BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Η σπέσιαλ θρέψη στην καλλιέργεια της πατάτας και το team Πτολεμαϊδας

Κομβική για την καλλιέργεια η συνεργασία Timac Agro | ΛΥΔΑ με τον όμιλο Χρηστίδη

40-41_47

Λεωνίδας Λιάμης

280
0

∆ιαθέτει έναν από τους πέντε µεγαλύτερους µύλους στην Ελλάδα, µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ζωοτροφών, το παλαιότερο αρτοποιείο στην Πτολεµαΐδα και πιθανότατα το πιο ταχυκίνητο από άποψη τζίρου µεµονωµένο κατάστηµα αγροτικών εφοδίων πανελλαδικά. Ο όµιλος Χρηστίδη, περί ου ο λόγος, είναι µια πλήρως καθετοποιηµένη οικογενειακή επιχείρηση του αγροδιατροφικού τοµέα, µε έδρα στο 1ο χιλιόµετρο Πτολεµαΐδας - Ανατολικού, η οποία κλείνει φέτος 95 χρόνια ιστορίας και έχει πλέον καταφέρει να εξελιχθεί σε σηµείο αναφοράς για τον κλάδο της αγροδιατροφής στη ∆υτική Μακεδονία.

Το κοµµάτι των αγροτικών εφοδίων µολονότι αποτελεί τη νεότερη από τις δραστηριότητες της «οικογένειας των Μυλωνάδων» της Εορδαίας, έχει φτάσει να συνιστά τη «ναυαρχίδα» του, καθώς συνδράµει περίπου στο 50% του ενοποιηµένου ετήσιου κύκλου εργασιών, ο οποίος πέρυσι ανήλθε σε πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

«Σήµερα πέρα από τα γεωργικά εφόδια η επιχείρηση ασχολείται και µε µηχανήµατα, ανταλλακτικά, αρδευτικά και µε υπηρεσίες. Ένας αγρότης που θα µας επισκεφτεί µπορεί να βρει τα πάντα. Από µία βίδα, µέχρι να κάνει τη δήλωση ΟΣ∆Ε εδώ. Υπάρχει τµήµα µε γεωργικές υπηρεσίες, για µελέτες, βιολογικά, κάνουµε τα πάντα. Ό,τι χρειάζεται ένας αγρότης», εξηγεί ο κ. Χρηστίδης, προσθέτοντας πως «ως φιλοσοφία είµαστε υπέρ του να συνεργαζόµαστε µε µεγάλες εταιρείες. Προσπαθούµε να έχουµε προϊόντα υψηλής ποιότητας στο κατάστηµα και πάντα γνωστά brand». Μέσα από αυτή την προσέγγιση και τις σχέσεις εµπιστοσύνης που έχει χτίσει µε τους παραγωγούς, το κατάστηµα έχει καταφέρει να είναι το πρώτο του είδους τους σε πελατολόγιο και τζίρο. «Επειδή µιλάµε για ένα σηµείο πώλησης, δεν έχουµε υποκαταστήµατα, όλα ξεκινούν και τελειώνουν εδώ. Σε τζίρους είµαστε το µεγαλύτερο µαγαζί στη χώρα» επισηµαίνει ο κ. Χρηστίδης, συµπληρώνοντας πως η «εµβέλεια» του καταστήµατος ξεπερνά τα όρια του νοµού.

 

Σηµαντική η συνεργασία µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α στην πατάτα

Αν και το σκεπτικό, όταν άνοιξε το κατάστηµα, ήταν να συµβάλλει στην εξασφάλιση ποιοτικής πρώτης ύλης για τον Μύλο, δεν περιορίστηκε στο στάρι, αλλά αξιοποίησε και άλλες δυναµικές καλλιέργειες της περιοχής όπως η δενδροκοµία, τα ενεργειακά φυτά, η πατάτα και το καλαµπόκι.

Ειδικά στην καλλιέργεια της πατάτας, που αυτή την περίοδο διεξάγεται η σπορά της, η επιρροή του οµίλου Χρηστίδη είναι κοµβική. «Είµαστε το µαγαζί που έχει την περισσότερη επίβλεψη στην καλλιέργεια πατάτας, βιοµηχανικής και επιτραπέζιας. Ελέγχουµε περίπου 4.000 στρέµµατα στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Πτολεµαΐδας και Αµυνταίου, ενώ διατηρούµε και κάποιες συνεργασίες στην Καστοριά», σηµειώνει ο συνοµιλητής µας.

 

Το 90% των παραγωγών ακολουθεί πρόγραµµα λίπανσης µε προϊόντα Timac Agro | ΛΥ∆Α

Μάλιστα όπως εξηγεί, καθώς πρόκειται για µια καλλιέργεια στην οποία «σηκώνει» ο παραγωγός να επενδύσει σε σπεσιαλιτέ προϊόντα -παρότι το 2020 ήταν µια πολύ κακή χρονιά για το προϊόν, όπως επισηµαίνει- ο Όµιλος αποφάσισε να συνεργαστεί µε την εταιρεία Timac Agro | ΛΥ∆Α σε ζητήµατα εξειδικευµένης θρέψης και έχει διαµορφώσει ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα λίπανσης.

«Η πρακτική που ακολουθούµε ξεκινάει µε το κοκκώδες λίπασµα 11-10-16 µε τεχνολογία MPPA DUO, ενώ ακολουθούµε όλο το πρόγραµµα διαφυλλικών βιοδιεγερτών. Ξεκινάµε µε το Fertiactyl GZ, συνεχίζουµε µε το Fertileader AXIS, το Fertileader MAGICAL, το Fertileader KALEO και το Fertileader VITI. Συνολικά είναι 6-7 ψεκασµοί, που φέρνουν άριστα και σίγουρα αποτελέσµατα.

Το 90% των παραγωγών τηρούν απαρέγκλιτα το πρόγραµµα αυτό και δεν το κάνουν επειδή τους το προτείνουµε εµείς -το έκαναν την πρώτη φορά για αυτό- αλλά γιατί διαπίστωσαν ότι έχουν πραγµατικό όφελος. Και µιλάµε για προϊόντα special µε κάποιο κόστος το οποίο όµως ο παραγωγός υπερκαλύπτει από την απόδοση και σε ποιότητα και σε ποσότητα που επιτυγχάνει στο χωράφι. Και αυτό είναι που κάνει τον παραγωγό να το χρησιµοποιεί ξανά και ξανά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, πως «πως η εδραιωµένη αυτή συνεργασία έχει επεκταθεί και σε άλλες καλλιέργειες, για τις οποίες η Timac Agro | ΛΥ∆Α έχει εξίσου αποτελεσµατικά προϊόντα», ενώ κάνει ιδιαίτερη µνεία και «στη σηµαντική αρωγή των συνεργαζόµενων κατά τόπους γεωπόνων της Timac Agro, οι οποίοι µας βοηθούν πάρα πολύ και εµάς, διότι κάνουν δουλειά στο χωράφι µε τον παραγωγό και γενικά υπάρχει µια πολύ καλή συνεργασία και µεταξύ εταιρείας και µαγαζιού και µεταξύ εταιρείας και παραγωγών».

 

Συνδετικός κρίκος οι γεωπόνοι της Timac Agro | ΛΥΔΑ 

«Είµαστε ο συνδετικός κρίκος µε τους παραγωγούς και το κατάστηµα αγροεφοδίων», τονίζει από την πλευρά του ο ∆ηµήτρης Τσιτσιώκας, υπεύθυνος γεωπόνος της Timac Agro | ΛΥ∆Α στην περιοχή. Όπως εξηγεί η δουλειά του είναι να παρέχει δωρεάν συµβουλές στους παραγωγούς, σε εξατοµικευµένη βάση, για να ορθολογικοποιούν και να κάνουν πιο αποτελεσµατικά τα προγράµµατα λίπανσης που ακολουθούν, ως προς την ποιότητα, την ποσότητα και τη διατηρησιµότητα της σοδειάς τους.

«Πολλοί παραγωγοί µας παίρνουν τηλέφωνο και ζητούν συµβουλές για τα προγράµµατα λίπανσης τους, ώστε να τους συµβουλεύσουµε για τη βέλτιστη συνταγή σε προσωποιηµένο επίπεδο. Αυτό που προέχει είναι να µη χάνονται τα διάφορα κρίσιµα στάδια της κάθε καλλιέργειας. Το Α και το Ω είναι οι επεµβάσεις που γίνονται στο κατάλληλο στάδιο. Πλέον το καταλαβαίνει ο παραγωγός και µε τις εφαρµογές που κάνει βλέπει και ο ίδιος αποτελέσµατα», αναφέρει ο κ. Τσιτσιώκας.

 

Άτυπη συµβολαιακή µε το 70% των σιτοπαραγωγών της περιοχής

Καίριο ρόλο για τον Όµιλο Χρηστίδη διαδραµατίζει και η καλλιέργεια των σιτηρών, καθώς συνδέεται και µε τη δραστηριότητα των αλεύρων, αφού διατηρεί σύγχρονο Μύλο µε δυναµικότητα 220 τόνων άλεσης την ηµέρα, παράγοντας µια σειρά από διαφορετικούς κωδικούς προϊόντος.

Η περιοχή καλλιεργεί γύρω στα 100.000 – 120.000 στρέµµατα σίτου και σχεδόν το 70% των σιτοπαραγωγών διατηρεί µια άτυπη συµβολαιακή µε τον Όµιλο, στη λογική ότι, εάν προµηθευτούν τις εισροές τους από το κατάστηµα αγροεφοδίων του, θα το κάνουν τις περισσότερες φορές µε πίστωση, ενώ στο τέλος θα µπορούν να παραδώσουν την σοδειά τους και στην εκκαθάριση να τους αποδοθεί ό,τι τους αναλογεί ως κέρδος.

«Συγκεντρώνουµε κάθε χρόνο γύρω στους 10.000 τόνους σιτηρών, µόνο από ελληνική παραγωγή, από τους οποίους τους περίπου 5.000 τόνους της πιο ποιοτικής πρώτης ύλης τους χρησιµοποιούµε για τις ανάγκες του Μύλου µας και τους άλλους στη βιοµηχανία ζωοτροφών µας ή για εµπορία», τονίζει ο κ. Χρηστίδης και προσθέτει ότι «όσους παραδίδουν ποιοτικό στάρι, τους επιδοτούµε µε κάτι παραπάνω στην τιµή. Στους άλλους δίνουµε την τρέχουσα τιµή αγοράς, ενώ ακόµη και αν δεν είναι καλής ποιότητας το προϊόν, δεν θα αρνηθούµε την παραλαβή του».

 

Επενδύσεις σε νέες υποδοµές, προϊόντα και δραστηριότητες

Παρότι σε πέντε χρόνια ο Όµιλος θα συµπληρώσει έναν αιώνα ιστορίας, η όρεξή του για ανάπτυξη ουδόλως φαίνεται να έχει κορεστεί, µε τις νέες κινήσεις να αφορούν σχεδόν στο σύνολο των δραστηριοτήτων του.

Στο κοµµάτι των εφοδίων για παράδειγµα, θα έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι µια νέα επένδυση κατασκευής σιλό, µε δυναµικότητα 1.200 τόνων, για να υποστηρίξει το τµήµα σποροπαραγωγής, που γνωρίζει γοργούς ρυθµούς ανάπτυξης, µε βασικό πυλώνα το σκληρό στάρι (σ. σ. αντιπροσωπεύει τους περίπου 1.200 τόνους σε σύνολο 2.000 τόνων ετήσιας παραγωγής), αλλά και το κριθάρι, το τριτικάλε, τη σίκαλη, το βίκο και το µπιζέλι. Επίσης, σε συνεργασία µε παραγωγό της περιοχής προωθείται, σε 15 στρέµµατα, καλλιέργεια υπαίθρια φράουλας, µε σκοπό να καλυφθεί το κενό που αφήνει στην αγορά η παραγωγή της Πελοποννήσου.

Στο Μύλο, επίσης, όπως αναφέρει ο Άρης Χρηστίδης, στις αρχές του έτους κυκλοφόρησε ένα νέο προϊόν, αλεύρι από κριθάρι. Παράλληλα, πιθανώς µετά το Σεπτέµβριο θα γίνει κάτι ανάλογο µε α’ ύλη τη βρόµη, µε δεδοµένο ότι για τα συγκεκριµένα προϊόντα υπάρχει ανοδική τάση, ενώ ο Όµιλος µετέχει και σε ένα ερευνητικό για την παραγωγή ενός προϊόντος που θα είναι απαλλαγµένο από ακρυλαµίδια. Στο πλάνο δε, είναι να δηµιουργηθεί και µια νέα µονάδα παραγωγής ζυµαρικών, προϋπολογισµού άνω των 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία λόγω της πανδηµίας προσωρινά «πάγωσε».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία