BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Ζήτηση για αιγοπρόβειο γάλα, από 95 λεπτά συζητήσεις για συμβόλαια

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στη γαλακτοβιομηχανία, προσφορές για 95 λεπτά το κιλό στο αιγοπρόβειο γάλα.

1_Galata_10-11

Γιάννης Πανάγος

59
2

Με καλύτερες προϋποθέσεις πλησιάζει το άνοιγµα της νέας γαλακτοκοµικής περιόδου στο αιγοπρόβειο γάλα, καθώς η ζήτηση για φέτα και τυροκοµικά προϊόντα δείχνει να ξυπνάει, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και διεθνώς, ενώ οι νέες επενδύσεις που έχουν γίνει στον κλάδο της τυροκοµίας απορροφούν όλο και µεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος.

Ρόλο ενδεχοµένως να έχει παίξει και η ενίσχυση της ελεγκτικής διαδικασίας, όπως και τα βαριά πρόστιµα που προβλέπονται µε το νέο νόµο (4691-9/6/20) για τις περιπτώσεις «ελληνοποιήσεων», δηλαδή χρήσης εισαγόµενου ή υποπροϊόντων γάλακτος για την παραγωγή φέτας.

Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγµή υπάρχει έντονη κινητικότητα από την πλευρά της βιοµηχανίας γάλακτος και τυριών, ώστε να κλείσουν έγκαιρα οι συµβάσεις µε τους παραγωγούς, προκειµένου να είναι εξασφαλισµένες οι προβλεπόµενες εισκοµίσεις στη διάρκεια της νέας γαλακτοκοµικής περιόδου (2020-2021).

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν γνωστές βιοµηχανίες να έχουν απλώσει το δίκτυο παραλαβών γάλακτος τόσο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας γαλακτοκοµικής περιόδου όσο και ενόψει της επόµενης.

Έτσι, ο ΌΛΥΜΠΟΣ έκανε για πρώτη φορά απόβαση στην Αιτωλοακαρνανία, η ΗΠΕΙΡΟΣ ρίχνει δίχτυα στους Θεσσαλούς παραγωγούς, η ΑΜΦΙΓΑΛ υποχρεώθηκε να φθάσει µέχρι τη Νότια Πελοπόννησο για να καλύψει τις παραγγελίες της (ειδικά µετά τη συµφωνία µε τα A-B Βασιλόπουλος), ενώ τα µικρότερα τυροκοµεία κάνουν αγώνα για να καλυφθούν τοπικά µε την αναγκαία πρώτη ύλη.   

Οι πληροφορίες θέλουν στις συζητήσεις οι οποίες έχουν ανοίξει µε παραγωγούς - αιγοπροβατοτρόφους και ειδικότερα δε µε γαλακτοκοµικούς συνεταιρισµούς που έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν µέσα από το δίκτυό τους ποσότητες, να προσφέρεται τιµή παραγωγού µέχρι και 95 λεπτά το κιλό, ενώ δεν αποκλείεται και κάτι παραπάνω για τη συνέχεια.

Είναι σαφές ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσµα και της συρρίκνωσης, η οποία έχει επέλθει στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, ως αποτέλεσµα της κακής τριετίας (2015-2018) που προηγήθηκε και της κατάστασης, ειδικά από πλευράς ρευστότητας, στην οποία συνεχίζουν να βρίσκονται πολλές εκµεταλλεύσεις.

Οι εξελίξεις στον κλάδο δείχνουν για µια ακόµη φορά πόσο ο ένας χρειάζεται τον άλλο. ∆ηλαδή, η βιοµηχανία τους παραγωγούς και οι παραγωγοί τη βιοµηχανία. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει τα απαιτούµενα και από τις δύο πλευρές. Η βιοµηχανία στο πρώτο στραβοπάτηµα της αγοράς, σπεύδει να φορτώσει τα βάρη στους παραγωγούς, ενώ οι τελευταίοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη σηµασία αυτής της σχέσης, ειδικά σε ότι αφορά τη σταθερότητα (ροής) και την ποιότητα της πρώτης ύλης. 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 13 Ιουνίου.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

14-06-2020 11:00Maria

Που θα το παίρνουνε 95 να πάμε χαχαχα ωραίο ανέκδοτο πάντως εδώ στη Κρήτη θα ναι από 70-85λεπτα κ μετά τον Απρίλιο η τιμή πέφτει 70-50λεπτα το γιτσικο γάλα ακόμα πιο χώμα 40λεπτα αρχή τέλος... Το μπεσκεσι είναι μια επιταγαρα 12-14μηνων... Μετρητο το βλέπουμε με το κιαλλι...ειναι όλοι για τα κλάματα μπορεί κ για γέλια...

Απάντηση

13-06-2020 22:20Παναγιωτης

Μας κοροϊδεύετε κανονικά!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος