BACK TO
TOP
Agrenda

Έγραψαν τα 69 σεντς τα συμβόλαια βάμβακος, κλίμα ανόδου και στο σύσπορο

Tιμή στα 69,01 σεντς η λίμπρα γράφουν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου, με τα συμβόλαια Μαΐου και Ιουλίου του 2021 να βρίσκονται στα 70,38 και 70,85 σεντς αντίστοιχα. Με την διαμόρφωση αυτών των επιπέδων ξεκινά την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου η εβδομάδα διαπραγματεύσεων στο χρηματιστήριο βάμβακος.

22-35_pin_5

Ελένη Δούσκα

54
2

Διαψεύδοντας πολλούς που τον Ιούλιο έσπευδαν να προεξοφλήσουν το ταβάνι κάτω από τα 63 σεντς η λίμπρα καλώντας σε πρόωρα κλεισίματα τους παραγωγούς, η χρηματιστηριακή εικόνα στο βαμβάκι συνεχίζει ένα ανοδικό σερί μηνών, καταλαμβάνοντας κορυφές που είχαν να ακουστούν από τα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021, όταν οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ξεμούδιασαν την αγορά.  

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Με 68 σεντς το βαμβάκι για 45 πάει το σύσπορο προπωλήσεις εκκοκκιστών

Τυφώνας ∆έλτα και αγορές ανεβάζουν το βαµβάκι στα 68 σεντς, µε τα 70 στόχο. Στα 41 λεπτά στο χωράφι φτάνουν πλέον οι διαπραγµατεύσεις ανάµεσα σε παραγωγούς και εκκοκκιστές για το σύσπορο βαµβάκι, µε πρόβλεψη για πριµ 2 ή 3 λεπτών έξτρα στις ποικιλίες µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για µια «πρόοδο» στις προσφορές σχετικά µε την τιµή του προϊόντος, αφού υπενθυµίζεται ότι την προηγούµενη εβδοµάδα γινόταν λόγος για αντίστοιχα επίπεδα, αλλά µε παράδοση στην αυλή του εκκοκκιστηρίου. Σηµειωτέον ότι το επιπλέον πριµ των 2 λεπτών αφορά 10 ποικιλίες και των 3 λεπτών άλλες 5 ποικιλίες µε ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Εν τω µεταξύ, µια αξιόλογη προπώληση έκανε και η εταιρεία «Καραγιώργος ΑΒΕΕ», η οποία φόρτωσε 8 κοντέινερ εκοκκισµένο βαµβάκι νέας εσοδείας από τα εκκοκκιστήρια της Ένωσης Τρικάλων, µε αποστολή στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα οι εκκοκκιστές και εξαγωγείς της ΠΕΕΕΒ ανακοίνωσαν την περασµένη εβδοµάδα πως θα παραλάβουν σύσπορο βαµβάκι µε βάσει την υγρασία, δηλαδή πληρώνοντας πριµ ποιότητας σε υγρασίες κάτω του 13% και «προστίµου» για βαµβάκια µε υγρασία άνω του 15%, όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ. Φυσικά, υπάρχει εδώ ειδική πρόβλεψη για τις περιοχές που επλήγησαν από την ακρότητα του Ιανού.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη χρηµατιστηριακή εικόνα, οι επενδυτές του εκκοκκισµένου που διαπραγµατεύεται στα χρηµατιστήρια βάµβακος της Αµερικής, είδαν την αξία των συµβολαίων τους να αυξάνεται στο κλείσιµο της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου, µε την τιµή να ξεπερνά τα 68 σεντς η λίµπρα για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου. Σε αυτή τη φάση, η τιµή δείχνει να έχει επιστρέψει στα προ πανδηµίας επίπεδα του περασµένου Φεβρουαρίου. Σύµφωνα µε τους αναλυτές, η αγορά περίµενε ένα ανοδικό ή καθοδικό ξέσπασµα από το προϊόν, που ήταν αγκυλωµένο πέριξ των 66 σεντς για πάνω από τρεις εβδοµάδες. Πλησιάζοντας τα 66,5 σεντς στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, ουσιαστικά η αγορά έδωσε το σήµα για ένα ράλι της τιµής, που πλέον βάζει στόχο τα 70 σεντς.

Η ανοδική πορεία των χρηµατιστηρίων εν γένει αλλά και άλλων αγροτικών commodities, όπως τα σιτηρά και η σόγια, που πέτυχαν υψηλά που είχαν να δουν τουλάχιστον δυο χρόνια, ενίσχυσαν περαιτέρω την τιµή βάµβακος στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο. Ωστόσο, τη µεγαλύτερη ώθηση φαίνεται ότι θα δώσει από εδώ και πέρα η πορεία της καλλιέργειας σε βασικές περιοχές των ΗΠΑ, που θα χτυπηθούν από τον νέο τυφώνα ∆έλτα. Τη στιγµή που γράφονταν οι γραµµές αυτές, η πορεία του τυφώνα έδειχνε πως θα πλήξει ισχυρά τα βασικά παραγωγικά κέντρα των Νότιων Πολιτειών, µε την παραγωγική διαδικασία να βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της συγκοµιδής. Πλέον λοιπόν φαίνεται ότι τα θεµελιώδη έχουν διαµορφωθεί σε τέτοιο βαθµό που να επιτρέπουν την από εδώ και στο εξής στήριξη των τιµών, αφού έως τώρα τα τεχνικά της αγοράς ήταν εκείνα που διαµόρφωναν τις τιµές. Αυτό αναµένεται να συµβεί, ειδικά σε περίπτωση που τα παραπάνω συνδυαστούν µε  επιστροφή των φυσικών αγορών.

Ρίχνει και άλλο την εκτίµηση παραγωγής η ICAC

Στην τελευταία έκθεση της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Βάµβακος, τα θεµελιώδη αποτυπώνονται ακόµα πιο ευνοϊκά για µια ανάκαµψη των τιµών βάµβακος. Συγκριµένα, η νέα εκτίµηση παραγωγής της ICAC, που δεν έχει λάβει υπ’ όψιν τις εν εξελίξει καταστροφές στις βαµβακοπολιτείες των ΗΠΑ, αποτιµούν την παγκόσµια παραγωγή για την περίοδο 2020-2021 στους 24,6 εκατ. τόνους, από τους 25,1 εκατ. τόνους που ανέµεναν στην έκθεση Σεπτεµβρίου.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

12-10-2020 00:02Ορχομενός

Το κράτος να δώσει βοήθημα όπως σε άλλα προϊόντα.εχουμε καταστραφεί με τέτοιες τιμές

Απάντηση

11-10-2020 15:14Καλούδης Παναγιώτης

Που βρίσκονται αυτές η τιμές εδώ στον Έβρο 36 λεπτά και πρέπει να βοηθήσει και ο θεουλης μας να τα μαζέψουμε γιατί από δω και πέρα συνέχως θα υπάρχουν βροχοπτώσεις ευχαριστώ πολύ...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία