BACK TO
TOP
Agrenda

Η υποτιμημένη τουρκική λίρα ξεζουμίζει τα λεμόνια

Στις «αθρόες εισαγωγές» αποδίδουν οι παραγωγοί τη µειωµένη, συγκριτικά µε πέρυσι, τιµή στο λεµόνι, η οποία το διάστηµα αυτό κυµαίνεται στα 30 µε 35 λεπτά το κιλό, χωρίς ωστόσο να κόβουν και πολλοί, δεδοµένου ότι  τα επίπεδα αυτά δεν είναι ικανοποιητικά.

4-lemoni-grafima

Πέτρος Γκόγκος

10
1

Την ίδια περίοδο πέρυσι η τιµή βρισκόταν στα 40 λεπτά, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου δεν έπεσε από το όριο αυτό, σύµφωνα µε τον Γιάννη Θεοδώρου από τον συνεταιρισµό Κάτω Τραγάνας. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι τιµές έπεσαν απότοµα, αφού τον Σεπτέµβρη το ξεκίνηµα έγινε στα 70 µε 80 λεπτά το κιλό.

Η παραγωγή µάλιστα είναι στην περιοχή αυτή µειωµένη κατά 20%. Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδώρου, η φτηνή τουρκική λίρα βοήθησε στην εδραίωση του τουρκικού λεµονιού στην εγχώρια αγορά. Πάντως, «από δω και πέρα φαίνεται ότι υπάρχει µια ελπίδα για κάτι  παραπάνω. Αυτό θα φανεί προς τα τέλη του µήνα», υποστηρίζει ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, η πιο πρόσφατη έκθεση του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας υπογραµµίζει για την περίπτωση της Ελλάδας, πως η χώρα εξαρτάται όλο και περισσότερο στις εισαγωγές, ενώ εκτιµά πως η παραγωγή φέτος δεν θα παρουσιάσει αξιοσηµείωτες διαφοροποιήσεις.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή αναµένεται να αυξηθεί κατά 10% την τρέχουσα εµπορική περίοδο, σύµφωνα µε τα  στοιχεία του USDA. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην Ισπανία, η οποία θα γνωρίσει µια αύξηση στην δική της παραγωγή κατά 19,4% συγκριτικά µε την προηγούµενη χρονιά. Η αύξηση αποδίδεται στις πολύ ευνοϊκές για την καλλιέργεια καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Συνδυαστικά, τα τελευταία έτη η χώρα της Ιβηρικής έχει αυξήσει τις καλλιεργούµενες εκτάσεις µε λεµονιές, µε στόχο να εδραιώσει την εµπορική της θέση στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Ιανουαρίου
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-01-2019 10:17Σταύρος χατζηπαρασκευας

Να προτιμάτε τα ελληνικά προϊόντα και όχι τά εισαγωμενα που είναι ακατάλληλα και όχι τόσο ποιοτικά σαν τά ελληνικάη

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία