρίωσης.

Ο παραγωγός θα μπορεί να προσφεύγει σε ειδική διαδικασία ένστασης και να προσκομίζει διοικητικά, συμβολαιογραφικά, γεωγραφικά ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τη νόμιμη κατοχή, νομή ή χρήση της έκτασης. Η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω ειδικής διαδικασίας ελέγχου από την ΑΑΔΕ και εφόσον αποδεικνύεται πραγματική καλλιέργεια και αληθινή αγροτική χρήση, η έκταση θα αναγνωρίζεται προσωρινά ως επιλέξιμη ώστε να μην χάνονται οι ενισχύσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές εκκρεμότητες.

Θέλω εδώ να είμαι απολύτως σαφής. Η ρύθμιση αυτή δεν απονέμει κυριότητα. Να είμαστε ξεκάθαροι. Η ρύθμιση -επαναλαμβάνω- αυτή δεν απονέμει κυριότητα. Δεν λύνει οριστικά επιχειρησιακές διαφορές. Δεν υποκαθιστά το Κτηματολόγιο, ούτε τα δικαστήρια, ούτε τις αρμόδιες διοικητικές διαδικασίες. Αυτά παραμένουν στην αρμοδιότητα των οικείων αρχών. Λύνει, όμως, ένα διαφορετικό και επείγον πρόβλημα, να μην τιμωρείται οικονομικά ο πραγματικός παραγωγός μέχρι να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό ή διοικητικό καθεστώς της έκτασης που καλλιεργεί» επεσήμανε ο κ. Ανδριανός.

Σε σχετική ανακοίνωση του Οζγκιούρ Φερχάτ αναφέρονται τα εξής:

Απάντηση έλαβε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης με τη Νέα Αριστερά, Οζγκιούρ Φερχάτ, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον αποκλεισμό αγροτών από αγροτικές ενισχύσεις εξαιτίας προβλημάτων στις εγγραφές του Κτηματολογίου.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φερχάτ ανέδειξε ότι χιλιάδες αγροτεμάχια, τα οποία καλλιεργούνται επί δεκαετίες και δηλώνονται κανονικά από τους παραγωγούς, εμφανίζονται πλέον ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου λόγω διασταυρώσεων στοιχείων μεταξύ του Κτηματολογίου, της ΑΑΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως τόνισε, η εμφάνιση του κωδικού σφάλματος 54350 είχε ως αποτέλεσμα οι εκτάσεις να χαρακτηρίζονται μη επιλέξιμες, οδηγώντας σε απώλεια ενισχύσεων για περίπου 200.000 παραγωγούς πανελλαδικά.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι πρόκειται για διοικητικό πρόβλημα και όχι για ευθύνη των αγροτών, καθώς οι ίδιοι διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, δηλώνουν τις εκτάσεις τους στο Ε9 και καταβάλλουν κανονικά ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, έθεσε κρίσιμα ερωτήματα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σχετικά με την αποκατάσταση των πληρωμών, τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και τον κίνδυνο απώλειας περιουσιακών δικαιωμάτων.

Απαντώντας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ανδριανός, αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι προκύπτει από τη σύγκρουση διαφορετικών διοικητικών μητρώων και όχι από υπαιτιότητα των παραγωγών. Τόνισε, ωστόσο, ότι η καταβολή ενισχύσεων διέπεται από το ενωσιακό δίκαιο, το οποίο απαιτεί σαφή τεκμηρίωση της νόμιμης κατοχής ή χρήσης των εκτάσεων.

Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι προωθείται ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία εισάγει τεκμήριο προσωρινής αναγνώρισης αγροτικής χρήσης για εκτάσεις που καλλιεργούνται πραγματικά και δηλώνονται στο ΟΣΔΕ τα τελευταία τέσσερα έτη, ακόμη και αν εκκρεμούν ζητήματα ιδιοκτησίας ή διοικητικές διαδικασίες. Στόχος της ρύθμισης είναι να μη χάνονται ενισχύσεις για πραγματικούς παραγωγούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Παράλληλα, προβλέπεται ειδική διαδικασία ένστασης, μέσω της οποίας οι παραγωγοί θα μπορούν να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία (συμβόλαια, διοικητικές πράξεις, μισθωτήρια κ.ά.), ώστε να τεκμηριώνεται η νόμιμη χρήση των εκτάσεων και να αποκαθίσταται η επιλεξιμότητά τους για ενισχύσεις.

Ο κ. Ανδριανός διευκρίνισε ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν απονέμει κυριότητα ούτε υποκαθιστά τις διαδικασίες του Κτηματολογίου ή της Δικαιοσύνης, αλλά αποτελεί προσωρινή και πρακτική λύση για τη στήριξη των αγροτών, με στόχο την αποφυγή αδικιών λόγω διοικητικών εκκρεμοτήτων.

Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των διοικητικών προβλημάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ροδόπη, όπου η αγροτική παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

Επιπλέον, ο Βουλευτής ζητεί τη διερεύνηση του ζητήματος διόρθωσης, απόδοσης και επαναφοράς του χαρακτηρισμού των τίτλων των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων στους πραγματικούς κατόχους τους, καθώς στην παρούσα φάση, λόγω σφάλματος του Κτηματολογίου, η ιδιωτική τους περιουσία εμφανίζεται ως δημόσια γη και περιουσία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές