BACK TO
TOP
Γνώμες

Η μετάλλαξη του τζιχαντισμού

Tο τέλος του Αµπουµπακέρ αλ Μπαγκντάντι, που µια όχι τόσο µακρινή ηµέρα του 2014 ανακηρύχθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ χαλίφης στη Μοσούλη, έχει περισσότερη σχέση µε το θέαµα στο οποίο έχει µετατραπεί η αµερικανική πολιτική παρά µε µια πραγµατική αλλαγή.

COMEZ_LOUZ

8
0

Ο λόγος του προέδρου Τραµπ µε τον οποίο επιβεβαιώνεται ο θάνατός του πρέπει να περάσει στα χρονικά της πιο βλακώδους εγωλατρείας.

Από το στόµα του Τραµπ έµαθε ο κόσµος λεπτοµέρειες µιας επέµβασης µεγίστης ασφαλείας, ενδεχοµένως και κρατικά µυστικά, σαν να ηγείτο ο ίδιος Αµερικανός πρόεδρος της επιχείρησης όπου σκοτώθηκε ο Αλ Μπαγκντάντι «σαν σκυλί», σαν να ήταν ο ίδιος σκηνοθέτης ενός reality movie. Η σύγκριση µε την εκτέλεση του Οσάµα µπιν Λάντεν είναι προφανής, και τη χρησιµοποίησε ο Τραµπ για να προσδώσει µεγαλύτερη δόξα στον εαυτό του. [...] Ο θάνατος του ανθρώπου που τόσο κακό έκανε στο Ισλάµ και στους µουσουλµάνους αποτελεί χωρίς αµφιβολία µια µεγάλη είδηση, κι ακόµη µεγαλύτερη αν ρωτήσει κανείς τους Σύρους.

Ο Τραµπ απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο για µια ηµέρα, ακριβώς τη στιγµή που η αποχώρηση των αµερικανικών στρατευµάτων από τη Συρία απέδιδε στην Ουάσινγκτον έναν ελάσσονα ρόλο στη σύγκρουση αυτή. Η αναγνώριση του ρόλου της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράκ και του καθεστώτος του Ασαντ, που πάντως αποκλείστηκαν από την ίδια την επιχείρηση, θα προκαλούσε ένα µειδίαµα αν οι ίδιες αυτές χώρες δεν ήταν πρωταγωνιστές των γεγονότων που έχουν προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισµένους. Ύστερα από οκτώ χρόνια πολέµου στη Συρία και την ανακήρυξη και πτώση µιας νέας χώρας, του Ισλαµικού Κράτους, στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, τίποτα δεν δείχνει ότι θα αλλάξει η πολιτική που οδήγησε στον κατακερµατισµό της Μέσης Ανατολής και την κατάληψη του Ιράκ από τους Αµερικανούς - που οδήγησε στη γέννηση του Isis. [...] Ο αλ Μπαγκντάντι δεν ήταν µπιν Λάντεν και ο Τραµπ κάνει λάθος όταν επιµένει ότι η επιρροή του ήταν µεγαλύτερη από αυτή που είχε ο αρχηγός της αλ Κάιντα. Το να ξεχνάµε ότι ο Isis γεννήθηκε από την αλ Κάιντα είναι άλλο ένα τραγικό λάθος που δεν µας αφήνει να κατανοήσουµε τη νέα µετάλλαξη του τζιχαντισµού. Γιατί αν κάτι έχει αποδείξει στον µισό αιώνα της ύπαρξής του είναι η ικανότητά του να µεταβολίζει την τοπική οργή σε παγκόσµιες επιτυχίες, και το αντίστροφο. Όπως σχολίασε ένα στέλεχος του Isis, «το ισλάµ δεν τελειώνει µε τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι, ούτε η τζιχάντ».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία