BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σκηνικό ανταγωνισμού για τις παραλαβές στο σκληρό σιτάρι

Επιβεβαιώνεται με πράξεις η φετινή καλή εικόνα αγοράς στο σκληρό σιτάρι, με τις δύο πρώτες φορτώσεις της τάξεως των 5 χιλιάδων τόνων περίπου να φεύγουν από το λιμάνι του Βόλου με τιμή FOB στα 275 και 280 ευρώ ο τόνος. Οι παραπάνω παραδόσεις έρχονται σε συνέχεια των ανακοινώσεων της ΕΑΣ Βόλου για παραλαβές του σκληρού πρώτης ποιότητας με 25 λεπτά το κιλό από τους παραγωγούς. Μόνιμα θετικό σήμα εκπέμπει ο δείκτης της Φότζια που διατηρείται για τέταρτη εβδομάδα πάνω από τα 300 ευρώ τον τόνο (από 302 – 307 ευρώ ο τόνος για σιτάρια με πρωτείνη 12%, ειδικό βάρος 80kg/hl και υαλώδη 80%).

depositphotos_192098516-stock-video-wheat-seed-harvest-silos-storage__1_

Γιάννης Πανάγος

132
0

Οι πρώτες ημέρες του αλωνισμού στη Θεσσαλία τοποθετούν το 80% της παραγωγής σκληρού σίτου στην πρώτη ποιότητα και εφόσον ο καιρός κρατήσει για λίγες μέρες ακόμα θα μπορεί να γίνεται λόγος για μια από τις καλύτερες ποιοτικά αποδόσεις των τελευταίων ετών. Ίσως είναι αυτό που κάνει τους αγοραστές να συνωστίζονται αυτή τη φορά και να φορτώνουν αδιάκριτα, καθώς όλα τα στοιχεία προοιωνίζουν μια καλή αγορά το επόμενο διάστημα και τουλάχιστον μέχρι να πέσουν στην αγορά κατ’ αρχήν τα γαλλικά σκληρά και στη συνέχεια τα σκληρά σιτάρια του Καναδά, ο όγκος και η ποιότητα των οποίων δεν μπορεί σήμερα να προεξοφληθεί.

Όλα ξεκινούν πάντως από το γεγονός ότι κατά το προηγούμενο τρίμηνο και με αφορμή την κατάσταση που δημιούργησε ο κορωνοϊός, οι εταιρείες ζυμαρικών και οι αλευρόμυλοι άδειασαν από σιτάρι, ενώ η καταναλωτική ζήτηση παραμένει ζωηρή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η διαδικασία των ανοικτών τιμών που επιβάλει κάθε χρόνο το ιδιωτικό εμπόριο, φέτος δεν δείχνει να ευδοκιμεί, καθώς οι παραγωγοί γίνονται πιο επίμονοι και εκδηλώνουν τη διάθεση να κλείσουν τα σιτάρια πριν πέσουν στα σιλό των εμπόρων.

Νωρίτερα το agronews έγραφε:     

Με 25 λεπτά το κιλό και τα λεφτά στο χέρι το σκληρό Α' ποιότητας λέει ο Πρίντζος

Σε επίσημη ανακοίνωση προβαίνει τις επόμενες ώρες η ΕΑΣ Βόλου, προσφέροντας τιμή 25 λεπτά το κιλό για τα σκληρά σιτάρια πρώτης ποιότητας τα οποία μάλιστα θα πληρώνονται αμέσως. 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews, από στιγμή σε στιγμή ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος ανακοινώνει τη συγκέντρωση περισσότερων των 10.000 τόνων σκληρού σιταριού, Α' ποιότητας σε τιμή η οποία καθορίζεται στα 25 λεπτά το κιλό. Σ' αυτή την κατηγορία, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπολογίζεται να βγει το 80% και πλέον της παραγωγής που θα συγκεντρώσει η Ένωση. Αντίστοιχα, όσα σιτάρια δεν εξασφαλίζουν τα προβλεπόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρώτης ποιότητας θα παραλαμβάνονται από την Ένωση με 23 λεπτά το κιλό.


Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος.

Οι πληροφορίες θέλουν  τον έμπειρο πρόεδρο της Οργάνωσης να σταθμίζει προσεκτικά την απόφασή του για τα 25 λεπτά, σε μια προσπάθεια να «σπάσει» τα στεγανά του ιδιωτικού εμπορίου που επιχειρεί για μια ακόμη φορά και σε πείσμα των κανόνων προσφοράς και ζήτησης να επιβάλει τους δικούς του όρους. Σημειωτέον ότι το χρηματιστήριο της Φότζια για τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα διατηρεί αμετάβλητη στα 302 ευρώ τον τόνο (τιμή αποθήκης παραγωγού) την τιμή για το σκληρό σιτάρι. Αυτή η τιμή δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά σιτάρια, σήμερα, δηλαδή μεσούσης της περιόδου συγκομιδής, να διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο με 27 λεπτά το κιλό τουλάχιστον.

Σημειωτέον ότι εδώ και εβδομάδες η Agrenda και το Agronews, τα μόνα μέσα αγροτικής ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, επιμένουν ότι με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της φετινής αγοράς σιτηρών, η τιμή παραγωγού για το σκληρό μπορεί να ξεκινήσει από τα 25 λεπτά μέσα στ' αλώνια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία