BACK TO
TOP
Γνώμες

Στην πράξη κόβεται η φόρα

Το συναισθηµατικό δέσιµο µε την πρωτογενή παραγωγή και η συνειδητή επιλογή του αγροτικού επαγγελµάτος, όπως φαίνεται, δεν είναι αρκετά για να κάνουν έναν νέο αγρότη... ευτυχισµένο.

panagos_2

12
0

Τα στοιχεία µελέτης από οµάδα καθηγητών του ΑΠΘ, που παρουσιάζει σήµερα η Agrenda, είναι ενδεικτικά της αµφισηµίας µε την οποία, το µεγαλύτερο µέρος των νέων αγροτών αξιολογεί τη µέχρι σήµερα εµπλοκή του µε την αγροτική δραστηριότητα.

«∆ιαπιστώσαµε ότι οι νέοι αυτοί αγρότες», αναφέρει η ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτωρ ∆ήµητρα Παπαδοπούλου, «παίρνουν πολύ µέτρια ικανοποίηση από τη δουλειά τους». Και συνεχίζει: «Θα µπορούσα να  τους πω, ως αναποφάσιστους, αλλά είναι ταυτόχρονα συναισθηµατικά δεσµευµένοι µε την εργασία τους».

Σύµφωνα πάντα µε τα στοιχεία της µελέτης, οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση των ωφελούµενων (από το Πρόγραµµα Νέων Αγροτών) για το αν θα παραµείνουν ή όχι στον πρωτογενή τοµέα είναι τόσο οικονοµικοί όσο και δηµογραφικοί.

Ο µέσος όρος, ως προς το βαθµό ικανοποίησης, πέφτει σηµαντικά στα ερωτήµατα που σχετίζονται µε τους παράγοντες οι οποίοι έχουν να κάνουν µε την εργασία τους. Είναι ιδιαίτερα δυσαρεστηµένοι µε το εισόδηµά τους και τις εργασιακές συνθήκες, ενώ εµφανίζονται απογοητευµένοι από την τεχνογνωσία και τη στήριξη που τους παρέχουν οι θεσµικοί φορείς.

Τέλος, από τους δηµογραφικούς παράγοντες καθοριστικό ρόλο διαδραµατίζει ο τόπος διαµονής. Εκεί όπου λειτουργούν οι στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές και διαθέτουν πρόσβαση στην κοινωνική ευηµερία οι πιθανότητες παραµονής στο αγροτικό επάγγελµα είναι αυξηµένες. Αντίθετα, όσοι διαµένουν σε ορεινές και µειονεκτικές περιοχές και είναι εκτεθειµένοι στον κίνδυνο κοινωνικής αποµόνωσης, έχουν πολύ χαµηλή ικανοποίηση και δηλώνουν µικρότερη πιθανότητα να παραµείνουν στην εργασία τους.


Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία